Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Du gidder ikke sitte hjemme og se jentene

Håndballgutta synes det blir kjedelig å se kampene på TV.

NASJONENS KJÆLEDEGGER: Å se håndballjentene i mesterskap er blitt en viktig førjulstradisjon blant nordmenn. Men for håndballgutta blir kampene for lite spennende. - Det er litt kjedelig å se det på TV. Du gidder ikke holde deg hjemme for å se kamp, eller stikke hjem fra trening, for det er ikke spennende uansett, sier Erlend Mamelund. Foto: REUTERS/Gorm Kallestad/Scanpix Norway
NASJONENS KJÆLEDEGGER: Å se håndballjentene i mesterskap er blitt en viktig førjulstradisjon blant nordmenn. Men for håndballgutta blir kampene for lite spennende. - Det er litt kjedelig å se det på TV. Du gidder ikke holde deg hjemme for å se kamp, eller stikke hjem fra trening, for det er ikke spennende uansett, sier Erlend Mamelund. Foto: REUTERS/Gorm Kallestad/Scanpix Norway Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg Norge - Nederland i vårt håndballstudio kl. 20.15 i kveld.

(Dagbladet): Ikke en gang «Nytt på Nytt» kunne hamle opp med seertallene til håndballjentene i søndagens sjokktap mot Sverige.

Smilende jenter med suksess har vist seg som en uimotståelig kombinasjon for det norske folk i en årrekke, men blant håndballgutta er det ikke alle som lar seg rive med.

Erlend Mamelund sier han har sett på med «et halvt øye» så langt - og begrunner det med mangelen på spenning.

- Inntrykket mitt fra EM så langt er først og fremst at det er mye dårlig motstand. Norge er suverent mye bedre enn de fleste andre, og vinner kampene litt vel enkelt. All ære til dem som gjør det så bra, men for oss TV-seere hadde det vært morsommere med litt motstand, sier han til Dagbladet.

Skal se finalen
26-åringen tror ikke han er alene om å kjede seg blant gutta på landslaget.

- Jeg tror ikke mange følger med så mye, for å være ærlig. Jentene skal ha honnør for at de vinner, det er en prestasjon å vinne hver gang. Men det er litt kjedelig å se det på TV. Du gidder ikke holde deg hjemme for å se kamp, eller stikke hjem fra trening, for det er ikke spennende uansett. Men man ser selvfølgelig semifinale og finale.

I de fem kampene Norge har spilt hittil er fire blitt vunnet med kalassifre: Frankrike ble slått med 11 mål, Slovenia med 16, Ungarn med 21 og Ukraina med 13 i går.

ETTERLYSER MOTSTAND: Erlend Mamelund sier Norge skal ha all honnør av de mange storseirene, men stusser over at en medaljekandidat som Ungarn kan lå seg slå med 21 mål. 
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
ETTERLYSER MOTSTAND: Erlend Mamelund sier Norge skal ha all honnør av de mange storseirene, men stusser over at en medaljekandidat som Ungarn kan lå seg slå med 21 mål. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer

Sverige ga imidlertid jentene en skikkelig på tygga da de vant 24-19.

Mamelund reagerer på at medaljekandidater i EM kan la seg knuse på den måten.

- Norge kommer til å ta gullet enkelt, tror jeg, og så er det en drøss som kjemper om plassene bak. Ungarn er vel blitt sett på som en outsider i EM, men så taper de med over 20 mål mot Norge. Men det er vanskelig å gjøre noe med, damehåndball er ikke så stort i Europa som herrehåndball. Det er bare i Norge det er omvendt, sier han.

- Milevis foran de andre
Bjarte Myrhol medgir at heller ikke han benker seg foran TV-skjermen når Norge spiller, men forklarer det med at får mer enn nok håndball i hverdagen.

Han har like fullt latt seg imponere over det han har sett av de norske jentene.

