HER FALLER AVGJØRELSEN: Diego Forlan treffer ikke skikkelig med flikken sin, men ballen går via Brede Hangeland og forbi Mark Schwarzer. Da var det igjen fem minutter av andre ekstraomgang. Foto:  (AP Photo/Michael Sohn)
HER FALLER AVGJØRELSEN: Diego Forlan treffer ikke skikkelig med flikken sin, men ballen går via Brede Hangeland og forbi Mark Schwarzer. Da var det igjen fem minutter av andre ekstraomgang. Foto: (AP Photo/Michael Sohn)Vis mer

- Du kan tenke på det til dagen du dør

Hangeland sist på ballen da Atletico avgjorde få minutter før straffekonk.

||| Atletico Madrid - Fulham 1-1, 2-1 etter ekstraomganger

HAMBURG (Dagbladet): Det skulle vært en av de største kveldene i livet til Brede Hangeland.

Det ble en av de verre.

Fem minutter før siste ekstraomgang var over, og kampen skulle avgjøres på straffespark, hadde nordmannen maks uflaks da Diego Forlan lurte seg foran ham på innlegget fra Sergio Agüero.

Atletico-spissen bommet litt på ballen, men bak ham traff den Hangeland i låret og rullet inn bak Mark Schwarzer i Fulham-buret.

- Du kan jo tenke på det til den dager du dør, sikkert. Hva hvis ballen bare hadde truffet låret og ikke touchet det, men det nytter ikke å tenke sånn. Det er oppturer og nedturer i fotballen, og jeg har hatt nok av oppturer. Så jeg får tåle den. Men det er selvfølgelig jævla surt, sier Brede Hangeland til Dagbladet.

Han tok seg god tid i pressesonen i natt, og måtte til slutt hales inn på bussen av en i Fulhams støtteapparat. For der spillere som Danny Murphy gikk rett forbi journalistene, valgte Hangeland å forklare hvordan han opplevde de matchavgjørende situasjonene

- Hvordan var det å spille mot kjappe og bevegelige spillere som Forlan og Agüero, som hele tiden prøver å komme foran deg?

- De gjør det godt, altså. Det er to vanvittig bra spisser. Det er ekkelt å stå inne i feltet når du må se på ballen, og du vet at en av dem er der en plass. Men du kan liksom ikke markere ham. Jeg kunne kanskje gjort det bedre, men man må også gi ros til ham (Forlan) for å være god i boksen, sier Hangeland.

- Prøvde å blokkere- Brede prøvde å blokkere, og den ballen ville gått inn uansett. Ingen kan klandre ham for det, sier lagkamerat Bjørn Helge Riise til Dagbladet etter kampen.

- Hvordan var stemninga i garderoben?

UTLIKNET: Simon Davies utliknet til 1-1 på Fulhams første sjanse etter 36 minutter. Foto: EPA/Kay Nietfeld
UTLIKNET: Simon Davies utliknet til 1-1 på Fulhams første sjanse etter 36 minutter. Foto: EPA/Kay Nietfeld Vis mer

- Det var en knust gjeng som satt der. Vi er selvfølgelig deppa etter et sånt tap, forklarer Riise.

Men Roy Hodgson sa laget måtte være stolte over å ha kommet så langt.

- Det er selvfølgelig surt å være to minutter unna en straffekonk. Men om et par dager våkner vi nok opp og er stolte av å ha kommet så langt.

Vanskelig- Forlan stjal én meter på ham og kom først på ballen, og den endret retning. Brede prøvde å komme foran, men det var Forlan som greide det, sier Hodgson på pressekonferansen etter kampen.

— Man liker alltid mål som dette, spesielt når man tenker på timingen, gliste Forlan i et TV-intervju. — Det var en vanskelig kamp, men vi er veldig fornøyd med en ny tittel. Fansen må være fornøyde også og glede seg over dette, for det er en stund siden klubben vant sist, sier matchvinneren ifølge NTB.
En fortvilet Hangeland ble liggende utslått på magen noen sekunder, og idet dommeren blåste av kampen ble han stående ensom på midtstreken og stirre ut i lufta, mens lagkameratene deppet rundt ham.

Nordmannen har vært god i Europa League gjennom hele sesongen, men var medskyldig i begge baklengsmålene. Først kom han på etterskudd da Forlan sendte spanjolene i ledelsen i 1. omgang, og kanskje var han litt uoppmerksom da han lot uruguayeren slippe forbi seg i ekstraomgangene.

Men selv om lite er bitrere enn å tape slike kamper, og Fulham nok vil trenge en stund på å riste av seg skuffelsen, kan de se tilbake på en sterk europacupinnsats der de har gått lenger enn noen hadde våget å håpe på.

Bare det å ta seg til finalen i Europa League var en av de største triumfene i Fulhams 131 år lange historie. Men klubbens første store pokal kan de altså se langt etter.

Den havner i stedet i et spansk troféskap - og kampen sett under ett var det ikke ufortjent.

Atletico best fra startKampens første halvtime tilhørte Atletico Madrid. Spanjolene var raskere, tryggere med ballen og mer offensive enn Fulham, og defensivt hadde de full kontroll på Bobby Zamora og Zoltan Gera.

Det første virkelige skremmeskuddet kom etter drøye 10 minutter:

Danny Murphy slo en stygg feilpasning rett i beina på Sergio Agüero, som fosset framover før han oppdaget spissmakker Diego Forlan til venstre for seg. Pasningen kom slik den skulle, og fra litt skrå vinkel banket uruguayeren ballen i stolpen og ut.

