- HADDE JEG VÆRT KLATRER, HADDE DET VÆRT VERRE: Thor Hushovd venter på å avlegge dopingprøve sammen med Tom Boonen under Tour de France i 2007. Nordmannen mener få av hans direkte konkurrenter har blitt tatt for doping, men vedgår at han likevel føler seg snytt for noen resultater.
Foto: Daniel Sannum Lauten/ Dagbladet
- HADDE JEG VÆRT KLATRER, HADDE DET VÆRT VERRE: Thor Hushovd venter på å avlegge dopingprøve sammen med Tom Boonen under Tour de France i 2007. Nordmannen mener få av hans direkte konkurrenter har blitt tatt for doping, men vedgår at han likevel føler seg snytt for noen resultater. Foto: Daniel Sannum Lauten/ DagbladetVis mer

- Du kan se deg tilbake og si at du ble snytt for det og det, men det hjelper ikke

Thor Hushovd (36) er mest stolt av resultatene han oppnådde som dopingfri pioner i sykkelsporten.

(procycling.no): Erik Zabel, Steven De Jongh, Bobby Julich, Stuart O´Grady, Alessandro Petacchi, Jan Ullrich, Jörg Jaksche og Lance Armstrong — og så videre.

Og så videre ...

Listen over velkjente juksemakere er uendelig lang og tung fra Thor Hushovds debutår i Tour de France i 2001.

Grimstad-gutten ble likevel nummer fire på åpningsetappen i startskuddet av karrieren som skulle ende på 10 etappeseirer fra touren.

Da Hushovd som 22-åring flyttet til Toulouse for å starte opp proffkarrieren i franske Crédit Agricole, skjedde det etter formanende samtaler med pappa Per hjemme i Grimstad.

- Det er nok Thor som skal ha æren for det, men vi har prøvd i vår oppdragelse å lære dem litt om verdier og moralske prinsipper. Og særlig da han skulle flytte til utlandet. Vi hadde noen samtaler da, sier Per Hushovd (65) til Dagbladet.

- Samtaler om hva?

- Det var nok litt generelt, men om at det er mange fristelser og mye som kan skje. Vi visste nok ikke hvor ille det var, men forsto at noe foregikk. Jeg håper å ha påvirket noe.

Dopingfri merittliste Da Thor Hushovd varslet at karrieren var inne i sluttåret i forkant av sykkel-NM er en dopingfri merittliste det som gjør ham mest stolt etter 14 år som sykkelproff.

- Jeg er stolt over at jeg har tatt resultatene jeg har gjort uten å ta en snarvei. Det er jeg ikke redd for å si heller, for det har jeg fortjent. I den tiden visste jeg ikke hvor utbredt det var, og det gjør man egentlig ikke nå heller. Men det har kommet opp så mye ting i det siste at prestasjonene min har blitt bedre, sier Hushovd.

Han har opplevd å ha fått tilkjent etappeseier i Giro d´Italia i etterkant, og burde strengt tatt mottatt OL-medalje fra Sydney i debutåret som proff.

Foran se på resultatlisten står nemlig Viatsjeslav Jekimov (gull), Jan Ullrich (sølv), Lance Armstrong (bronse), Abraham Olano, Laurent Jalabert og Andrej Teteriouk, før Hushovd.

Av disse er det kun Teteriouk som ikke har blitt tatt for doping.

- Han visste hvem som dopet seg Pappa Per forteller at han har spurt sønnen om hvorfor han ble kjørt fra av nettopp den rytteren i motbakken.

- Du var jo mye bedre enn ham før? har jeg sagt.

TAKKET FORELDRENE: Thor Hushovd fikk en alvorsprat med pappa Per før avreise til proffsirkuset. Her også sammen med mamma Unni. FOTO: Jarle Fredagsvik, WWW.PROCYCLING.NO
TAKKET FORELDRENE: Thor Hushovd fikk en alvorsprat med pappa Per før avreise til proffsirkuset. Her også sammen med mamma Unni. FOTO: Jarle Fredagsvik, WWW.PROCYCLING.NO Vis mer

- Ja, men jeg kan ikke følge ham lengre, skal Hushovd ha svart.

