Du kan ikke mene ingenting, Høgmo - bare strutser stikker hodet i sanden

Morten P. kommenterer.

 TAR IKKE STANDPUNKT:  Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ønsket ikke å uttale seg om de nye forslagene til seriestruktur her i Norge på dagens pressekonferanse.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TAR IKKE STANDPUNKT: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ønsket ikke å uttale seg om de nye forslagene til seriestruktur her i Norge på dagens pressekonferanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo velger inntil videre å stå på sidelinja i diskusjonen om norsk toppfotballs framtid. Det er nesten ikke til å tro.

- Jeg vil ikke gå inn i diskusjonen nå, sier Per-Mathias Høgmo når han blir spurt om ståsted i forhold til de forslagene som foreligger til ny serie- og toppfotballstruktur i Norge.

Til orientering; han er ikke statsminister i en regjering som av interne samarbeidsårsaker ikke våger å si noe som helst om den kinkige OL-saken før alle andre hadde talt og vi ser hvor vinden blåser, og for ikke å glemme - det er nå vi har diskusjonen. Og hvis Norges landslagstrener ikke kan flagge en mening om det, hvor er vi da?

I Nord-Korea?

Er tærne i Fotball-Norge så ømme at en landslagstrener ikke kan si hva han vil om det som de facto er en meget viktig del av jobben hans?

PER-MATHIAS HØGMO må mene hva han vil, men noe må han mene. Han kan ikke sette seg på gjerdet i en sak som er så viktig. Han er faktisk nødt til å si ja eller ei. Og i motsetning til Nils Arne Eggen, som tok et kraftig oppgjør med hele arbeidet uten å ha blitt konsultert  (en grov glipp av NTF) eller å ha lest noe som helst av rapporten (en arrogant glipp av Eggen), har Høgmo inngående kjennskap til jobben som er gjort.

Fordi han har vært sparringpartner og en viktig del av den grundige prosessen.

OG HØGMO LIKER prosesser. Og systematisk grundighet. Det vet jeg bestemt. Det er sånn han er, se bare hvordan han snur alle steiner i jobben med landslaget. Og denne gangen ut er ikke forslagene til omgjøring av toppfotballstrukturen og en lenge debattert reduksjon av lagene i Tippeligaen bare en toppfotballsjefs kvalifiserte synsing om at 12 lag er det eneste som kan gjøre oss bedre og konkurransedyktige på sikt.

Arbeidet som foreligger i en 89 siders rapport fra det nederlandske selskapet Hypercupe er sannsynligvis det grundigste arbeidet noen gang gjort rundt temaet toppfotballstruktur i Norge. 

ER PER-MATHIAS HØGMO av den oppfatning at å redusere Tippeligaen til 12 eller 14 lag vil gjøre oss mer konkurransedyktig og bedre rankingene både for klubb- og landslag, må han si det. Høyt og tydelig. Og så jobbe for det. Med overbevisning.

MENER HAN EN opprettholdelse av 16 lag er det beste må han si det. Minst like tydelig. Og bruke stemmen sin til å overbevise alle de som trenger kompetent input at det er en grunn til å mene det.

Men å mene ingenting - som "jeg vil ikke gå inn i diskusjonen nå" - kan han ikke være bekjent av.

Høyres stortingsgruppe er heller ikke noe alternativ.

DET ER IKKE en landslagstreners (hoved)oppgave å være godt likt og venner med alle kollegaer, synsere og meningsbærere i Fotball-Norge.

En av oppgavene hans er å være seg sjøl og stå for det han mener gjennom å fronte sine standpunkt rundt utviklingen av norsk fotball.

For ikke mene noe er jo det samme som ikke å ha en mening.

Og vi kan ikke ha en landslagstrener som ikke tar et tydelig (faglig) standpunkt i den viktigste saken for norsk toppfotball på mange år.