Litt etter var det José Antonio Reyes som skremte Fulham-fansen med et frispark nesten limt opp i krysset, men Mark Schwarzer fikk en hanske på ballen.

Det lå en Atletico-scoring i lufta, ikke minst når Agüero brukte Fulham-spillerne som rundingsbøyer med herlige tyngdeoverføringer og vendinger.

Hangeland på etterskuddEtter 32 minutter fikk de lønn for strevet:

Reyes parkerte et par Fulham-spillere helt ute der sidelinja møter midtstreken, og slo diagonalt mot Simao. Han fikk ballen videre til Agüero, som forsøkte en volley fra 16 meter. Treffet var ureint og dårlig, men sleiven ble likevel til en perfekt pasning for Forlan, som enkelt styrte ballen i mål da Brede Hangeland var på etterskudd.

Nordmannen kastet et fortvilt blikk mot linjemannen, for det luktet offside. Reprisene viste at Atletico-spissen muligens var noen små centimeter på feil side, men avgjørelsen var uansett så marginal at det ikke var noen skandale å godkjenne målet.

Moralen i Fulham-laget er imidlertid ikke til å kimse av. Og selv om de fram til det tidspunktet ikke hadde skapt noe som helst, kom utlikningen bare fem minutter etter Forlans ledermål.

Fulham våknetZamora dro seg fri inn i 16-meteren, men i stedet for å skyte forsøkte han å vente ut den ene Atletico-forsvareren etter den andre. Til slutt ble det en mann for mye, og sjansen så ut til å ha rent ut i sanden da ballen endte opp hos Zoltan Gera et godt stykke ute til høyre.

Ungareren løftet ballen inn i feltet igjen, der en Atletico-forsvarer bare greide å stusse ballen videre bakover.

Simon Davies takket og bukket, og banket inn 1-1 på volley fra sju, åtte meter.  

Dermed våknet omsider Fulham-fansen, som fram til da hadde fått sangjuling av supporterne i rødt og hvitt på motsatt side. «Who are you, who are you» og «You're not singing anymore» runget over Nordbank Arena — og det siste stemte i hvert fall godt.

KIKKET FORTVILT MOT LINJEMANNEN: Men der så Brede Hangeland flagget bli holdt nede, og Diego Forlan kunne juble for Atleticos ledermål. Foto: EPA/Jochen Luebke NO MOBILE DEVICES
KIKKET FORTVILT MOT LINJEMANNEN: Men der så Brede Hangeland flagget bli holdt nede, og Diego Forlan kunne juble for Atleticos ledermål. Foto: EPA/Jochen Luebke NO MOBILE DEVICES Vis mer

Resten av omgangen var jevnspilt, og lagene gikk til pause på 1-1 — som Fulham så definitivt kunne være mest fornøyd med.

Fulham bedre medLike etter pause måtte en småskadd Zamora gi seg, men i stedet for å sette på Erik Nevland, valgte Roy Hodgson Climt Dempsey i rollen som spydspiss.

Det byttet svekket ikke Fulham, som kom bedre og bedre med i kampen.

Davies var nær å bli tomålscorer etter 60 minutter da ballen plutselig ramlet ned i beina hans i god posisjon, men David de Gea reddet med en beinparade.
 
Det var likevel en viss forsiktighet over Fulhams spill, og når overgangene bød seg, ble tidvis Gera og Dempsey for aleine der framme.

Atletico pepret skudd mot Schwarzer, og vant akkurat den statistikken ganske så suverent, men de greide sjelden å spille seg til de store sjansene.   

10 minutter før slutt kunne de likevel fått hjelp av Hangeland-makker Aaron Hughes, som så ut til å heade ballen i hånda på seg selv innenfor 16-meteren. Dommer Nicola Rizzoli lot spillet gå videre.

Like etter kom Erik Nevland inn for Damien Duff og doblet antallet nordmenn på banen.

Atletico beleiret Fulhams banehalvdel mot slutten i jakten på seiersmålet, men til tross for power play-lignende tilstander fikk de ikke målet som ville hindret ekstraomganger.

I siste sekund ropte de på straffe da Agüero gikk i bakken i duell med Hangeland. Men selv om det var litt kontakt mellom beina, falt argentineren meget enkelt og Rizzoli gjorde trolig rett ved å ikke blåse.

Dermed måtte lagene ut i 2 x 15 minutters ekstraomganger, der Atletico definitivt var laget som angrep mest. 

MØTTE STJERNEDUOEN: Brede Hangeland hadde sin fulle hyre mot Diego Forlan og Sergio Agüero - og trivdes nok best når ballen kom i luftrommet, som her. Foto:           REUTERS/Christian Charisius
MØTTE STJERNEDUOEN: Brede Hangeland hadde sin fulle hyre mot Diego Forlan og Sergio Agüero - og trivdes nok best når ballen kom i luftrommet, som her. Foto: REUTERS/Christian Charisius Vis mer


I siste sekund av den første ekstraomgangen så hele stadion ballen i nettet bak Schwarzer, da Agüero kastet seg fra kort hold og tilsynelatende løftet ballen over Fulham-keeperen. 


Atletico-supporterne bak målet eksploderte, men oppdaget til sin forskrekkelse at ballen hadde gått i nettveggen. 


Fem minutter før slutt eksploderte de igjen.


Og denne gangen kunne de trygt juble.


FIKK DET GULE: Hangeland holdt først Agüero før han protesterte mot dommeren. Da ble det gult kort. Foto: EPA/Maurizio Gambarini
FIKK DET GULE: Hangeland holdt først Agüero før han protesterte mot dommeren. Da ble det gult kort. Foto: EPA/Maurizio Gambarini Vis mer