Du gamla, du fyra: Nå er Sverige bare fjerde best i Norden

Hamrén dagen derpå: - Forventer at dere slakter meg.

BANKES GUL OG BLÅ: Sverige var nummer 36 på FIFA-rankingen for september, med 756 poeng. Neste gang ser det verre ut. Når den offisielle lista kommer 1. oktober, vil tre nordiske land være foran Sverige.  Foto: NTB Scanpix / Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
BANKES GUL OG BLÅ: Sverige var nummer 36 på FIFA-rankingen for september, med 756 poeng. Neste gang ser det verre ut. Når den offisielle lista kommer 1. oktober, vil tre nordiske land være foran Sverige. Foto: NTB Scanpix / Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Den svenske fotballen er tom for luft etter gårsdagens tap for Østerrike. Tilskuerne på Friends Arena trodde knapt det de så da alpelandet gikk opp til 4-0, og det hjalp svært lite at Zlatan Ibrahimovic på arrogant vis prikket inn et pent trøstemål på overtid:

Dette ble Sveriges første tremålstap i en kvalifiserings- eller sluttspillkamp siden VM-finalen i 1958, da de tapte 2-5 for Brasil.

Enda verre er at landslaget er i total krise etter å ha tatt 0 av 6 mulige poeng mot de nærmeste rivalene Russland og Østerrike den siste uka. Nå spøker det med tanke på EM-plass for de gule og blå. Laget kan bli alt fra to til fire i gruppa, og etter det som ble vist tirsdag kveld ser det siste vel så sannsynlig ut som det første - men kanskje er tredjeplass og playoff det mest sannsynlige.

Fjerde best i Norden Det letter ikke på krisestemningen i det nære øst at Sverige på neste FIFA-ranking vil være bak tre nordiske land. Sverige får 672 poeng, ifølge FIFAs eget prognoseverktøy, mot Islands 882, Danmarks 835 og Norges 739. Så mange naboland har de tidligere VM-sølv- og -bronsevinnerne aldri hatt foran seg i FIFA-rankingens historie. Bare Finland og Færøyene er bak svenskene av landslagene i Europas øvre krok.

Eksperter, aviser og supportere mener nå at Erik Hamréns tid er omme som landslagssjef dersom han ikke når EM - og får støtte av den svenske tippeligaeksperten Joacim Jonsson fra CMore.

- Vi skal ta en gjennomgang når vi er ferdig. Vi har to kamper igjen av gruppespillet. Og vi kan fortsatt nå EM, som har vært vårt mål - vi kan klare det direkte, vi kan klare det gjennom playoff. Vi får oppsummere da, hvordan det ser ut da, sier Erik Hamrén selv på en pressekonferanse onsdag morgen.

- Men jeg har fortsatt tro på at vi klarer det.

Dyster seanse Pressekonferansen på Scandic Park i Stockholm foregikk i dyp moll. Bare avbrutt av Hamréns søken etter de rette ord, og hans suping fra kaffekoppen.

- Det er en tøff dag, og det vil være tøft en periode, innrømmer den tidligere RBK-treneren.

- Men det har alltid vært stilt spørsmål om meg. Selv når jeg har gjort det bra. Det kan ha med at jeg ikke har noen spillerkarriere å gjøre. Men dette er jeg vant til, og det må jeg leve med. Det er det som er idrett - å håndtere både framgang og motgang, sier Hamrén.

- Lett å svare nei - Hvordan har du utviklet landslaget - og føles det som at dere er på rett vei?

- Det er lett å svare nei på en dag som denne, svarer Hamrén etter en tenkepause.

Han legger til:

- Vi lyktes med å kvalifisere oss for EM 2012 direkte i min første kvalifisering. I den neste ble det playoff, som var framgang fra VM-kvalifiseringen Sverige leverte før jeg kom. Nå får vi se om vi tar oss til EM denne gangen også, sier Hamrén.

- Ser vi bort fra denne samlingen mener jeg vi har gjort en god prestasjon. Vi var ubeseiret fram til nå, og det har vært et stort antall spillere som er kommet inn gjennom disse åra, og likevel har vi fått opp resultater. Og jeg vil ikke snakke for mye om sånt, for det høres ut som unnskyldning, men vi har hatt uflaks gjennom skader. Spesielt i forsvarslinjen.

Gruppe G

Østerrike 8 7 1 0 16 - 3 22
Russland 8 4 2 2 17 - 4 14
Sverige 8 3 3 2 11 - 9 12
Montenegro 8 3 2 3 8 - 8 11
Liechtenstein 8 1 2 5 2 - 21 5
Moldova 8 0 2 6 3 - 12 2
• Vinneren, gruppetoer og beste grupptreer til EM-sluttspillet i Frankrike 2016. De åtte øvrige gruppetreerne til omspill. Gjenstående kamper: 9/10 Liechtenstein — Sverige, Moldova — Russland, Montenegro — Østerrike, 12/10 Russland — Montenegro, Sverige — Moldova, Østerrike — Liechtenstein.

Hamrén mener han har klart å håndtere slike problemer i den første delen av kvalifiseringen, men ikke under Russland-/Østerrike-samlingen.

- Og når vi får juling, føles det ikke som vi er på rett vei.

Forventer slakt På spørsmål om hva han tenker om at tilliten blant supporterne er på et lavmål, svarer han:

- Jeg er like skuffet som supporterne, og har forståelse for at det er slike tanker rett etter en sånn kamp. Vi lever av resultater, og gjør du det bra, så er vi helter - hvis ikke, så er vi ikke det, sier landslagssjefen.

- Og jeg forstår de som mener dette er helt og holdent mitt feil. For det er mitt ansvar å ta ut det beste laget og at vi presterer når vi skal. Når vi ikke gjør det, så må jeg ta ansvaret.

Hamrén sier han ikke har lest de svenske aviskrigstypene onsdag morgen.

- Så jeg vet ikke hvordan dere slakter spillerne, men jeg forventer at dere slakter meg, fastslår han.

MOLLSTEMT:  Erik Hamrén på dagens pressekonferanse. Stemningen sto ikke i Stockholms skylag etter 1-4-tapet for Østerrike kvelden i forveien.
Foto: Sören Andersson / NTB Scanpix
MOLLSTEMT: Erik Hamrén på dagens pressekonferanse. Stemningen sto ikke i Stockholms skylag etter 1-4-tapet for Østerrike kvelden i forveien. Foto: Sören Andersson / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer