«Du glemmer ikke hvor du kommer fra»

Andreas Ygre Wiig (27) er verdens beste snowboarder. Grunnlaget la han her - i Vardåsen i Asker.

ASKER (Dagbladet): - Det ser ut som det trengs en liten dugnad her, fjerne noen kvister og klargjøre bakken skikkelig, sier Andreas Ygre Wiig til Dagbladet når vi tar han med tilbake til bakken hvor han i oppveksten stort sett var å finne om han ikke var på skolen eller hjemme.

Nå er det noen år siden Asker-gutten vanket her. De siste årene har Andreas Ygre Wiig hatt base i USA og trent, konkurrert og filmet på mange av de flotteste stedene for brettkjøring.

Med sine resultater de siste vintrene er Ygre Wiig nå rangert som verdens beste snowboarder i slopestyle, hvor utøverne utfører spektakulære triks på hopp og i rails.

Knuste OL-mesteren

Han har vunnet tre av de mest prestisjetunge konkurransene i slopestyle, Vans Cup, Honda Vail Session og X-Games, to år på rad. Det har gitt ham legendestatus i en sport hvor det snakkes om backside rodeo 540 og frontside 1080.

Blant de som har måttet seg seg slått i X-Games både i 2007 og 2008 er det amerikanske snowboardikonet Shaun White. OL-mesteren i half pipe fra Torino 2006 hadde fire strake X-Games-seirer i slopestyle før en nordmann overtok hegemoniet.

For seieren i år fikk Andreas Ygre Wiig prisen for «Årets prestasjon» under jubileumsgallaen som markerte bransjebladet Fri Flyts tiårsjubileum nylig.

I Aspen, Colorado, 22.-25. januar går han for hattrick i X-Games-triumfer.

STOLT: Andreas Ygre Wiig er stolt over å representere Asker Snowboardklubb når han reiser rundt i verden. Her i Vardåsen var det han la grunnlaget for å bli best i verden. Foto: KRISTIN SVORTE/ Dagbladet
STOLT: Andreas Ygre Wiig er stolt over å representere Asker Snowboardklubb når han reiser rundt i verden. Her i Vardåsen var det han la grunnlaget for å bli best i verden. Foto: KRISTIN SVORTE/ Dagbladet Vis mer

Nå står Andreas på railen i Vardåsen og skuer utover bakken han bare hadde fem minutter å rusle til hjemmefra. I fjor vinter fikk Asker Snowboardklubb endelig en ordentlig rail i bakken.

- Forholdene er lagt bedre til rette for de som starter med snowboard i dag. Noen ganger fikk vi mast på preppemannen til å hjelpe oss litt, men stort sett måtte vi bygge hopp og ordne alt sjøl. Det syntes vi var bare artig, sier Andreas Ygre Wiig.

- Mer lekent på brett

Han fikk sitt første snowboard som 12-åring. Da hadde Andreas kjørt alpint i seks år og var også klubbmester i Asker skiklubb. Men så snart snøbrettet var testet ut ble det bråstopp med alpintkjøringen. Hjemme hos foreldrene har Andreas fortsatt et par ubrukte slalåmski som lå under juletreet da han var 13.

- Alpint ble litt for A-4. Jeg likte bedre akrobatiske, lekne og kreative ting. Jeg hadde en gledens følelse inni meg når jeg kjørte ned heng i skogen. Ettersom jeg hadde stått mye på alpint, og også på stompeski, så tok jeg brettkjøringen ganske fort. Det åpnet en helt ny verden for meg, sier Andreas Ygre Wiig.

I starten ble brettkjørerne nærmest sett rart på av alpinistene i Vardåsen. Men et godt snowboardmiljø vokste fram i bakken, og med det behovet for en viss organisering.

- Uformelt miljø

Snowboarderne fikk innpass som egen gruppe i IF Frisk Asker. Men i 2001 valgte brettkjørerne å stå på egne bein og stiftet Asker Snowboardlubb. Andreas mener miljøet i klubben hadde stor betydning for alle timene han har tilbragt i Vardåsen.

«Du glemmer ikke hvor du kommer fra»

- Vi var en gjeng som møttes veldig uformelt. Vi trengte ingen faste treningstider, for vi var alltid i bakken uansett. Jeg husker at det alltid var gøy å dra hit. På søndager var jeg ofte i Vardåsen fra anlegget åpnet og helt til middag. Så dro jeg ut igjen og var i bakken til den stengte.

Egen kleskolleksjon

Som snowboardproff er han på reisefot cirka ni måneder i året. Det som i oppveksten var lek og moro har ført til at Andreas Ygre Wiig i dag er verdens beste og mest eksponerte snowboarder, med sponsoravtaler i millionklassen. Etter seieren i X-Games i år spekuleres det i at mesteren tjente 500 000 dollar (3,5 millioner kroner) bare på å skifte brettsponsor. Gjennom sine klessponsorer har Andreas også sin egen kolleksjon, hvor suksessen i bakken reflekterer salget.

Men om Andreas Ygre Wiig har en aldri så glamorøs tilværelse i dag, så vil Vardåsen og Asker Snowboardklubb alltid ha en spesiell plass i hans hjerte.

- Du glemmer ikke hvor du kommer fra, og jeg er stolt av å representere Asker Snowboardklubb. Det er i det miljøet jeg la grunnlaget og fikk masse inspirasjon av å kjøre sammen med mange andre gode. Når jeg får tid har jeg lyst til å gjøre noe for klubben, for å gi noe tilbake, sier Andreas Ygre Wiig til Dagbladet.

- Masse lidenskap

Snowboarderen påpeker like fullt at han har jobbet hardt på veien til Hollywood, hvor han og kjæresten Marion Ravn har base under vintersesongen.

- Suksessen har ikke kommet lett. Det har vært masse lidenskap, innsats og lange kvelder. Det hjelper deg langt på vei, selv om du ikke alltid har de beste treningsforholdene, sier Andreas.

«Du glemmer ikke hvor du kommer fra»

Nå som han er på toppen av karrieren og snowboardtronen har han noen hektiske sesonger foran seg. Men askerbøringen bare gleder seg til hver dag.

- Det er bare gøy når det går bra, og resultatene de to siste sesongene har gitt meg masse inspirasjon til å fortsette. Jeg kommer nok til å holde på en del år tid, sier han.

Frykter nedleggelse

Andreas trekker fram alle turene de reiste på som de beste klubbminnene.

- Det har alltid vært en veldig sosial klubb, uten noe press. Alt dreide seg om å ha det gøy.

14 år gammel meldte han overgang til Bærum skiklubb, som holdt til i populære Kirkerudbakken. Som 19-åring gikk han så tilbake til moderklubben.

- Jeg er askergutt, så det ble helt feil å ikke være medlem i den lokale klubben. Jeg er glad for at jeg gikk tilbake, siern Andreas Ygre Wiig.

Klubben hadde lenge som målsetting å bli landets største, men styremedlem Karl Johan Nedrelid Torheim er ikke veldig optimistisk med tanke rekrutteringen. Han frykter at Vardåsen skisenter kan bli nedlagt på grunn av dårlige heis-, vann- og snøforhold.

- Uten nytt vann og snøanlegg er det liten mulighet til å holde åpent hele vinteren med de snøforholdene som har vært de siste årene, sier han til Dagbladet.