DOBBELT SÅ DYR: Sportsforskerne ved et universitet i Sveits anslår verdien av Lionel Messi til nesten det dobbelte av Cristiano Ronaldo. Argentineren er over to år yngre enn Ronaldo. Alder påvirker markedsverdien til en fotballspiller kraftig. Foto: AFP / NTB Scanpix. Montasje: Dagbladet
DOBBELT SÅ DYR: Sportsforskerne ved et universitet i Sveits anslår verdien av Lionel Messi til nesten det dobbelte av Cristiano Ronaldo. Argentineren er over to år yngre enn Ronaldo. Alder påvirker markedsverdien til en fotballspiller kraftig. Foto: AFP / NTB Scanpix. Montasje: DagbladetVis mer

Du får nesten to Ronaldoer for én Messi

Nummer 3 på lista var nummer 20 i fjor.

(Dagbladet): Om du selger én Lionel Messi til markedspris, har du i teorien råd til to Cristiano Ronaldo.

Det går fram av prisanslagene i den årlige rapporten fra forskergruppa CIES Football Observatory, som er underlangt det internasjonale sportsforskningssenteret (CIES) ved universitetet i Neuchâtel i Sveits.

De anslår at Messi er verdt minst 1636 millioner kroner og maksimalt 1901. Intervallet for Ronaldo er fra 864 til 1005 millioner.

Avansert regnestykke Forskerne regner ut markedsverdier på spillere basert på en bred database med overganger i de fem største ligaene (Spania, Tyskland, England, Italia og Frankrike) de dem siste årene.

Inn i regnestykket puttes også spillerens alder, gjenvædende lengde på kontrakt, posisjon på banen og prestasjoner for klubblaget de siste sesongene - helt ned på pasnings- og taklingsnivå. De kalkulerer også inn resultatene til klubblaget og prestasjoner på landslaget.

Et temmelig komplisert regnestykke altså, men selvsagt også med et visst element av synsing. Likevel er topplista artig lesestoff.

For eksempel fanger den opp hvor god sesongen til Luis Suarez har vært. Fra å ligge på 20. plass på lista anno 1. juni 2013, er han nå klatret opp på 3. plass med en anslått markedsverdi mellom 805 og 936 millioner kroner.

Få veteraner Det er også verdt å merke seg at spillere som Franck Ribery og Zlatan Ibrahimovic ikke er regnet blant verdens 60 dyreste spillere dersom de skulle bli solgt nå.

Dette handler selvsagt om alder. Markedsverdien daler brått for en fotballspiller når han kommer et lite stykke opp i 30-åra.  Zlatan fyller 33 i høst.

Den eneste over 30 år blant de 20 øverste på lista, er Barcelonas Andres Iniesta, som jubilerte 11. mai.

Yaya Touré er eldstemann blant de 60 øverste på lista. Han hadde en mye omtalt bursdag 13. mai, og ble da 31 år gammel. Alderen gjør at han, til tross for å ha vært en dominerende figur i Premier League sist sesong, ikke ligger høyere enn på en delt 43. plass.

FOR GAMLE: Sveriges Zlatan Ibrahimovic (t.h.) i duell med Frankrikes Franck Ribery under EM 2012. Begge har vært blant verdens beste spillere de siste årene, men er for gamle til å være verdt en høy overgangssum. Foto: Darko Vojinovic, AP / NTB Scanpix
FOR GAMLE: Sveriges Zlatan Ibrahimovic (t.h.) i duell med Frankrikes Franck Ribery under EM 2012. Begge har vært blant verdens beste spillere de siste årene, men er for gamle til å være verdt en høy overgangssum. Foto: Darko Vojinovic, AP / NTB Scanpix Vis mer

Utover veteranene Iniesta og Touré, er PSGs brasilianske stopper Thiago Silva den eneste blant de 60 antatt dyreste som passerer 30 inneværende år. Han fyller 30 i september, og ligger på delt 43. plass med Yaya Touré.

Både Messi og Ronaldo har kontrakter fram til 2018 med klubbene sine, men mens Ronaldo fylte 29 i februar, blir Messi først 27 seinere denne måneden.

GAMLE OG DYRE: Manchester Citys ivorianer Yaya Toure (t.v.) og Barcelonas spanjol Andres Iniesta er de to eneste over 30 år blant de 60 øverste på lista. Foto: Josep Lago, AFP / NTB Scanpix
GAMLE OG DYRE: Manchester Citys ivorianer Yaya Toure (t.v.) og Barcelonas spanjol Andres Iniesta er de to eneste over 30 år blant de 60 øverste på lista. Foto: Josep Lago, AFP / NTB Scanpix Vis mer