«Du har ordnet opp for oss så mange ganger, dette var det minste jeg kunne gjøre»

Svendsens ord til Bjørndalen i målområdet.

ORDNET OPP DA BJØRNDALEN SVIKTET: Emil Hegle Svendsen mente det var det minste han kunne gjøre etter all jobben Bjørndalen har gjort for Norge tidligere. Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE
ORDNET OPP DA BJØRNDALEN SVIKTET: Emil Hegle Svendsen mente det var det minste han kunne gjøre etter all jobben Bjørndalen har gjort for Norge tidligere. Foto: AFP PHOTO/CHRISTOF STACHEVis mer

RUPHOLDING (Dagbladet): Mange så på Rune Brattsveen som det svake punktet på det norske stafettlaget.

I stedet var det Ole Einar Bjørndalen som nesten gikk Norge ut av gullkampen, og det allerede på førsteetappen. Han åpnet perfekt og ledet etter første skyting, men sprakk på stående og måtte ut i strafferunde.

Ved veksling var Norge nummer 12, hele 51,6 sekunder bak ledende Russland.

Heldigvis gjorde Brattsveen en heroisk etappe - den nest beste av alle 29 lagene på andreetappen - og sendte Tarjei Bø på skuddhold av tetlagene.

Bø kappet ytterligere innpå, før Emil Hegle Svendsen viste sin storhet på ankeretappen og sikret norsk gull.

Ydmyk Bjørndalen I målområdet ble Svendsen omfavnet av lagkameratene, og en ydmyk Bjørndalen takket for hjelpen.

- Han (Ole Einar) sa han trodde han hadde ødelagt for oss. Så sa jeg at det bare skulle mangle om ikke jeg hjalp ham til et gull også, så mange ganger som han har hjulpet meg. «Du har ordnet opp for oss andre så mange ganger på stafett, det var det minste jeg kunne gjøre», sa jeg. Jeg er glad jeg fikk anledning til å gjøre gjengjeld, sier Svendsen.

Bjørndalen setter pris på ordene fra lagkameraten.

- Jeg takker for det. Jeg sa til ham at det var helt rått, og takket for hjelpa, sier Bjørndalen til Dagbladet.

- Hvordan rangerer du dette stafettgullet opp mot andre?

ANKERMANN: Emil Hegle Svendsen fikset gull til Norge på siste etappe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ANKERMANN: Emil Hegle Svendsen fikset gull til Norge på siste etappe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det er vanskelig å rangere. Det er klart det er hyggeligst når man bidrar mer selv, for det å mislykkes i stafett er det verste som er. Men det holdt, jeg er imponert over de andre.


Beste stafettetappe noensinne Hegle Svendsen gikk en av sine aller beste stafettetapper noensinne. Han gikk ut snaue 20 sekunder bak Fourcade, men leverte en perfekt liggende serie og gikk ut sammen med franskmannen.

Det vil si - han kunne gått ut først, men valgte å vente slik at Fourcade måtte dra.

På stående skyting sto de side om side. Fourcade kom raskest i gang og hadde to blinker nede før Svendsen begynte å skyte.

Men nordmannen holdt hodet kaldt: Ikke bare tok han igjen rivalen på skytetempoet, han skjøt feilfritt igjen, mens Fourcade trengte tre ekstraskudd.

Dermed ble det en parademarsj mot mål.

- Det var utrolig deilig å rundt der aleine. Jeg er glad jeg slapp duellen med ham, det kunne blitt et helvete, smiler Svendsen.

Men i dag spørs det om noen kunne hamlet opp med «Super-Svendsen» uansett.