STILLE FØR STORMEN: Den olympiske ministeren tar ingen sjanser, og oppretter et eget organ for å se til at alt går riktig for seg under London-OL 2012. Foto: EPA/ANTHONY CHARLTON
STILLE FØR STORMEN: Den olympiske ministeren tar ingen sjanser, og oppretter et eget organ for å se til at alt går riktig for seg under London-OL 2012. Foto: EPA/ANTHONY CHARLTONVis mer

- Du kan ikke undervurdere denne trusselen

Frykter kampfiksing under sommer-OL i London.

(Dagbladet): Sommer-OL 2012 skal avholdes i London i Juli, og Storbritannia skal gjennom en stor sikkerhetsoperasjon før mesterskapet for å unngå at utøvere blir bestukket til å fikse øvelser.

I et intervju med The Sunday Times sier OL-minister Hugh Robertson at fiksing av øvelser nå er den største trusselen til det gode ryktet OL har fått.

Store gambling-syndikat, spesielt i Indias sub-kontinent og i fjerne østen, er forventet å bruke milliarder av pund på de forskjellige øvelsene under OL. Dermed har fiksing av øvelser tatt over for doping som den største trusselen mot OL.

- Du kan ikke undervurdere trusselen dette medgir, fordi i det øyeblikket tilskuerne begynner å føle at det de ser foran seg ikke er virkelig, vil tilskuerne stoppe å møte opp på arrangementet. Da faller hele opplegget i grus, sier Robertson til The Sunday Times.

Mangel på regulering Han tror at autoritetene i Vesten er «godt utrustet» til å spotte ulovlig aktivitet, men kritiserte samtidig mangelen på regulering i sub-kontinent og i fjerne østen.

- Hvis du ser på de mest høyprofilerte hendelsene - som det pakistanske cricketlaget (som ble tatt for såkalt spot fiksing) - så handler det ikke om gambling-syndikat i denne delen av verden. Det er ulovlige gambling-syndikat på det indiske sub-kontinentet og andre plasser, hvor store summer bytter eier, sier Robertson.

Han mener at såkalt «spot fiksing» er det største problemet. Hvor aktører bruker store summer på feks å gjette antall cornere i en fotballkamp. Dette er lettere å fikse enn selve utfallet av kampen.

Stort problem - På et tidspunkt i løpet av de neste to-tre årene vil vi ha en eller annen form for gambling-skandale. Jeg håper bare ikke det er under OL, sier Robertson.

For første gang i OL-historien vil et eget organ bli opprettet med tanke på å identifisere mistenkelige spillemønstre, og for å stoppe alle forsøk på å bestikke OL-utøvere. Alle utøvere vil bli advart om muligheten for å bli kontaktet av «fiksere», og det vil være forventet at de rapporterer alle forsøk på å påvirke et resultat.

Det har nylig kommet fram nye bevis på kampfiksing i tidligere OL. I et tilfelle hevder en kinesisk kampfikser at han hadde bestukket hele det ghanesiske fotballlaget til å tape en kamp mot Japan i Aten-OL i 2004. Ghana tapte kampen 0-1. Spillerne innrømte at de hadde blitt oppsøkt, men sa at de hadde nektet å motta tilbudet for å fikse resultatet i kampen.