- Du kan si det så mye du vil

De norske OL-skytterne prøver så godt de kan å ikke legge press på seg selv. Det er lettere sagt enn gjort.

TRAFF IKKE BLINK: Skytterparet Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen i aksjon i blandet lagkonkurranse. Det endte med tiendeplass. Foto: Heiko Junge / NTB
TRAFF IKKE BLINK: Skytterparet Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen i aksjon i blandet lagkonkurranse. Det endte med tiendeplass. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Norge har ikke fått en pangstart på OL-skytingen etter å ha vært gjennom luftrifle og dueskyting - selv om vi har vært nære.

Kjæresteparet Jeanette Hegg Duestad (22) og Henrik Larsen (23) var Norges største håp på 10 meter luftrifle mixed tirsdag. I tillegg utgjorde Jenny Stene (23) og Jon-Hermann Hegg (22) en spennende duo for Norge.

Duestad ble nummer fire i den individuelle konkurransen etter å ha vært best i kvaliken, mens Larsen ble nummer elleve og lenge luktet på finaleplass. Sammen kunne paret, som traff hverandre på skytebanen, ta OL-medalje på en god dag.

I stedet endte det med en sur tiendeplass etter at Larsen hadde tre skudd på 9-tallet i siste serie (10,9 er best), og skjøt samlet sett under pari til ham å være.

- Litt kjipt

Da hjalp det lite at kjæresten Duestad hadde 25 skudd på rad med 10,4 eller mer. For å sammenlikne: Hun har ikke skutt en «nier» på 114 skudd under OL (!).

- Det er litt kjipt, vi skulle helst sett at vi var i semifinalen, men sånn er det. Det er en lagkonkurranse, sier Duestad til norsk presse.

- Jeanett skyter kjempebra i dag. Jeg har en litt tyngre dag i dag. Det er så liten blink, så når man har en tyngre dag, går de ut i stedet for inn. Det var tungt i dag, sier Larsen.

- Det hviler på meg i dag at vi ikke er i den semien. Slik er det, sier han videre.

FIKK TRØST: Henrik Larsen fikk trøst av kjæresten Jeanette Hegg Duestad. Foto: Heiko Junge / NTB
FIKK TRØST: Henrik Larsen fikk trøst av kjæresten Jeanette Hegg Duestad. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Selv om Larsen framsto rolig i mixed, skal han ha vært veldig skuffet. Paret brukte relativt lang tid før de kom ut for å møte pressen. Trener Espen Berg-Knutsen sier følgende til Dagbladet:

- Han er nok veldig skuffa. Han er det, det er åpenbart. Han måtte ta noen minutter der inne og tenke gjennom ting.

SEIER: Mol/Sørum tok sin andre OL-seier av to mulige, mandag. Video: Discovery+. Vis mer

Kjenner presset

Og det er noe helt spesielt å være i OL. Normalt får skytterne være i fred i sin egen boble, og det er normalt bare nasjonale medier til stede når de deltar på store skytterstevner.

På Akata-skytebanen var det fem-seks store medier fra Norge som ventet på OL-debutantene, som alle er i tidlig 20-åra. I tillegg er det en forventning i lufta inne på selve skytearenaen, hvor utøverne skal treffe en blink på en halv millimeter.

Utøverne snakker hele tida om å ha det «moro» og «gøy» med skytingen, noe som kan være vanskelig i et stort mesterskap som dette.

ITOKYO: Landslagstrener Espen Berg-Knutsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ITOKYO: Landslagstrener Espen Berg-Knutsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er litt annerledes. Vi er jo ikke vant til det, vi er vant til å reise på trening hvor det bare er oss fire-fem-seks, og så er det å skyte hele dagen og så reise hjem igjen. Vi fikk en lite forsmak på det under NM-veka før vi reiste ned hit. Jeg tror aldri jeg har snakket med så mange folk på en dag, som jeg gjorde da, kontra hele livet mitt. Jeg kjenner ikke så mye på det, for nå har vi vært her et par dager. Men det er så klart litt annerledes, sier Larsen til Dagbladet.

Trener Berg-Knutsen tror også økt oppmerksomhet spiller inn på det mentale presset - og at utøverne gjør så godt de kan for å ikke tenke på det.

- Ja, det spiller en rolle, det. Men det spiller størst rolle det forventningspresset du legger på deg selv. Det ønsket du har om å lykkes. Vi ønsker intenst å lykkes, det har vi jobbet i fem år for, akkurat denne dagen her, denne uka her. Da kan du si så mye du vil at: «Det er en lek, og vi koser oss og vi har det gøy, og det betyr ingenting om vi presterer.» Det gjør jo det, sier Berg-Knutsen til Dagbladet og fortsetter:

- Og hvis det kommer litt for mye fram, at det betyr noe det du presterer, så øker spenningen litt. Og da øker bevegelsen i geværet litt. Og da snakker vi ikke om mye, du kan ikke se det med det blotte øyet. Det er nok til at det skvetter ut en gang imellom.

Seinere i mesterskapet skal utøverne skyte 50 meter rifle helmatch for Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer