- Du får en del bank

Det er mange måter å komme ned et stryk på. Hvis du er passe gal, kan du for eksempel padle.

EKSTREMSPORTVEKO PÅ VOSS (Dagbladet.no):- Det har ikke vært så mye vann i elva på tre år. Og det er padlerne kjempeglade for, forteller Ekstremsportvekos presseansvarlig Mette Nygård i telefonen på vei opp til Brandsethelva.

Da Dagbladet.no ankommer sitter en padler på kne og konsentrerer seg. Andre sitter rolig på kajakken og ser ned på den ville elva. Det har regnet i morgentimene, og elva stiger fremdeles sikkert og urolig.

Det er snart klart for Brandseth Downhill. Det gjelder å komme seg ned elva så fort som mulig.

Sliten

Fire jenter og 25 gutter skal padle ned de til tider frådende strykene i dagens konkurranse. Det tar mellom et og et halvt og fire minutter å komme seg ned.

På veien skal de overleve et sju meters fossefall, fjellharde elvekanter og en mattekledd - men fremdeles farlig - stein i målområde.

- Jeg har padlet her flere ganger. Men da tar vi et stryk, hviler i bakevja, og går så løs på det neste. Men nå er det konkurranse og da tar vi alle på en gang. Du blir sliten, ja, sier Eirik Øvreeide til Dagbladet.no.

22-åringen er opprinnelig fra Os, men flyttet til Voss for å begynne på skigymnaset.

FRI FLYT: Tør du slippe deg løs utfor her? Sju meter lenger nede venter vannoverflaten på deg. Foto: Lars Eirik Eide
FRI FLYT: Tør du slippe deg løs utfor her? Sju meter lenger nede venter vannoverflaten på deg. Foto: Lars Eirik Eide Vis mer

- Jeg måtte finne meg noe å gjøre om sommeren, så ble jeg hektet på dette.

Er du nervøs?

- Jeg har konkurransenerver, men når du padler så er det full konsentrasjon. Det er en kalkulert risiko. Vi padler aldri alene og vi sikrer alltid, opplyser Eirik og ser utover elvebredden der en rekke hjelmkledde står klare til å redde en padler i trøbbel.

Rock

Det er en stund til han skal konkurrerere. Eirik slår i hjel ventetida ved siden ganske anselig foss, spesielt når du skal padle ned i en liten, men robust kajakk.

Langs elva står det padlere fra hele verden, andre ekstremsport-deltakere og publikum fra Voss og omegn.

Himmelen er grå, men hva gjør det når sola skinner gjennom av og til. Vi er midt i skauen, men i god ekstremsportånd overdøves naturen av rocka toner fra artister som Queens Of The Stone Age og Rage Against The Machine.

- Bank

Etter to konkurrenter er det klart for dagens første pause. Speaker opplyser at de har litt problemer med å fange opp deltakerne i målområdet.

- Vi må vente til vi får på plass folk som kan hente inn kajakker og folk som farer videre nedover strykene, er faktaopplysningen fra den kanten.

Neste ut er Viv Blake fra New Zealand. Det går sånn passe for 24-åringen. Hun tar deler av turen med hodet under vannet, men er uansett strålende fornøyd.

- Jeg var her i fjor også. Denne elva er fantastisk og i år var det ekstremt. Du får en del bank på turen ned, for å si det sånn. Det er klart man blir redd, men det går alltid bra til slutt.

Vilt, vakkert og fuktig

Speakeren forteller at Marco fra Italia er ute av kajakken og svømmer. Etter noen minutter farer en tom kajakk ned strykene. Liz Bell står på fossekanten og ser på.

24-åringen har tatt turen fra Skottland til Vestlandet for å måle krefter med Brandsethelva. Hun er akkurat ferdig. Hun måtte også ut på en svømmetur, men kom seg opp i kajakken og fullførte.

- Det var ganske tøft i elva i dag. Problemet er de to siste strykene. Du raser gjennom i en vill fart, og det skjer etter at du har brukt alle kreftene dine for å komme dit, sier Liz og tar en liten pause.

- Dessuten hjelper det ikke at jeg har festet og raftet alt for mye denne uka.

Og på veien ned går vi forbi noen padlere som står og snakker sammen. De forteller at butikkene i området er tomme for øl og snus.

Dagbladet.no dekker Ekstremsportveko i Voss i dag og i morgen.

GOD TRENING: Du trenger bra med armmuskler for å manøvrer kajakken rundt i elva.
FOSSEFALL: Deltakerne må blant annet gjennom et sju meter høyt fossefall før de er i mål.
ADRENALINKICK: Vannførselen er enorm i Brandseth-elva akkurat nå.
BLI VÅT I HÅRET: Padler du ned en rekordstor Brandseth-elv er muligheten relativt stor for at du går rundt.