Du er ikke alene, John Arne

Selvmål har avgjort cupfinaler og VM-kamper.

(Dagbladet.no) John Arne Riise er ikke den første - og han kommer ikke til å bli den siste. Det er scoret uforglemmelige selvmål siden fotballtidenes morgen.

Noen av dem er klassiske perler, som hadde vært med i Årets mål-kåringer om de hadde kommet i den andre enden.

Historien er også full av avgjørende selvmål. De har ikke nødvendigvis vært av den spektakulære sorten - men de har sendt klubber ut av cuper, landslag ut av VM og lag nedover i divisjonssystemet.

Dagbladet.no har plukket ut noen av de scoringene som har vært skjebnesvangre for de involverte:

Andres Escobar, VM 1994

Selvmålet til colombianske Andres Escobar mot USA i VM fikk en tragisk utgang ti dager etterpå. Forsvarsspilleren styrte et innlegg i eget mål, og amerikanerne vant 2-1. Dermed var VM over for sør-amerikanerne.

Hjemme i Colombia var det lynsjestemning og Escobar ble skutt og drept utenfor en nattklubb i Medellin ti dager etter selvmålet.

• You Tube: Se Escobar-selvmålet her

VET HVA RIISE GJENNOMGÅR: Steven Gerrard scoret selvmål i ligacupfinalen mot Chelsea i 2005. I går la han en trøstende arm rundt John Arne Riise. Foto: REUTERS
VET HVA RIISE GJENNOMGÅR: Steven Gerrard scoret selvmål i ligacupfinalen mot Chelsea i 2005. I går la han en trøstende arm rundt John Arne Riise. Foto: REUTERS Vis mer

Gary Mabbutt, FA-cupfinalen 1987

Den lojale Tottenham-spilleren var sist på ballen da Coventry for 21 år siden vant klubbens eneste tittel, FA-cupen. Stillingen var 2-2 i første ekstraomgang og et Coventry-skudd gikk via kneet til Mabbutt over over Ray Clemence i Spurs-buret.

Coventry-fansen setter naturlig nok stor pris på spilleren, og de oppkalte ei fanzine etter ham: «Gary Mabbutts kne».

• You Tube: Se Mabbutt-selvmålet her

Des Walker, FA-cupfinalen 1991

Mabutt fikk en oppreisning fire år etter, da han presset Des Walker til å heade ballen i mål etter en dødball. Også dette skjedde i ekstraomgangene, og Tottenham stakk av med FA-cupen.

Tommy Hutchinson, FA-cupfinalen 1981

Den skotske landslagsspilleren Tommy Hutchinson sendte Manchester City i ledelsen i Wembley-finalen med en strålende stupheading. Men gleden ble kortvarig for Hutchinson.

Du er ikke alene, John Arne

Han styrte nemlig Glenn Hoddles frispark i eget nett og kampen endte 1-1. Tottenham vant omkampen og ble cupmestere.

• You Tube: Se Hutchinson-selvmålet her

Gary Neville, EM-kvalik 2006

Denne må Gary Neville imidlertid dele med Paul Robinson. Manchester United-spilleren sendte ballen tilbake til egen keeper i kampen mot Kroatia, men Robinson sparket hull i lufta og ballen trillet i mål. Kula fikk en lei stuss rett før Spurs-keeperen skulle sparke, men det hele så selvfølgelig helt parodisk ut.

- Det er sånne ting som kan skje. Jeg kunne ikke gjøre noe med det. Du forventer ikke at slike ting skal skje. Jeg skulle sparke ballen som vanlig, og så var den ikke der, sa Robinson.

Målet var ganske så identisk med Thomas Holm/Arni Gautur Arasons selvmål for Vålerenga mot Rosenborg i 2005. Det målet fikk ingen konsekvenser, for VIF ble seriemestere.

England-selvmålet bidro sterkt til at engelskmennene i sommer må se EM fra tv-stolene.

