ROSES: Sjakkesset Magnus Carlsen får ros av statsminister Erna Solberg før VM-kampen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ROSES: Sjakkesset Magnus Carlsen får ros av statsminister Erna Solberg før VM-kampen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

- Du inspirerer og tar sjakken ut av sine tradisjonelle rammer

Statsministeren hyller Carlsen.

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker Magnus Carlsen lykke til i sjakk-VM.

Carlsen møter regjerende verdensmester Viswanathan Anand i Chennai i India.

«Lykke til #verdensbestecarlsen. Du inspirerer og tar sjakken ut av sine tradisjonelle rammer. Norge heier på @MagnusCarlsen i tittelkampen», skrev Solberg på Twitter.

Under torsdagens trekning ble nordmannen tildelt hvite brikker, og Carlsen hadde derfor første trekk i åpningspartiet lørdag. I sjakkverdenen er det bred enighet om at det er en fordel å begynne spillet.

VM varer i utgangspunktet til 28. november. Det er berammet tolv partier. Seier gir ett poeng, mens uavgjort (remis) gir et halvt poeng til hver av spillerne. Vinneren er den som først får 6,5 poeng. De gjenstående partiene spilles da ikke.

Hvis det står likt etter tolv partier, blir kampen avgjort med omspillspartier der spillerne får stadig kortere tid til å utføre trekkene. Disse spilles som hurtigsjakk, deretter lynsjakk, og hvis det ennå ikke er avgjort, blir det spilt såkalt armageddon. Hvis ingen av spillerne etter dette har klart å avgjøre kampen, vinner spilleren med svarte brikker.

Spillerne sitter bak et 14 millimeter tykt, lyddempende glass. Det vil skjerme dem fra 400 tilskuere i ballsalen på Hyatt Regency Hotel i Chennai.

(NTB)