BLE EPO-TATT: Julia Tsjepalova er en av de mestvinnende langrennsjentene i moderne tid, blant annet med gull i tre forskjellige OL. Her kysser hun medaljene sine etter å ha tatt gull i ski-VM i Oberstdorf i 2005. I fjor vinter ble hun avslørt for dopingbruk. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
BLE EPO-TATT: Julia Tsjepalova er en av de mestvinnende langrennsjentene i moderne tid, blant annet med gull i tre forskjellige OL. Her kysser hun medaljene sine etter å ha tatt gull i ski-VM i Oberstdorf i 2005. I fjor vinter ble hun avslørt for dopingbruk. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .Vis mer

«Du er veldig vakker. Håper du kommer tilbake»

Mangeårig svensk FIS-topp vekker oppsikt med hilsen til doptatt russer.

||| (Dagbladet): I fjor vinter testet den russiske langrennsjenta Julia Tsjepalova, som har gull fra tre forskjellige OL, positivt på EPO.

Doptatte utøvere savnes sjelden mens de er utestengt, men nå vekker den tidligere langrennssjefen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) oppsikt med sin åpne støtte til Tsjepalova.

Svenske Bengt-Erik Bengtsson skrev ifølge Expressen følgende beskjed til 33-åringen under et bilde hun hadde publisert av seg selv på Facebook.

«Du er veldig vakker. Jeg håper at du kommer tilbake. Jeg kommer til å støtte deg. Beste hilsener til mannen din og foreldrene. Vi savner deg i teten.»

Refses av norsk dopjeger
Bengtsson var som formann i FIS' langrennskomité øverste leder for sporten fram til 2003, og har fortsatt en blogg på hjemmesida deres.

Den norske dopingjegeren Ingaard Lereim reagerer på Bengtssons oppførsel.

- Dette var veldig overraskende. Du må alltid være nøye med at det du gjør og sier oppfattes som dopingfiendtlig. Det er en forpliktelse alle som har, eller har hatt høye posisjoner innen FIS, må føye seg etter, sier han til Expressen.

Tar ikke selvkritikk
Svensken selv ser imidlertid ikke at han har gjort noe klanderverdig.

- Nei, dette er vel ikke noe merkelig. Litt oppmuntring kan hun vel få. Hun er jo ikke dødsdømt, eller hva? Hun er bare utestengt i to år, og det er klart jeg håper hun kommer tilbake. Selvfølgelig, sier han.

Det er ikke første gang Bengtsson markerer seg negativt i antidopingkampen. I 2008 kom det ut at FIS lot Virpi Kuitunen stille til verdenscupløp i 2000 til tross for at det var påvist for høye hemoglobnivåer. Betingelsen var at hun måtte bryte løpet underveis.

Bakgrunnen for at FIS la lokk på saken var at de ville unngå en finsk dopingskandale før VM i nettopp Lahti et par måneder senere. Der ble det som kjent skandale uansett.

Bengtsson erkjente i ettertid at han hadde vært «jævla blåøyd».

- Jeg erkjenner nå at det var en stor tabbe og jeg fortalte det til min sjef med en gang jeg kom hjem. Jeg fikk en alvorlig irettesettelse av ham, sa han.

SENDTE HILSEN: Bengt-Erik Bengtsson var øverste sjef for langrenssporten fram til 2003, og har fortsatt en blogg på hjemmesida til FIS. Likevel sendte han en støtteerklæring til Tsjepalova. 
Foto: Jon Eeg / SCANPIX
SENDTE HILSEN: Bengt-Erik Bengtsson var øverste sjef for langrenssporten fram til 2003, og har fortsatt en blogg på hjemmesida til FIS. Likevel sendte han en støtteerklæring til Tsjepalova. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Vis mer