STERKERE ENN PÅ LENGE: 52 år gamle Jørn Fjeldavlie opplever et oppsving i sykkelkarrieren etter at han begynte å trene enda mer. Foto: Jonas Lindstrøm, procycling.no
STERKERE ENN PÅ LENGE: 52 år gamle Jørn Fjeldavlie opplever et oppsving i sykkelkarrieren etter at han begynte å trene enda mer. Foto: Jonas Lindstrøm, procycling.noVis mer

«Du har Martin Ødegaard og meg. Vi er ytterpunktene»

Jørn (52) sykler fra mange av Norges største talenter.

JAREN (procycling.no): Det er spesielt én mann som skiller seg ut på startlistene til helgens Hadeland GP og Ringerike GP.

På start for Grenland sykkelklubb finner vi fem tenåringer og én Jørn Fjeldavlie.

Følg Ringerike GP direkte her!

Med sine 52 år er det kun en håndfull av de andre rytterne på start stålmannen i teorien ikke kunne vært far til.

- Jeg begynte å sykle i 1978. Fem år senere ble jeg nummer ti i NM, noe som er mitt beste resultat. Nå kjører jeg bare for å ha gode opplevelser.

- Du har Martin Ødegaard i fotball, og meg på sykkel. Det er vi som er ytterpunktene. Nå er det det som gjelder, sier Fjeldavlie med et smil da procycling.no snakker med han før helgas ritt.

- Det er flaut På start står han med vissheten om at den fysiske formen er langt bedre enn for de fleste andre som er over halvveis til 100 år.

Med tolvteplassen i åpningsrittet i Norgescupen slo han alle fire Sparebanken Sør-rytterne som stilte til start, og et knippe andre kontinentalryttere.

Ole Forfang var blant dem som måtte se seg slått, riktignok etter å ha gjort et stort lagarbeid for de tre som endte med å tapetsere pallen.

- Det er flaut for mange ryttere å bli frakjørt av ham, men han trår bra, altså. Det er ikke mange 50-åringer som holder nivået han har inne.

Fjeldavlie selv håper ikke de unge rytterne blir flaue av å måtte gi tapt for en 52-åring, men ønsker heller å være en inspirasjon for å få ryttere til å forlenge karrieren.

- Du skal ikke gi deg som 30-åring. Det er utrolig morsomt å være med fortsatt. Det er dette som er livet.

Trener mer Så hva er det som skal til for å holde koken i den alderen?

- Jeg har økt treningsmengdene litt de siste par årene, så nå ligger jeg på 750 timer, forklarer Fjeldavlie.

Til sammenlikning ble det store overskrifter da langrennsløper Martin Johnsrud Sundby i vinter annonserte at han hadde passert tusen treningstimer. Svenskene nektet blant annet å tro at det gikk an å trene så mye.

Likevel er ikke Fjeldavlie overdrevet imponert over sin egen treningsmengde.

- Nei, det er jo omtrent 15 timer i uken, det er jo ikke så veldig mye. Men det blir ikke så mye tid til å se på TV, det skal jeg innrømme.

Og hvordan gikk det så med Fjeldavlie under Hadeland GP? Joda, han æret sin egen styrke og alder med å kjempe seg inn til en veldig passende 52. plass.

IKKE EN I MENGDEN: Jørn Fjeldavlie er ikke med i kampen noen ungdomstrøye, i motsetning til tenåringene han sykler på lag med. Foto: Jonas Lindstrøm, procycling.no
IKKE EN I MENGDEN: Jørn Fjeldavlie er ikke med i kampen noen ungdomstrøye, i motsetning til tenåringene han sykler på lag med. Foto: Jonas Lindstrøm, procycling.no Vis mer