Du kan gjøre oss bedre, Nils Johan

MARSEILLE (Dagbladet): Drillo har ført Norge opp på et stabilt nivå rett under verdenstoppen. Nils Johan Semb har alle muligheter til å føre oss videre. Ingen dårlig trøst etter å ha blitt slått ut av VM.

VM-sluttspillet har avslørt to avgjørende sider ved laget han skal overta:

 • Hovedpunktene i Drillos-stilen er et utmerket fundament: Et gjennomarbeidet soneforsvar og en ekstrem grad av gjennombruddshissighet gir stor grad av defensiv trygghet, og en sjansegaranti offensivt.
 • Men stilen må utvikles med nye spillertyper og flere offensive virkemidler. Semb må lete etter spillere med bedre individuelle ferdigheter, og han må skape aksept og trygghet rundt en del andre måter å skape sjanser på.
 • Og han kan umiddelbart begrave begrepet «best uten ball». Det har bare eksistert i Norge de siste årene - og VM har vist hvorfor: Alle de beste nasjonene har spillere som er utsøkte både med og uten ball.
 • Drillos har vært system uten individualisme.
 • De beste lagene i VM er individualisme satt i system.

Med andre ord: Det er et ikke eksisterende begrep.

Veldig forenklet kan man si følgende:

Effekten borte

Mot Italia så vi igjen mange av problemene fra de to første kampene i VM:

 • Drillos manglet både fart og presisjon til å videreføre effekten av en gunstig ballerobring. Effekten av en av Drillos' største styrker ble kraftig redusert av mangelen på fart, dribleferdigheter og presisjon.
 • Og: Drillos ble fullstendig lammet da motstanderen tvang oss til å styre kampen.

Det første handler om individuelle ferdigheter. Det andre handler mye om det samme, men også om manglende offensive virkemidler mot et etablert forsvar.

Tidligere maktet Drillos å bryte ned et etablert forsvar med å slå en lang ball mot et høyt hode. Den effekten er nærmest blitt borte i VM. Litt overraskende, men først og fremst lammende.

Motstanderne er blitt flinkere til å låse Bjørnebye, dessuten har verken Bjørnebye eller Håvard Flo prestert som forventet.

Det virker uansett som om den såkalte Flo-pasningen er i ferd med å utspille sin rolle. Kravene til en internasjonal flankespiller er meget høye. Drillos har hatt større tap enn gevinst i VM med en typisk hodespiller uten tilstrekkelige ferdigheter langs bakken.

Dramatisk

Nils Johan Semb har ikke mange arbeidsdager på seg til å utvikle offensive nyanser. Det er nesten bare en sommerferie til VM-kvalifiseringen starter.

 • Men han kan umiddelbart gjøre seriøse tilnærmelser til en 4-3-3-formasjon. Den ser dramatisk ut på papiret, men i praksis handler det om å gi Tore André Flo bedre støtte, samtidig som det er enkelt å falle ned i den tryggere 4-5-1-formasjonen. Det beste eksempelet er Rosenborg.
 • Og Semb kan like umiddelbart teste ut en del spillertyper som har bedre individuelle ferdigheter enn mange av dem som var med til VM. Med slike typer kommer også automatisk en del offensive nyanser.

Ypperlig

Jeg tenker spesielt på disse:

 • Vegard Heggem: Hans fart og dribleferdigheter har vært sårt savnet.
 • Steffen Iversen: Ypperlig i lufta og god langs bakken. Sånn sett har han unike ferdigheter for en typisk norsk midtbanefemmer.
 • Petter Rudi og Alf-Inge Håland: Rudi har et steg som kompenserer for farta, og han er driblesterk og kreativ. Hålands aggressivitet og fart var savnet i VM. Begge må tilbake umiddelbart.
 • Farta til Claus Lundekvam vil også være med på å heve gjennomsnittshastigheten på forsvarsfireren.

Lurer oss selv

Den siste forestillingen til Drillos ble en lidelse. Drillos' var det svakeste laget i en bedrøvelig fotballkamp - og selv den mest innbitte patriot maktet neppe å stortute over Drillos skjebne.

Glemmer vi Brasil-kampen for et øyeblikk, så har Drillos spilt to svake og en middels kamp i dette VM.

Brasil-kampen var et prestasjonsmessig løft, men først og fremst en resultatmessig liten sensasjon. Mot Italia var Drillos i samme situasjon i sluttminuttene - uten å være i nærheten av å lykkes.

Det forteller mye om hvordan tilfeldighetene styrer slike faser av en fotballkamp.

 • Derfor skal Brasil-kampen nytes for akkurat det den var: resultatmessig unik. Men vi lurer oss selv hvis vi bruker den som en rettferdig indikator på landslagets sportslige styrke.

Det er dessuten veldig urettferdig overfor mannen som skal overta, Nils Johan Semb.

NY SJEF: Nils Johan Semb