- Og da skjønte du at det dreide seg om doping?

- Ja, jeg gjorde det. Thor visste nok mye om hvem som gjorde hva underveis i karrieren.

- Jeg har valgt å være naiv BMC-rytteren fikk kritiske spørsmål rettet mot seg da han ikke ville distansere seg fra Lance Armstrong før alle kortene — og Armstrongs egen innrømmelse — lå på bordet i den omfattende dopingavsløringen om amerikanske US Postal.

Til Dagbladet holder han fast ved at han har hatt en naiv tilnærming til det hele:

- Jeg kan ikke vite med sikkerhet hvem som har dopet seg, men du kan skjønne det. Jeg har vært naiv på akkurat det området, og har valgt å være det.

- Jeg har sett på dopingproblemene som et hinder jeg må komme meg rundt eller over. Jeg trent, lagt ned jobben og blitt så god som jeg ble. Så kan du se deg tilbake og være sur for å ha blitt snytt for det og det, men det hjelper ikke. Jeg har presset kroppen min veldig mot noen som har syklet fortere fordi de har jukset. Men det er ikke mange av mine direkte konkurrenter som har blitt tatt for doping. Hadde jeg vært klatrer, hadde det vært verre.

Frankrikes «Mr. Clean» Hushovds unike posisjon i sykkelverdenen har sammenheng med at han blir oppfattet som en klar og tydelig antidopingforkjemper.

En «Mr. Clean».

Et godt bilde på det er når Tour de France-arrangør ASO bruker et bilde av Thor Hushovd på hjemmesiden når de skal reklamere for etapperittet Critérium du Dauphiné.

De kunne ha brukt Tour de France-stjernene Alberto Contador, Chris Froome eller franske Sylvain Chavanel.

I stedet benyttet de nordmannen og hyllet hans fire etappeseirer i rittet deres.

Nordmannens renommé i Frankrike gjør også at han med enkelhet kunne forlenget sykkelkarrieren med et par sesonger til.

- Thor har hatt flere tilbud og er en veldig respektert mann i sykkelfeltet. Det internasjonale sykkelforbundet har flere ganger benyttet ham i kampanjer om holdninger og verdier, sier trener Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

- Alle vet hva han står for. Det er ikke noen vits å prate med ham om forbudte preparater. Det er helt uaktuelt. På den måten mister den internasjonale sykkelsporten en svært viktig talsperson for antidoping og gode holdninger.

Det som kunne ha vært Pappa Per innrømmer at det er godt at tiden der sønnen kaster seg rundt svingene nedover fjellsiden snart er over.

GODE HOLDNINGER: Før han reiste ut til proffeventyret i 2000, ventet formanende samtaler med pappa Per på Thor Hushovd. FOTO: Terje Bendiksby, Scanpix
GODE HOLDNINGER: Før han reiste ut til proffeventyret i 2000, ventet formanende samtaler med pappa Per på Thor Hushovd. FOTO: Terje Bendiksby, Scanpix Vis mer

Samtidig innser han at karrieren kunne vært enda større om alle rytterne hadde konkurrert på like villkår.

- Thor skulle ikke ta snarveier, og det har han promotert veldig. Han har mistet mange viktigere seirer på grunn av at andre har jukset, så vi er veldig stolte av akkurat det. Han har stått for noe og holdt seg til det.

- Hvis han ikke hadde gjort det, hvordan hadde reaksjonen blitt hjemmefra?

- Det hadde blitt en påkjenning for oss foreldre. Vi har prøvd å gi dem en fornuftig oppvekst og lært dem visse moralske prinsipper.

- En positiv dopingprøve hadde ikke blitt akseptert?

- Nei. Thor ville uansett ha vært ungen vår, men handlingene hadde ikke blitt akseptert, nei, svarer Per Hushovd.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!