Du er ikke på Malta for å være høflig, Høgmo - du er her for å vinne

- Fortell folket at vi MÅ, SKAL og VIL vinne fredag kveld, kommenterer Morten P.

FREDAG:  Norge spiller fredag landskamp mot Malta. Onsdag kveld ankom det norske laget og landslagssjef Per-Mathias Høgmo Valetta. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FREDAG: Norge spiller fredag landskamp mot Malta. Onsdag kveld ankom det norske laget og landslagssjef Per-Mathias Høgmo Valetta. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

MALTA (Dagbladet): Vi trenger ikke en dannet fotballpolitiker som sjef for Norge før EM-kvalifiseringen mot nasjonen som er 155 på FIFA-rankingen.

Hadde høflighet vært målet med denne turen til den lille middelhavsøya kunne fotballpresident Yngve Hallén tatt en kveld på den norske benken, bevandret som han er i politikkens helgarderte retorikk.

Nei, det vi trenger nå er en trener med store baller - en trener med sjøltillit og hår på brøstet.

En trener som ikke bryr seg om at Malta kan være et vanskelig lag fordi de ligger lavt og nekter rom, og som i hvert fall ikke sier de er et godt fotballag.

Vær den treneren, Per-Mathias Høgmo.

Han forsiktige vil nemlig ingen høre på.

Å SNAKKE OPP et lag som på FIFA-rankingens Europa-seksjon bare har Lichtenstein (172), Færøyene (179), Andorra (203) og San Marino (208) bak seg, holder ikke vann om du vil skape optimisme og vinne folket. Ikke har det med respekt å gjøre heller. Når Maltas EM-kvalifiserende statistikk forteller oss at de bare har vunnet tre av 92 kamper er det bare en ting som gjelder her på Malta.

Og det er seier, bare det.

Alt annet vil være et sted mellom skandale og total fiasko.

SÅ LENGE DET uttalte målet er EM-sluttspillet i Frankrike kan du ikke gi bort poeng mot Malta. Basta. Selv om det i et tabellteoretisk regnestykke kanskje kan vise seg at det er bedre å avgi poeng mot Malta enn Bulgaria - om du kunne unne deg den luksusen det er å velge, hvilket du selvfølgelig ikke kan - så kan du ikke som trener for det norske landslaget i fotball en gang lufte en slik utopisk tanke i det offentlige rom.

Du kan tenke det, kanskje, fordi motgangen har vært lang og vedvarende, og til nød også nevne det over en kaffe blant de nærmeste i kretsen.

Men filterløst snakke om det i den forstand at folket skal si, "ja, dette blir tøft gitt, Malta er bedre enn sitt FIFA-ranking-rykte og kan komme til å gjøre det skikkelig vanskelig for oss".

Nei, det går bare ikke.

Selv om det er en snøballs sjanse i helvete for at Malta tar poeng fredag kveld så vil vi ikke høre om det.

FOR DET ER defensivt å snakke om Maltas styrker så folk hører det. Fordi de knapt har noen. Selvfølgelig vil de legge seg lavt, holde strukturen så lenge de orker og nekte de fleste rom 30 meter fra eget mål. Selvfølgelig vil de ta sine kontrngsmuligheter også, dog uten å ødelegge den helt nødvendige balansen forsvarspillet deres er avhengig av. Men det spiller ingen rolle hva Malta gjør eller ikke gjør, vi skal slå dem uansett.

Det er derfor trenger vi å være offensive.

DRILLO PÅ SITT beste var en mester i å trykke på de riktige knappene. Både spillernes og folkets. "Ikke undervuder dem nå da gutter" rett før laget gikk på banen mot England på Ullevaal i 1993, er en klassiker. Og vi trenger noe i den duren nå, det befreiende og totalt respektløse som tar brodden av eventuell tvil, og som gir spillerne en overbevisning om at dette fikser vi uansett.

For kan vi ikke si at vi skal slå Malta, og tørre å si det, høyt, hvem skal vi slå da?

Så, hanskene av, Høgmo.

Nå tar vi dem!