Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Du er selve symbolet på ordet korrupsjon

Sykkellegende ber UCI-presidenten dra til helvete.

TIL ANGREP: Tidligere Tour de France-vinner Greg LeMond (innfelt) går til angrep på UCI-president Pat McQuaid. Her er LeMond med Lance Armstrong. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI og AP Photo/Laurent Rebours
TIL ANGREP: Tidligere Tour de France-vinner Greg LeMond (innfelt) går til angrep på UCI-president Pat McQuaid. Her er LeMond med Lance Armstrong. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI og AP Photo/Laurent Rebours Vis mer

(Dagbladet): Det internasjonale sykkelforbundet UCI valgte å strippe Lance Armstrong fra alle Tour de France-titlene i forrige uke, men også UCI har fått kritikk for måten de har håndtert dopingen i sporten.

Nå går sykkellegenden Greg LeMond (51) til angrep på UCI-president Pat McQuaid (63).

- Jeg ønsker å sende en beskjed til alle som elsker sykling. Jeg vil at hele sykkelsporten står sammen med meg og ber Pat McQuaid om å dra til helvete og trekke seg. Jeg har aldri sett slik misbruk av makt i sykkelhistorien. Trekk deg, Pat, hvis du elsker sykkelsporten. Trekk deg også hvis du hater sporten, skriver LeMond i et åpent brev, ifølge Velo News.

Amerikanske LeMond vant Tour de France tre ganger og var aktiv fra 1981 til 1994. UCI er tidligere blitt anklaget for å ha dekket over flere dopingsaker og ikke gjort nok for å stoppe den systematiske dopingbruken som rettes mot blant annet US Postal.

- Pat, du vet forbanna godt hva som har foregått i sykkelsporten, og hvis du nekter, er det en god grunn for at alle som elsker sykling skal ønske din avgang, sier LeMond.

- Problemet i sporten er ikke doping - men korrupsjon. Du er selve symbolet på ordet korrupsjon, sier LeMond.

Norsk støtte til McQuaid
Tidligere US Postal-rytter Steffen Kjærgaard innrømmet dopingbruk tidligere denne uka, og på pressekonferansen fikk president i Norges Cykelforbund Harald Tiedemann Hansen spørsmål om hans syn på UCI-president McQuaid.

- På vegne av norsk sykkelsport synes vi det er flott at UCI fortsetter det antidopingarbeidet de gjør. Jeg har sett mange som vil ha Pat McQuiads hode på et fat, men det er hans fanasak som gjør at vi går mot en renere idrett, sa Tiedemann Hansen.

McQuaid fortalte på UCI-pressekonferansen da Armstrong ble fratatt alle Tour-titlene at han mente sykkelforbundet gjort mye for å bekjempe doping.

- Vi må se framover, og alle slåss mot doping. UCI bruker masse ressurser i kampen mot doping. Jeg kan bare snakke for min periode som sjef. Jeg er lei meg for at ikke alle er dopere er tatt, sa McQuiad.

Oppfordrer til hvileår
LeMond mener McQuaid og tidligere UCI-president Hein Verbruggen har ødelagt sporten.

- Jeg kan gjerne poste mine advokaters respons på brevet der du truet med å saksøke meg for å kalle UCI korrupt. Men du er faktisk ansvarlig for dette. Pat McQuaid og Hein Verbruggen (tidligere UCI-president), sporten trenger ikke folk som dere. Dere har ødelagt sporten, sier den tidligere Tour-vinneren.

LeMond ber også syklister slutte å støtte amerikansk sykling.

- Ikke kjøp amerikansk sykkellisens. Slutt å sykle i et år, akkurat lenge nok til å ødelegge for UCI og amerikansk sykling. Så kan vi starte fra bunnen og sykkelelskere kan finne tilbake til den fine sporten, sier LeMond.