- Du er magesterk hvis du tar den turen uten å spy

Spent Nordhaug før Tour-debuten.

FØRSTEREIS: Lars Petter Nordhaug (29) er førstereisgutt i årets Tour de France. Heldigvis skal han ikke sykle de drøye 340 milene på denne frekke trehjulssykkelen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FØRSTEREIS: Lars Petter Nordhaug (29) er førstereisgutt i årets Tour de France. Heldigvis skal han ikke sykle de drøye 340 milene på denne frekke trehjulssykkelen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

PORTO-VECCHIO (Dagbladet): På lørdag formiddag starter utgave nummer 100 av Tour de France, og for første gang på lenge stiller tre nordmenn på start samtidig.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff skal hovedsaklig forsøke å fikse norske etappeseirer i Thor Hushovds fravær, mens Team Belkin-rytter Lars Petter Nordhaug først og fremst får en hjelperytterrolle.

29-åringen fra Tønsberg forteller på pressetreffet i formiddag at han gleder seg som en unge til sin aller første start i verdens største etapperitt. Samtidig er han litt usikker på hva som venter.

- Jeg er spent. Jeg vet at det vil bli stressende den første dagen, så man må være fokusert og mentalt innstilt på det. Bortsett fra det må jeg bare kose meg, sier han til Dagbladet.

- Du debuterer i en alder av 29 år, ga du noen gang opp å få sykle Touren?

- Jeg hadde selvfølgelig ikke gitt opp, men jeg var ganske nær i Sky. Jeg hadde kanskje sykla for dem hvis jeg var der i år, men jeg bytta lag fordi jeg så at sjansen var større her, sier han.

Svingete veier
Årets Tour starter på den kuperte middelhavsøya Korsika. Nordhaug har syklet etapperittet Critérium International på ferieøya tre ganger tidligere, så han vet nøyaktig hva som venter på de svingete veiene.

- Jeg har hørt at Tour de France har vært vilt før, men nå er det virkelig heftig. Når det er fellesstart og alle har samme mål, og det går på veldig svingete veier, så blir det enda viktigere for laget å sitte foran, sier han.

Nordhaug innrømmer samtidig at han har det med å bli bilsyk på Korsikas fjellveier.

- Jeg har spydd hver gang jeg har vært her tidligere, og det sier litt om veiene her. Det er en klassiker, at hvis du kjører bil herfra til flyplassen til andre siden av øya får du trøbbel. Du er magesterk hvis du tar den turen uten å spy, sier han og gliser.

Hjelperytter
29-åringens viktigste oppgave i Touren blir å jobbe for at lagkaptein Bauke Mollema skal kunne havne høyest mulig på sammenlagtlista, men han håper å få egne sjanser i tillegg.

- Jeg skal gripe de sjansene jeg får. Jeg er ikke superlåst til Mollema. Jeg tror jeg får masse sjanser hvis jeg er i bra form, og hvis det går bra for laget, sier han.

HJELPERYTTER: Nordhaugs fremste oppgave i årets Tour blir å passe på Belkin-kaptein Bauke Mollema (t.h.). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HJELPERYTTER: Nordhaugs fremste oppgave i årets Tour blir å passe på Belkin-kaptein Bauke Mollema (t.h.). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hvordan er formen?

- Den føler jeg er veldig god. Man så det kanskje ikke på resultatlista i NM, men jeg følte meg veldig, veldig bra.

Nordhaug har slappet av hjemme den siste tida etter å ha syklet Sveits rundt.

Nå ser han fram til å komme i gang på lørdag, og han syns det er ekstra stas at kompisene Boasson Hagen og Kristoff også sykler årets Tour.

- Det er dritkult at Edvald og Alexander er her. Vi kjenner hverandre godt, og syklet på Joker Bianchi sammen. Edvald og Alex var der kanskje ikke samtidig, men vi er kompiser og kjenner hverandre godt alle sammen. Og så er det godt å prate litt norsk og ikke bare nederlandsk, sier han.

Den første etappen av årets Tour de France er nærmest paddeflat og 213 kilometer lang. Den går fra Porto-Vecchio til Bastia.

• TV2 sender fra kl. 11.30 på lørdag.