- Jeg ble imponert over den første kampen deres (mot Frankrike). Det var lenge siden jeg hadde sett damelandslaget spille, men de har utviklet seg på mange områder. Ettersom jeg spiller selv legger jeg merke til småting andre kanskje ikke ser, men jeg synes det var innmari morsomt å se måten de gjennomførte avtalene sine på i angrep. Det virket som om de lå milevis foran de andre på det området, sier han til Dagbladet.

Men i likhet med Mamelund er han ikke særlig imponert over bredden i toppen.

- Avstanden fra Norge og ned til de andre lagene er litt for stor. Det har ikke noe med Norge å gjøre, de kan ikke noe for at de er best. For dem handler det selvsagt bare om å vinne gullet. Men for tilskuerne er det litt synd. Spesielt her i Tyskland er det masse jevne kamper. Og det er vel det som er mest morsomt, når det er tett og jevnt hele veien.

DIGGER LØKE: Håndballgutta sier hun er som snytt ut av nesa på broren Frank.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DIGGER LØKE: Håndballgutta sier hun er som snytt ut av nesa på broren Frank. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Tror du det bare er resultatene som gjør at kvinnehåndball er mer populært enn herrehåndball blant norske TV-seere?

- Ja, sånn tror jeg det er i nesten alle sporter. Mange skrur nok av skiskyting på en søndag dersom de norske ligger håpløst plassert. Men når de kjemper om seieren sitter alle klistret. Jeg tror det utelukkende har med resultater å gjøre, så all honnør til jentene.

- Spiller som gutter
Erlend Mamelund trekker fram to spillere som har imponert ham blant de norske jentene: Katrine Lunde Haraldsen og Heidi Løke.

- De spiller som gutter. Heidi spiller som broren sin (Frank Løke), og er et fysisk unikum. Og når du heter Løke er du klin gæren i tillegg. Katrine Lunde Haraldsen er generelt dritgod hele tida. Hun hadde en dårlig kamp mot Sverige, men da kollapset hele laget.

Statistisk har Mamelund definitivt sitt på det tørre:

Lunde Haraldsen er eneste keeper i EM med redningsprosent over 50 etter fem kamper, hun står foreløpig på 51. Målmaskinen Løke har scoret på 23 av 25 skudd. Dermed er hun oppe i en uttellingsprosent på 92.

Bjarte Myrhol, som selv er strekspiller, har også sansen for Heidi Løke.

- Hun er en kvinnelig utgave av Frank. Heidi vender seg rundt på samme måte, tar imot ballen på samme måte og løper på samme måte. Frank er en fantastisk spiller, og det samme er Heidi. Det er ikke tvil om at begge har ekstreme ferdigheter, sier Myrhol.

OUTSTANDING: Også Katrine Lunde Haraldsen har gjort inntrykk på herrespillerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OUTSTANDING: Også Katrine Lunde Haraldsen har gjort inntrykk på herrespillerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Håndballherrene skal først i aksjon neste måned, i VM i Sverige.

Norge skal møte Japan, Ungarn, Østerrike, Brasil og Island i gruppespillet. Deretter venter trolig Frankrike, Spania og Tyskland.

Landslagssjef Robert Hedin har betegnet trekningen som den tøffeste noensinne, og Myrhol er ikke uenig i det. 

- Det er såpass tøft at det ikke er noen vits å ha noen målsetting. Alle lag ønsker å nå semifinalen, og alle vil bli skuffet om de ikke greier det. Jeg har allerede startet forberedelsene mentalt. Jeg gleder meg veldig, sier Myrhol.

SYNES NORGE HAR BLITT BEDRE: Men i likhet med Mamelund synes Myrhol at avstanden fra Norge og ned til de andre lagene er for stor. Foto: REUTERS/Nikola Solic
SYNES NORGE HAR BLITT BEDRE: Men i likhet med Mamelund synes Myrhol at avstanden fra Norge og ned til de andre lagene er for stor. Foto: REUTERS/Nikola Solic Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!