«Du er en råtten løgner, et monster, du lyver alltid»

Dinamo Zagrebs mektige president har innrømmet og blitt etterforsket for kampfiksing før.

(Dagbladet): Etter Dinamo Zagrebs kollaps hjemme mot Lyon i går har anklagene om kampfiksing florert i sportspressen, og de franske gamblingmyndighetene (ARJEL) har startet etterforskning av kampen.

Hvis man ser nærmere på Dinamo Zagrebs mektigste mann, Zdravko Mamic, er det forståelig.

Kontroversene rundt Mamic har nemlig vært mange i løpet av hans åtte år som klubbpresident for Kroatias største klubb, og han har tidligere innrømmet kampfiksing ved flere anledninger, ifølge en artikkel i  The Guardian fra 2007.

I 2006 og 2009 ble Mamic etterforsket av UEFA og tysk politi for kampfiksing etter kamper mot henholdsvis Arsenal og Poli Timisoara.  Han har også blitt etterforsket for å ha kontakt med den kroatiske kampfikseren Ante Sapina, som prøvde å fikse en Sandefjord-kamp i fjorårets sesong, men ble lurt selv.

- Han har flere ganger sagt at han har vært involvert i kampfiksing for «lenge siden», men hver gang det ble snakket seriøst om det, eller videre etterforsket hevdet han at han hadde overdrevet, og at alle overreagerer, sier den bosniske sportsjournalisten Sasa Ibrulje til Dagbladet. Han følger Balkansk fotball svært tett.

Påstandene om kampfiksing har imidlertid aldri blitt bevist.

- Minner om Fidel Castro Mamic har også blitt irrettesatt av UEFA etter å ha feiret en seier med Nazi-hilsen, og for 19 år siden ble han suspendert fra all fotball på livstid etter å ha angrepet en direktør i det kroatiske fotballforbundet. Suspensjonen ble for øvrig «glemt».

Mamic er også kjent for sine elleville pressekonferanser, der han sjelden holder noe tilbake om han får spørsmål han ikke liker, noe du blant annet kan se i denne YouTube-videoen.

- Mamic er en fyr som snakker alt for mye. Han har meninger om alt; Politikk, fotball, loven og politi-systemet. Pressekonferansene hans minner ofte litt om Fidel Castros taler, sier Ibrulj.

Upopulær Ibrulj beskriver Mamic som den «mektigste mannen i kroatisk fotball», og Dinamo-lederen har også stor innflytelse i det kroatiske fotballforbundet da den nåværende fotballpresidenten - Vlatko Markovic - er en god venn av Mami?.

I Dinamo Zagreb er det han som styrer alt, selv om klubben er eid av byen. Ibrulj beskriver Mamic som Dinamos «Alfa og Omega».

Mamic er langt fra en populær figur blant klubbens supportere, og klubbens «Ultras» - Bad Blue Boys - har i flere år krevd Mamic' avgang til tross for at klubben har vunnet den kroatiske serien seks år på rad, og trolig vinner sin syvende år.

- De er lei av oppførselen hans. Til motstanderne, til spillerne, trenerne, styremedlemmene, supporterne, journalistene, politiet og loven, sier Ibrulj.

Publikummet svikter på klubbens hjemmekamper, og noen ganger har det vært under 1000 mennesker tilstede for å se Kroatias største klubb.

- Men Mamic har et godt nettverk rundt seg, og det er nærmest umulig å bli kvitt ham, hvis han ikke skulle bestemme seg for å trekke seg selv.

Elendig forsvarsspill Til tross for Mamic' mildt sagt frynsete rykte, mener Ibrulj at det ikke var overraskende at Dinamo slapp inn syv mål i går.

-  Jeg har sett alle deres seks kamper i Champions League i år, og de skulle ha sluppet inn flere mål i Amsterdam, flere i Madrid, flere i Zagreb (mot Ajax), flere i Lyon og til og med i går kveld kunne de sluppet inn flere. De forsvarer seg forferdelig, jeg tror jeg aldri har sett et lag forsvare seg så dårlig i Champions League.

Han påpeker også at det er flere logiske brister i kampfiksing-spekulasjonen. Han spør blant annet hvorfor de skulle slippe inn syv når seks mål var nok, og hvorfor seks mål på 30 minutter?

- Jeg vet ikke helt hvor jeg står i den saken. Jeg har sett så mange suspekte kamper her i Balkan at jeg ikke stoler på noen, spesielt der. Men samtidig, Dinamo er fullstendig kapable til å slippe inn syv mål som i går, rett og slett fordi de var dårlige.

PS: Forrige uke sa Mamic til en kroatisk journalist at han vurderer å gi seg med fotball for å gå over til politikken.

- Jeg må bytte til politikk ut av desperasjon, for folka som styrer nå de ander ikke hva de driver med.

Dinamo blir nok likevel ikke helt kvitt Mamic-familien. Den som mest sannsynlig erstatter Mamic hvis han skulle gå inn i politikken vil være hans lillebror, Zoran, som nå er sportsdirektør.

VOLDELIG: Zdravko Mamic (midten) har gått til fysisk angrep på flere personer gjennom årene. Her blir han holdt tilbake av to vakter etter å ha gått til angrep på en politimann etter en kamp mot Malmö. Politiet sa at Mamic hindret politiet i å løpe etter to supportere som løp ut på banen under kampen. Han ble hold fengslet over natta. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX
VOLDELIG: Zdravko Mamic (midten) har gått til fysisk angrep på flere personer gjennom årene. Her blir han holdt tilbake av to vakter etter å ha gått til angrep på en politimann etter en kamp mot Malmö. Politiet sa at Mamic hindret politiet i å løpe etter to supportere som løp ut på banen under kampen. Han ble hold fengslet over natta. Foto: AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer