MAKTDEMONSTRASJON: Bradley Wiggins kostet på seg et smil da han og Chris Froome satte konkurrentene kraftig på plass.Foto: EPA/YORICK JANSENS/NTB scanpix
MAKTDEMONSTRASJON: Bradley Wiggins kostet på seg et smil da han og Chris Froome satte konkurrentene kraftig på plass.Foto: EPA/YORICK JANSENS/NTB scanpixVis mer

- Du kan sette huset ditt på at jeg ikke taper så mye tid

Wiggins innkasserer Tour-seieren etter maktdemonstrasjon fra Sky i fjellene.

(Dagbladet): Sky-lagets overlegne kjørestyrke i forhold til konkurrentene har gjort kampen om den gule ledertrøya i Tour de France til en ganske så uspennende affære utover i treukersrittet.

Med tanke på Bradley Wiggins' og Chris Froomes tempoferdigheter lot de nærmeste utfordrerne i sammendraget, Vincenzo Nibali og Jurgen van den Broeck, trolig også den siste muligheten gå fra seg på etappen fra Bagnères-de-Luchon til Peyragudes.

Til det var de to britene så altfor sterke opp den siste stigningen. Ikke bare kontrollerte de konkurrentene hele veien:

De hadde også krefter nok til å sette inn et angrep som sementerte stillingen som nummer én og to i sammendraget da de kom i mål 19 sekunder bak etappevinner Alejandro Valverde, som var siste rest av et brudd på 17 ryttere, som stakk tidlig på etappen.

- Vi har tempoetappen igjen, men vi har det i våre hender nå. Du kan sette huset ditt på at jeg ikke taper den tiden på tempoen. Det ser veldig bra ut, sier Bradley Wiggins, ifølge TV 2 Sporten.

Økte til Nibali Likevel var det mange som hevet øyenbrynene over samspillet mellom Sky-duoen da konkurrentene begynte å falle som fluer bak dem.

For selv om Wiggins er lagets ubestridte leder utad, og er i ferd med å bli den første briten som vinner Touren noensinne, fikk sykkelpublikummet nok en indikasjon på at Froome er den beste klatreren av de to da han til stadighet måtte vente på sin kaptein.

Det var mye intern diskusjon og gestikulering dem imellom, men det fortonet seg uklart hva de faktisk drøftet på vei mot mål.  Froome hadde defintivt beina som skulle til for å innhente Valverde, og så ut til å ha lyst til å gå for etappeseier, men ikke fikk lov. Derfor framsto den stadige ventingen på og ropingen til Wiggins noe demonstrativ.

FJERDE ETAPPESEIER: Alejandro Valverde tok sin fjerde etappeseier i Tour de France.Foto: AP Photo/Laurent Rebours/NTB scanpix
FJERDE ETAPPESEIER: Alejandro Valverde tok sin fjerde etappeseier i Tour de France.Foto: AP Photo/Laurent Rebours/NTB scanpix Vis mer

Froome selv ble konfrontert med om han hadde ymtet frampå om å få velsignelse til å gå for egne sjanser, men det tilbakviste han kategorisk.

- Nei, jeg sa bare «kom igjen, vi er snart oppe». Det var fantastisk. Det er stort at vi fikk tatt litt mer tid på konkurrentene, men ingenting er sikkert, sa den kenyanskfødte briten under TV 2 Sportens direktesending like etter målgang.

Han økte forspranget til Vincenzo Nibali i kampen om annenplassen til 36 sekunder. Ned til Jurgen van den Broeck på fjerdeplass er det romslige 3.48.

Overveldet Wiggins sier at situasjonen var så overveldende at han rett og slett sluttet å tenke på de berømmelige arbeidsoppgavene, og at han derfor ikke var helt med på notene.

- Da vi klatret over det nest siste fjellet så visste jeg det var i boks. Jeg følte meg fantastisk. Men da vi kom inn i den siste bakken, så mistet jeg litt av konsentrasjonen. Jeg tenkte på så mye forskjellig. Froome sa at vi skulle kjøre på, men jeg var... Ja, det var mange ting som gikk gjennom hodet mitt da, sier Wiggins, ifølge TV 2.

Froome er også tydelig på at Wiggins er den beste og i så måte en verdig kaptein, selv om det kanskje ikke så sånn ut akkurat i dag.

- Nei, Bradley er sterkest på tempo og er vår leder. Og det er han så lenge han vil og så lenge laget vil, sier han.

Edvald Boasson Hagen spilte også en nøkkelrolle i Skys maktdemonstrasjon. Nordmannen ledet Sky-toget helt inn i siste stigning før han slapp seg ned og kom i mål på en 40.-plass, i overkant av 11 minutter bak Valverde.

Voeckler avgjorde klatrekonkurransen Samtlige trøyer er så godt som utdelt allerede, forutsatt at trøyeholderne nå kommer seg til Paris, selv om det ennå gjenstår en tøff tempoetappe på lørdag.

Thomas Voeckler hadde nok en god dag på sykkelsetet da han spurtslo svenske Fredrik Kessiakoff på dagens fire første stigninger. Dermed har franskmannen skaffet seg et uinntakelig forsprang i klatrekonkurransen.

Tejay Van Garderen tapte noen sekunder vis-à-vis Thibaut Pinot i kampen om den hvite ungdomstrøya på dagens etappe, men med hele 3.16 å gå på og med bedre tempoferdigheter, får den nyutnevnte BMC-kapteinen etter alle solemerker sin velfortjente tur på podiet på søndag.

Dessuten må Peter Sagan dumme seg kraftig ut på de siste to flate etappene, skal André Greipel snyte ham for den grønne trøya.