• You Tube: Se Neville-selvmålet her

Jørn Jamtfall, Champions League 1995

Rosenborg ledet 1-0 i den tøffe bortekampen mot Legia Warszawa, men polakkene utliknet. Kort tid etter ble Ryszard Staniek kreditert en scoring som kanskje heller burde blitt stående i historiebøkene som et selvmål. Polakken skjøt midt på mål. Jamtfall klarte ikke annet enn å dytte ballen opp og så forsøkte han å dytte ballen videre over tverrliggeren. I stedet ble han hengende i tverrliggeren og ballen gikk ned på hodet hans og inn i mål.

- Helt forferdelig. Jeg prøvde å fiste ballen over tverrliggeren, men i stedet havnet den i mål, sa Jamtfall etter kampen.

Polakkene punkterte etter dette kampen og vant 3-1. Rosenborg kom på 3. plass i gruppespillet - bare ett poeng bak Legia Warszawa.

Jamie Pollock, Championship 1998

Manchester City ble for ti år siden sendt ned til tredje nivå for første gang i klubbens historie - av en egen spiller.

Og for et selvmål det var.

Pollock vippet ballen over en motspiller, og fortsatte videre mot eget mål. Han headet deretter ballen over keeper Martyn Margetson med en perfekt heading. QPR gikk dermed opp i en 2-1-ledelse, men City utliknet. Med bare ett poeng hadde ikke City lenger sjansen til å overleve i egne hender.

De vant den siste kampen 5-2 mot Stoke, men takket være andre resultater rykket de lyseblå ned.

• You Tube: Se Pollock-selvmålet her

Steven Gerrard, ligacupfinalen 2005

Midtbanesjefen headet ballen i eget nett og Liverpool tapte finalen 3-2.

- Å tape en cupfinale og å score selvmål gjør at dette er en dårlig dag for meg. Men jeg ser bare fram til neste kamp nå. Chelsea skal ha honnør for at de kom tilbake og de  fortjente seieren, sa Gerrard.

Alle selvmål kommer på dårlige tidspunkt, spesielt når de scores i cupfinaler. Men det hjalp ikke på avisskriveriene at Gerrard på denne tida ble koblet til nettopp Chelsea.

Derfor er det kanskje ikke så rart at Gerrard la armen rundt Riises skulder i går kveld. Han vet nemlig akkurat hvordan nordmannen har det.

149 selvmål i én kamp

En annen lagkamerat som har vært i selvmålsstormen er Jamie Carragher. Forsvarsspilleren scoret to selvmål mot Manchester United i september 1999. Det første etter bare tre minutter og så et nytt minuttet før pause.

For en Liverpool-spiller må det være noe av det sureste du kan gjøre.

Men det er slettes ingen rekord.

Belgiske Stan van den Buijs var nemlig «flinkere» foran eget mål. Han scoret alle målene til Anderlecht da de slo Germinal Ekeren 3-2 i 1995/96-sesongen. Og van den Buijs spilte for Germinal Ekeren.

Det er imidlertid en klubb fra Madagaskar som har selvmålsrekorden over alle rekorder. Stade Olympique l\'Emryne scoret 149 ganger i eget nett mot seriemesterne Ademas. Foranledningen var som følger:

Uka før ledet de 2-1 i en kamp, da dommeren ga motstanderen en tvilsom straffe. Rett etter at den var plassert i mål til 2-2, blåste dommeren av. Klubben bestemte seg for å protestere mot denne avgjørelsen i den neste serierunden, og det første av de 149 selvmålene kom rett etter avspark.

PÅ OVERTID: John Arne Riise stupheadet i går kveld inn Cheleas utlikning fire minutter åp overtid.
SENDTE COLOMBIA UT AV VM: Andres Escobar skled inn en USA-scoring i 1994-VM.
BLE DREPT: Bare ti dager etter selvmålet ble Escobar skutt hjemme i Colombia.
HJELPELØS: Paul Robinson lå og kavet i nettmaskene etter at han bommet på et tilbakespill fra Gary Neville.
EN KLASSIKER: Jørn Jamtfall klønet det til for seg selv i bortekampen mot Legia Warszawa