- Du er sjanseløs

MILWAUKEE (Dagbladet): - Glem det, Eskil. Du er sjanseløs mot meg i sammendraget, sier VM-favoritten Gianni Romme og tar kvelertak på nordmannen. Men når Romme blir alvorlig, legger han til. - Det er greit at jeg er favoritt, men jeg har dårlige erfaringer med fire løp på ei helg.

I Calgary sist helg sprintet Gianni Romme 37,42 før han satte verdensrekord på 5000 meter. Han er frisk igjen etter mageinfeksjonen som satte ham på sidelinja under EM.

- Ærlig talt; dette blir en kamp mellom meg sjøl, Rintje Ritsma, Ids Postma og Eskil. Etter tre løp ligger jeg nok noe bak de tre andre. Men jeg tar igjen mye, forhåpentlig alt, på mila, sier Romme til Dagbladet.

- Jeg har fått tilbake fire av de fem kiloene jeg mistet og kjenner at kondisjonen er i orden. To uker uten istrening midt i sesongen er ikke bra for sprintformen, men jeg så 37-tallet i Calgary, var det bekreftelse god nok for meg, sier Romme.

27-åringen tror han blir verdensmester, og legger et enormt press på seg sjøl. Men det er slik han vil ha det.

For ydmyk

- Eskil er for ydmyk. Han burde heller si at han er kjempegod. For meg finnes det ingen begrensninger på hvor god jeg kan bli. På 10000 meter er det mulig å gå et stykke under 13 blank, sier Romme.

Langdistansekongen går alltid for fullt og vil vinne hver gang - også på 500 meter.

- Jeg har lagt merke til at Eskil Ervik aldri går spesielt bra i verdenscupen sjøl om han er en av de beste på 5000 meter. I Calgary burde han ha gått så fort han kunne for å få den riktige fartsfølelsen. Jeg vet hva det er å gå på 6,18. Eskil må føle seg fram, og da kan det bli vrient.

...du har helt rett, Gianni
...du har helt rett, Gianni Vis mer

- Men sjølsagt kan det hende at kroppen din trenger lang tid på å restituere seg, sier Gianni Romme og flirer mot sin norske konkurrent.

Egentlig rask

Romme er VM-debutant og kaller seg sjøl en jypling i all round. Han var - og er - kjent som verdens beste langdistanseløper. Men i år har han også fått skikkelig fart på sprinten.

- Jeg er ikke så treg som dere tror. Faktisk er jeg nesten like rask som Jan Bos. Jeg har bare ikke fått det til i fart på skøyter. På trening har jeg i vinter gått mange 25-runder bak sprinterne Jakko Jan Leeuwangh og Jan Bos. Da blir det også mulig i løp. Men all round handler om å bygge fra langdistansene og ned mot sprint.

- Jeg og Eskil Ervik har de rette forutsetningene på 10000 meter. Da gjør det ikke noe om vi henger litt etter på 500 og 1500 meter, sier Gianni Romme.