«Du er for dårlig, du er ikke god nok»

Hegle Svendsen psyket seg ned da han hadde sjansen.

FOR MANGE STRAFFERUNDER: Emil Hegle Svendsen måtte ut i fire strafferunder totalt på jaktstarten. To av dem kom på den siste skytingen, da han hadde sjansen på gullet.
FOR MANGE STRAFFERUNDER: Emil Hegle Svendsen måtte ut i fire strafferunder totalt på jaktstarten. To av dem kom på den siste skytingen, da han hadde sjansen på gullet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Etter sølvet på sprinten i går var Emil Hegle Svendsen tydelig på at det bare var gullet som gjaldt på jaktstarten

Og han fikk en gyllen sjanse da verdenscupleder Martin Fourcade bommet to ganger på siste stående skyting, idet han kom inn på standplass sammen med Carl-Johan Bergman og Daniel Mesotitsch. 

Men Hegle Svendsen misbrukte muligheten, og skjøt seg i stedet ut av medaljekampen med to strafferunder. Da hjalp det ikke at han allerede har et stafettgull og individuelt sølv å se tilbake på fra tidligere i mesterskapet - 26-åringen var selv sin argeste kritiker etterpå. 

- Jeg hadde sjansen, men kan ikke si noe annet enn at jeg er for dårlig på skytinga i år. Det er det samme som gjentar seg. 

- Har du noen forklaring? 

- Jeg er for dårlig. For dårlig forberedt, og for dårlig trent til å takle de situasjonene. Hele oppkjøringssesongen har vært for dårlig. Jeg har nok tatt litt for lett på det, og gjort en for dårlig jobb med skytinga, sier Hegle Svendsen. 

Vil ikke ha mental hjelp
På lørdagens sprint bommet han på det siste og avgjørende skuddet på stående, etter å ha truffet på de fire første. Den bommen kostet ham gullmedaljen.

I dag hadde han sjansen til å gå ut likt med Martin Fourcade etter to skytinger, etter at franskmannen hadde bommet én gang. Igjen traff Hegle Svendsen på de fire første skuddene, før den svarte blinken ble stående igjen på femteskuddet.

- Hva skjer i hodet ditt da?

- Jeg føler ikke at jeg klarer å fokusere 100 prosent. Det ligger noe i bakhodet som forteller meg at «du er for dårlig, du er liksom ikke god nok», sier Hegle Svendsen til Dagbladet. 
 
Noen mentale trenere vil han likevel ikke benytte seg av. 

- Jeg må hjelpe meg selv. Det er det eneste som skal til.  

- Jeg får håpe på flaksen
Neste sjanse for Hegle Svendsen til å revansjere seg kommer tirsdag. Da står normaldistansen på programmet - 20 kilometer, fire skytinger og ett tilleggsminutt for hver bom. 

Om de norske fortsetter skytetrenden fra de siste månedene og VM blir det mye listefyll.

Hegle Svendsen tyr til galgenhumor når han blir spurt om hva som er mulig å gjøre med skyteformen på så kort tid.

VM-KONGE: Emil Hegle Svendsen gratulerer Martin Fourcade med seieren. Franskmannen har nå to individuelle gull av to mulige.
VM-KONGE: Emil Hegle Svendsen gratulerer Martin Fourcade med seieren. Franskmannen har nå to individuelle gull av to mulige. Vis mer

- Jeg får håpe på flaksen, kanskje. Jeg hadde litt flaks i går, så kanskje den er brukt opp for dette VM, sier han.

26-åringen sier han har «visst lenge» at han ikke er god nok på standplass, og at det som gjelder nå er å redde stumpene. 

- Hvor lenge har du visst det?

- Jeg skjønner jo det når jeg gang på gang ikke takler situasjonene når jeg har muligheten.

På spørsmål om noen i trenerapparatet burde sagt at han var på feil spor, eller vært strengere med ham, trekker han litt på skuldrene.

- Det kan godt være, men spørsmålet er om jeg hadde hørt på dem. Jeg vet jo best selv, sier han og presser fram et smil.

Landslagstrener Mikael Löfgren sier uansett at han ikke har noen forklaring på den kollektive skytekollapsen i det norske laget de siste månedene. NRK-ekspert Ola Lunde sier til Dagbladet i dag at skytingen har vært «alldeles elendig», og at skytetrening må prioriteres langt hardere om Norge skal ha noen sjanse i neste VM og i OL om to år.  

- Men dere har jo en skytetrener, Svendsen? 

- Vi har det, men det er lite vi får gjort på en dag. Det er klart du kan endre litt, gå på mer offensivt eller et eller annet, men vi får ikke trent så mye på én dag. Vi får prøve på nytt igjen på normalstarten, enda hardere, sier Hegle Svendsen.