- Du gjorde livene våre gøyere å leve

Kamerater med gråtkvalt tale til sin døde venn.

GRÅTKVALT FARVEL MED VENNEN: Barndomsvennene Terje Haugen Lie og Morten Oen minnet Alexander Dale Oen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix POOL
GRÅTKVALT FARVEL MED VENNEN: Barndomsvennene Terje Haugen Lie og Morten Oen minnet Alexander Dale Oen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix POOLVis mer

(Dagbladet): Alexander Dale Oen begraves ved Blomvåg kirke i hjemkommunen Øygarden i dag. Barndomsvennene Terje Haugen Lie og Morten Oen holdt sammen en gråtkvalt tale om sin avdøde venn. Her er et utdrag av talen:

- Det var lett å bli glad i deg Alex. Du hadde en helt spesiell evne til å være midtpunkt. En egen evne til å engasjere oss. Du fant alltid energi, du ga oss sjeldent noe valg. En dag med deg visste vi alltid ville bli en minneverdig dag. Du hadde evnen til å samle vennene rundt deg, og det gjør du fortsatt. Vi har så mye å takke deg for. Takk for vennskapet ditt, gleden du spredte, kunnskapen du ga, og takk for verdiene. Du inspirerte oss til å bli bedre mennesker. Du vil alltid være en stor del av oss.

- Etter din bortgang har det vært et stort tomrom. Vi håper tiden vil fylle tomrommet. Minnet om en gutt som alltid var seg selv, minnet om en gutt som kalte en spade for en spade. Du hadde en latter som smittet. Du var en gutt som visste hvor han kom fra. Du hadde et genuint engasjement for alle som var rundt deg. Vi kommer til å savne deg. Savne latteren din og dine vanvittig sprøe påfunn. Din energi og iver til å gjøre oss tilfredse, og evnen til å blåse vekk alle våre bekymringer. Vi er ufattelig glad for at vi fikk møte deg Alex, du gjorde livene våre gøyere å leve. Kjære bestevenn, verdens beste menneske, Alexander Dale Oen, du vil alltid følge oss i våre hjerter.

En inspirator Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) var også blant de som holdt en tale for Alexander Dale Oen i dag.

- Alexander Dale Oen var et forbilde, en inspirator, ikke bare for andre svømmere og andre idrettsutvøvere. Han inspirerte andre. Han viste at nordmenn kunne komme til topps i en verdensidrett. Han hadde en vilje av stål. Det var et lite sted i havgapet han fant inspirasjon i. Etter sølvet sa han at ikke likte å være best blant de som tapte. Han var større enn medaljene sine, derfor sørger vi som nasjon, ikke bare for en tapt gullsjanse, han ble et symbol på livet med gullet han tok da han pekte på flagget på hetta og gråt på pallen.

- Etter 22. juli ga han oss håp, han viste oss vei tilbake til livet, det føles så vondt at han måtte forlate oss. Ingenting er så vondt som å se en mamma og pappa følge sitt barn til graven. Gullet til Alex er det sterkeste idrettsminnet i 2011. Da jeg så at han ble plassert med statsministeren skjønte jeg han ville få en utmerkelse. Han var en person alle stemte fram. Vi fant tonen med bordet. Jessheim ja, er ikke det mest kjent for toppløskvinner, sa han til meg. Alltid den kjappe replikken og det gode humøret.

- Han fortalte meg om oppveksten. Hvordan mamma heiv i meg mat og kjørte meg en time til trening hver dag, jeg har fantastiske foreldre. Alex og kjæresten var et ungt par med livet foran seg. Jeg så en kjærlighet like sterk som viljestyrken. Å minnes de døde er som å huske det slik de levde. Å ære de døde er å oppfylle deres liv selv om ingenting blir det samme. Han rakk å gjøre mye i sitt liv, han satte spor etter seg. Han var mye mer enn en toppidrettsutøver, han var mer en ett toppidrettsmenneske, han var unik. Han vil fortsette å være med oss i livet med det han stod for. Jeg vil takke for familien for at dere gjorde Alexander til den han var.

- Ikke forstått hans prestasjoner - Jeg vil bruke anledningen til å takke deg for alt vi fikk oppleve sammen. Du levde et sterkt liv, hver dag, hvert minutt. Du var en helt spesiell utøver og et genuint menneske, sa landslagssjef Petter Løvberg.

- Av våre norske helter er det kanskje bare sydpolferden til Amundsen som holder samme nivå internasjonalt som Dale Oens prestasjoner. I Norge har vi ikke helt forstått hans prestasjoner, likevel har vi sett en hel nasjon trykke seg til hans bryst. Dette har med verdier han stod for, sa Otto Harkestad, ordfører i Øygården.

Seremonien blir avsluttet rundt klokka 14.30.