Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Du klarer nok ikke å gjette hvor mye gull denne består av

Inneholder like mye sølv som sølvmedaljen.

GULLMEDALJEN: Gullmedaljen i årets mesterskap veier 531 gram, og hele 525 av disse er sølv. Det er altså bare 6 gram gull i det gjeveste trofeet. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV / NTB Scanpix
GULLMEDALJEN: Gullmedaljen i årets mesterskap veier 531 gram, og hele 525 av disse er sølv. Det er altså bare 6 gram gull i det gjeveste trofeet. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tror du at gullmedaljen i Sotsji-OL for det meste består av gull? Da må du tro om igjen. Gullmedaljen i årets mesterskap veier 531 gram, og hele 525 av disse er sølv. Det er altså bare 6 gram gull i det gjeveste trofeet, litt over én prosent.

Det er kanskje ikke så rart at andelen gull er lav. Om gullmedaljen bare bestod av gull ville den hatt en verdi på 21 478 dollar (rundt 138 500 norske kroner). Det er grunnen til at vi må helt tilbake til 1912 for å finne forrige gang utøvere fikk en medalje bare bestående av gull, skriver Forbes.

Sølvmedaljen består også av 525 gram sølv, og verdien er 323 dollar (rundt 2000 norske kroner). Bronsemedaljen består av kobber, sink og tinn. Verdien på denne medaljen er beskjedne 3,25 dollar (rundt 20 norske kroner).

Mye arbeid Totalt ble det brukt to tonn sølv, 700 kilo bronse og seks kilo gull til å lage medaljene. Det tok 30 gullsmeder flere måneder å lage håndverket. I gjennomsnitt ble det brukt 18 timer på hver medalje.

Alle medaljene inneholder gjennomsiktig polykarbonat (en transparent termoplast med eksepsjonell holdbarhet journ.anm.) som gir medaljene en følelse av letthet og forbedrer designet.

Gullmedaljen er forøvrig verdt 566 dollar (rundt 3650 norske kroner), noe som er en stor nedgang i verdi hvis vi sammenlikner med gullmedaljen for sommer-OL 2012. Medaljen i London var verdt 708 dollar (rundt 4500 norske kroner). Grunnen til dette er at prisen på gull og sølv har falt de siste to årene.

Nest størst Gullmedaljen er 10 millimeter tykk og har en diameter på 100 millimeter, noe som gjør den til en av de største i OL-historien - bare slått av gullmedaljen som ble brukt under Torino-OL 2006.

Det skal ha vært et ekspertpanel som valgte designet som ble brukt etter at elleve designere hadde deltatt i konkurransen.

BRONSEMEDALJEN: Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/NTB Scanpix
BRONSEMEDALJEN: Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/NTB Scanpix Vis mer

Skal vi tro tallknuserne er det mange norske utøvere som vil få kjenne på det edleste metallet. Under første utgave av Dagbladets OL-morgen presenterte Gunnhildur Steinbakk helt ferske tall fra Norsk Regnesentral.

- Vi tror det blir 13 norske gull, sa Steinbakk på direkten i Dagblad-studioet.

Om du er interessert, kan du se her hvordan gullmedaljen har sett ut opp gjennom tiden, helt fra første vinter-OL i 1924.

SØLVMEDALJEN: Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/NTB Scanpix
SØLVMEDALJEN: Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!