Du er finnmarking, Roger Finjord - skal Norge til OL må du oppføre deg som en

Roger Finjord må ha to prioriteringer før skjebnekampen mot Nederland. Han må bruke opphavet sitt for alt det er verd og gjøre den norske garderoben til en finnmarks enklave.

IKKE MER PÅ TENKE PÅ: Fotballjentenes landslagssjef, Roger Finjord, må satse alt han har på en Plan A og håpe det holder mot Nederland. Han kan ikke være for taktisk nå. Han må være modig og tøff finnmarking. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE MER PÅ TENKE PÅ: Fotballjentenes landslagssjef, Roger Finjord, må satse alt han har på en Plan A og håpe det holder mot Nederland. Han kan ikke være for taktisk nå. Han må være modig og tøff finnmarking. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ROTTERDAM (Dagbladet): Det er mange grunner til at Norge tapte 1-0 for Sverige og at utgangspunktet er som det er før skjebnekampen mot Nederland.

1) DE NORSKE JENTENE var ikke så kalde og solide som oppkjøringa ga inntrykk av.

2) LAGET ER UJEVNT besatt og mangler nødvendig spisskompetanse (ferdigheter) i flere posisjoner.

3) DEN SENTRALE MIDTBANEN fulgte ikke kampplanen og spilte ballen alt for ofte bakover når ideen var å søke Caroline Graham Hansen i rommet mellom den svenske midtbanen og forsvarsrekka.

4) DUELLKRAFTEN VAR FOR dårlig — vi tapte for mange andreballer og lot svenskene styre spillet og bestemme kampens tempo.

5) ROGER FINJORD BOMMET med laguttaket og det første spillerbyttet, Lene Mykjåland inn for Trine Rønning.

OG DER STÅR vi sammen med et absolutt OL-krav om seier mot hjemmelaget Nederland. Vi er ikke slått, vi er inntil videre parkert tre poeng bak Nederland og Sverige. Men klarer Roger Finjord å finne den sentrale midtbanespilleren som har mot til å spille ballen gjennom et ledd i jakten på den virkelige kreative sjela dette laget har, eller for å si det på en annen måte, Norges landslagstrener tenke modigere og satse på den beste og tryggeste ballspilleren han har, vil i hvert fall én boks være krysset av på mangellappen fra Sverige-kampen.

Og det er den viktigste.

FØR ONSDAGENS ÅPNINGSKAMP skrev jeg at den korteste veien til OL i Rio går gjennom Caroline Graham Hansen. Det inntrykket ble forsterket i løpet av 90 jagende, urytmiske og til slutt desperate minutter mot Sverige. For selv om Isabell Herlovsens innhopp var godt og ga oss ekstra kraft og trøkk på topp, så er det Wolfsburgs Caro som er Norges boksåpner.

Derfor kan det ikke, slik det ble mot Sverige, gå 30 minutter før Norges sentrale midtbane spiller en ball med mening til lagets kreative sentrale.

Skal jentene til OL må ballfører sentralt i banen ha mot til å spille ballen framover, gjennom  et pressledd.

TRINE RØNNING ER ikke den spilleren. Hun er mer midtstopper enn kreativ midtbanespiller. Trygg nok, ja, og rutinert, bevares — men ikke modig nok. Hun velger det sikre. Og Lene Mykjålands innhopp forteller hvorfor LSK-spilleren, som under normale omstendigheter er sikker i Roger Finjords startoppstilling, ikke er det akkurat nå.

Hun er ikke der hun skal være etter skaden.

Hun er rett og slett ikke i matchform.

OG DA STÅR jeg igjen med rutinerte Ingvild Stensland, kanskje den fotballklokeste av alle de norske jentene. Hun fikk ikke sjansen mot Sverige fordi Roger Finjord valgte noe annet. Jeg mener hun bør få det fra start mot Nederland. Og går ikke det, vel, da må Roger Finjord legge om taktikken, gjøre jentene helnorske, slå langt, true bakrom, krige, vinne andreballer og spille som om OL i Rio handler om livet.

Hvilket det egentlig gjør.

JEG SITTER MED en følelse av at det vil være klokt å starte med Isabell Herlovsen også. Ikke fordi hun holder 90 minutter, men fordi det er bedre å være gode fra avspark enn å komme bakpå som mot Sverige. Vi kan ikke basere det som er igjen av OL-drømmen på en eventuell joker. Det lærte vi også av åpningskampen. Så i min bok bør Roger Finjord gå «all in» og vise hvor tøff han er - rett og slett vise hvor han kommer fra. 

Walk the talk så og si, og være tøff, uredd og kompromissløs.

Eller finnmarking som det også heter.        

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer