RBK-Horneland:

- Du blir spist opp

Norsk fotballs arvesølv har inntatt sisteplass i Eliteserien. Slik takler Rosenborg-trener Eirik Horneland stormen.

SISTEPLASS I ELITESERIEN: Eirik Horneland har fått en knalltøff start som Rosenborg-trener. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SISTEPLASS I ELITESERIEN: Eirik Horneland har fått en knalltøff start som Rosenborg-trener. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

LERKENDAL (Dagbladet): - Jeg tror på ærlighet. Jeg klarer ikke å pakke inn ting. Men jeg ser små tendenser til at det snart skal bli en forløsning.

To poeng på fem kamper - og sisteplass på tabellen - er nesten ikke til å tro. Men én ting imponerer omgivelsene med Rosenborg-trener Eirik Horneland (44): Han gjemmer seg ikke bort. Han svarer dønn ærlig. Her er ingen Per-Mathias Høgmo, som hvis det var to prosent positivt å ta tak i etter en kamp, så var det dette som var fokuset.

Horneland bekrefter det alle ser. Og han har ingen problemer med å slakte Rosenborg-laget for åpen TV-skjerm eller i avisspaltene. I disse dager er det flere journalister rundt Lerkendal enn til vanlig. Men Horneland vil verken stenge treningene eller innføre ukentlige pressekonferanser som i Premier League.

- Får du tid til å tenke på annet enn fotball?

- Nei, for øyeblikket blir du spist opp av jobben.

Men han legger til:

-- Sånn hadde det vært i medgang også.

- Du har ingen planer om å skjerme deg og laget utenom kampene?

- Det tenker jeg ikke på. Vi skal være en åpen klubb. Vi må våge å være ærlige. Vi må bruke tid på dette (møte med mediene). Rosenborg betyr mye for mange. Vi må våge å stå opp og ikke gjemme oss.

Da Horneland ble hentet fra Haugesund etter Kåre Ingebrigtsen, mente Rosenborg-ledelsen at den hadde funnet gull. Intensiteten på trening og i kamp hadde dalt under Ingebrigtsen. Det ble sett til Sarpsborg 08, et lag med høyt press og stor løpskapasitet. Kall det en form for moderne fotball Rosenborg var et stykke unna.

Var ønsket

Det er ingen hemmelighet at Sarpsborg-trener Geir Bakke var ønsket på Lerkendal. Men han ville ikke hoppe av det byggverket han reiser i Østfold-byen. I Trondheim har Rosenborg-styret fortsatt stor tro på Horneland. Så viktig er det at dette skal bli bra under 44-åringen, at styrets sportslige alibier rykket ut i Adresseavisen denne uka.

Det er i virkeligheten disse - Rune Bratseth, Vegard Heggem og Fredrik Winsnes - som har makten i trenerspørsmålet. Ivar Koteng er mannen som fronter styret utad. Men denne ukas offentlige støtte fra Bratseth, Heggem og Winsnes tyder på at Horneland kommer til å få tid.

- Vi skal få ut potensialet i laget. Vi er litt kjørte. Vi må slippe oss løs og ikke binde oss, sier treneren til Dagbladet.

Nesten umulig

Med tanke på seriegullet kan toget komme til å gå allerede denne helga. Rosenborg tar imot Sarpsborg 08 på Lerkendal søndag kveld. Samtidig spiller Molde borte mot Haugesund. Taper Rosenborg og Molde vinner, vil det være 14 poeng mellom lagene. Det skal nesten være umulig å ta igjen, selv om vi knapt har tippet over i mai.

Blant Rosenborg-supporterne øker misnøyen. Publikumstallet på Lerkendal faller, og kampene er blitt avsluttet med pipekonsert.

- Det er bare én ting som gjelder: Vi må snu dette, spille god fotball og score mange mål, sier Horneland.

HARDT PRESSET: - Det er bare én ting som gjelder: Vi må snu dette, spille god fotball og score mange mål, sier Eirik Horneland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HARDT PRESSET: - Det er bare én ting som gjelder: Vi må snu dette, spille god fotball og score mange mål, sier Eirik Horneland. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Han er blitt ansiktet på den falne storheten Rosenborg. Men ekspertene er opptatt av at det er mye som har gått galt de siste åra. Blant annet spillerlogistikk. Siden 2015 har 37 spillere kommet inn og 22 gått ut.

Til Dagbladet sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen at han kan telle på én hånd spillerne som har kommet inn og styrket Rosenborg. I sum snakker ekspertene om «et aldrende lag» og få unggutter som har kommet opp og utfordret de etablerte. Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye er øverst ansvarlig for spillerlogistikken.

Vond spiral

Rosenborg har kommet inn i en vond spiral. Og det er lett å la tankene gå tilbake til tida før Ingebrigtsen. Da han og Rosenborg tok seriegull i 2015, hadde det gått fem år siden sist.

Ingebrigtsen vant trofeer og fikk publikum tilbake til Lerkendal. Men til slutt stoppet den sportslige utviklingen opp - mente styret - og nå er klubben der den er. For Horneland - som har den viktigste klubbjobben i Norge - har alle mareritter slått til.

- Hvordan henter du energi i en så tøff fase?

- Jeg henter energi ved å jobbe meg ut av det. Jeg synes det er spennende å jobbe seg ut av det. Rosenborg er en spennende klubb å jobbe i. Og så må jeg mobilisere jeg også. Jeg har bare ett hundre prosent energi som alle andre. Så jeg må mobilisere i tøffe tider, det er det ingen tvil om.

- Men jeg har et godt team rundt meg. Karl Oskar Emberland (assistent) er veldig flink til å hjelpe meg.

Cupseier

Horneland fikk sin første seier i tellende kamp mot 4.-divisjonslaget Rørvik onsdag. Treningsuka har vært oppstykket. Heller ikke søndagens motstander Sarpsborg har fått en hundre prosent god start. Én seier og fire uavgjort gjør at laget ligger på åttendeplass.

Rosenborgs midtbanespiller Anders Trondsen spilte i Sarpsborg fra 2015 til 2017. Han gleder seg til å møte tidligere lagkamerater søndag.

- Det blir morsomt. Jeg kjenner spillerne der ganske godt, og gleder meg til å møte gamle kjente, sier han.

Eliteserien
Molde641115-513
Odd53117-410
Bodø/Glimt531111-910
Vålerenga63129-810
Viking53028-79
Brann62229-98
Haugesund52128-57
Sarpsborg51405-47
Lillestrøm52124-57
Kristiansund62136-87
Stabæk52126-87
Strømsgodset51228-95
Mjøndalen51229-115
Ranheim51137-84
Tromsø51135-104
Rosenborg50232-92