KLAR FOR 100: John Arne Riise har vært en av Norges viktigste spillere siden han debuterte med flagget på brystet for 12 år siden. I ettermiddag får han sin 100. landskamp.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KLAR FOR 100: John Arne Riise har vært en av Norges viktigste spillere siden han debuterte med flagget på brystet for 12 år siden. I ettermiddag får han sin 100. landskamp. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Du har jo slagene i Drammen. Det var moro

Her er landslagsguttas beste minner fra Riises 99 landskamper.

Følg Wales - Norge i fotballstudio fra kl. 16!

CARDIFF/OSLO (Dagbladet): Når Norge går ut på Cardiff City stadion for å møte Wales i ettermiddag, får John Arne Riise sin landskamp nummer 100.

Fulham-backen tangerer dermed Henning Berg, og er bare fire kamper unna å passere Torbjørn Svenssens rekordantall på 104 - noe han etter all sannsynlighet gjør i løpet av 2012.

100 kamper markerer en allerede innholdsrik landslagskarriere, og snart 12 år er gått siden 31-åringen debuterte for Norge.

Vi spurte Riises landslagskolleger hva de husker best fra denne tida.

Uten å vitse for mye om konsekvensene av årevis med heading av baller og sånt, må vi melde fra om at ikke alle gutta klarte å huske noe direkte landslagsrelatert. De fikk lov å trekke fram Riises like innholdsrike klubbkarriere.

DRAMA HUSKES MED SMIL: Vadim Demidov og Daniel Braaten trekker humoristisk fram Slagene i Drammen som et viktig minne fra Riises karriere. Her med Mohammed Abdellaoue og Alexander Tettey på trening i Cardiff torsdag. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DRAMA HUSKES MED SMIL: Vadim Demidov og Daniel Braaten trekker humoristisk fram Slagene i Drammen som et viktig minne fra Riises karriere. Her med Mohammed Abdellaoue og Alexander Tettey på trening i Cardiff torsdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Et par av spillerne (vi ser på dere, Vadim Demidov og Daniel Braaten) minnes til og med en utenomsportslig hendelse aller best.

Morten Gamst Pedersen:
- Det første jeg kommer på er Champions League-finalen, jeg vet ikke hvorfor. Kanskje fordi jeg så den. Nei, det beste minnet er nok da jeg oppdaget at venstrebeinet mitt var bedre enn hans, ler Gamsten, før han fortsetter:

- Hellas-målet, der han smeller den inn i krysset var vakkert. Og at han alltid har kommet tilbake etter de tøffe tidene han har hatt.

Ruben Yttergård Jensen:
- Jeg har aldri vært Liverpool-fan, jeg følger United, så det frisparket husker jeg ikke en gang. Målet mot Kypros er det jeg husker aller best fra John Arne, det var et ekstremt viktig mål.

Simen Brenne:
- Jeg tror det største kommer i morgen, og det er moro for oss andre å få oppleve det sammen med ham. Jeg husker også godt John Arne da jeg spilte min første landskamp fra start, han gir alltid gode råd og ba meg bare slappe av og kose meg.

Lars Christopher Vilsvik:
- Jeg husker John Arne først og fremst som Norges beste back, og at han spilte for Liverpool. Og lange innkast.

SUPERSCORING: Hellas sin keeper Konstantinos Chalkias kaster seg forgjeves etter kanonskuddet fra John Arne Riise under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Hellas på Ullevaal i 2007. Den husker mange av kollegene godt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
SUPERSCORING: Hellas sin keeper Konstantinos Chalkias kaster seg forgjeves etter kanonskuddet fra John Arne Riise under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Hellas på Ullevaal i 2007. Den husker mange av kollegene godt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Erik Huseklepp:
- Det første jeg kommer på er frisparkmålet borte mot Island, da han skjøt keeperen i senk.

Brede Hangeland:
- Det er så mange ting jeg har opplevd med John Arne, det føles nesten som om vi er et gammelt ektepar etter alle disse kampene. Jeg tenker på John Arne som han som alltid er der, for hver gang jeg ser meg til venstre på banen er han der.

Thomas Sørum:
- Det jeg husker best er vel målet mot United på Old Trafford (det var nok på Anfield, journ.anm). Han er en strålende spiller, og all ære til ham for å ha oppnådd hundre kamper.

Espen Bugge Pettersen:
- De beste minnene er noen mål han hadde for Liverpool. Først og fremst det fra Old Trafford (igjen, trolig snakker man om Anfield, journ.anm), for det var da jeg virkelig fikk øynene opp for ham.

Rune Almenning Jarstein:
- Jeg forbinder John Arne med mye energi, at han alltid er først ute på feltet. Et minne som kom fort var Kypros-målet borte. Da viste han hvor fantastisk skuddfot han har, og han har jo scoret mange mål også.

Daniel Braaten:
- Slagene i Drammen var moro, det er viktig å ha litt temperatur på trening.

SUSER: Landskampene til side, mange trekker også fram John Arne Riises fantastiske frispark mot Manchester United i 2001.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ian Hodgson
SUSER: Landskampene til side, mange trekker også fram John Arne Riises fantastiske frispark mot Manchester United i 2001.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ian Hodgson Vis mer

Alexander Tettey:
- Jeg tenker på en fyr som er bestemt på fotballbanen. Og lange innkast.

Christian Grindheim:
- Han har jo scoret veldig mange fine mål, men kanskje målet mot Hellas hjemme var det fineste. I tillegg var det et veldig viktig mål.

Jonathan Parr:
- Mitt fineste minne om John Arne er fra jeg var 12 år og var på fotballskole på Stordal. Da var det en triksekonkurranse der hvor man kunne vinne en signert ball av John Arne Riise. Jeg vant den konkurransen og har ballen hjemme fortsatt. Det var veldig stort å få møte John Arne der!

Vadim Demidov:
- Du har jo slagene i Drammen. Jeg vet ikke om det er et godt minne, men det er da et minne om Riise.

Mohammed Abdellaoue:
- Det må bli noen av målene han har scoret. Målet mot Hellas, et langskudd i mål fra førti meter omtrent. Det var stort.

Kjetil Wæhler:
- Han har jo scoret noen mål, og det har jo alltid vært morsomt å se på Riise når han forserer oppover sida, skyter og treffer mål.

UNIK: Landslagssjef Egil Drillo Olsen tror John Arne Riise snart er nordmannen med flest landskamper noensinne, og at den rekorden blir stående en stund.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
UNIK: Landslagssjef Egil Drillo Olsen tror John Arne Riise snart er nordmannen med flest landskamper noensinne, og at den rekorden blir stående en stund. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Espen Ruud:
- Det at han har nådd hundre kamper på 31 år må jeg jo trekke fram. Han er jo aldri skadd!

Drillo:
- I hans alder er det ganske unikt å nå hundre landskamper. Han kan veldig fort bli den som får flest også.