Norge tapte 7-1 mot Vest-Tyskland i 1971

«Du ligger på topp. Dere andre ligger bak», var taktikken forrige gang Norge fikk tysk grisebank: - Verre denne gangen

Slik opplevde norske spillere ydmykelsen for 46 år siden. Og slik ser de på mandagens mareritt.

KAOS DA OGSÅ: Norge har fått rundjuling av tyskerne før også. Her sliter det norske forsvaret og målvakt Geir Karlsen mot Gerd «Der Bomber» Müller på Ullevaal 22. juni 1971. FOTO: NTB / SCANPIX
KAOS DA OGSÅ: Norge har fått rundjuling av tyskerne før også. Her sliter det norske forsvaret og målvakt Geir Karlsen mot Gerd «Der Bomber» Müller på Ullevaal 22. juni 1971. FOTO: NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 22. juni 1971 møtte Norges landslag Vest-Tyskland på Ullevaal. For 46 år siden. Det ble en marerittaktig opplevelse for de norske spillerne den gangen. Som nå, da landslaget ble rundspilt og totalt ydmyket mot verdens beste landslag i Stuttgart mandag kveld.

- Det var pinlig den gangen. Og det er pinlig nå, sier back på 71-laget Robert Nilsson (68) til Dagbladet.

Slik husker de gamle heltene opplevelsen. Og slik ser de på mandagens kamp:

- Jeg så på TV til 0-1. Da slo jeg over på en annen kanal, sier Aasmund Sandland (68) til Dagbladet.

Han debuterte på landslaget den varme midtsommerkvelden i hovedstaden. Sandland forteller at Tyskland kom med hele stjernegalleriet.

Beckenbauer

- De var der alle sammen. Gert Müller og Franz Beckenbauer. Paul Breitner debuterte som jeg. Jeg husker vi hadde blitt gjort oppmerksom på skuddfoten til Günter Netzer. Han hadde visst 47 i sko. Og han skulle skyte som en hest sparket. Jeg husker vår keeper Geir Karlsen dirigerte en bred mur da Vest-Tyskland fikk frispark 25 meter fra det norske målet. Netzer hadde stilt seg opp. Så kom Franz Beckenbauer slentrende. Og bare bøyde ballen opp i krysset.

Det er også det første Geir Karlsen (68) sier han husker fra kampen for 46 år siden.

- Ja, frisparket til Beckenbauer så jeg landet i krysset. De kom med hele stjernegalleriet sitt. Vi ble fullstendig overkjørt. De var bare så mye bedre enn oss. Landslaget ble overkjørt mandag også. Men jeg vil likevel si det er en viss forskjell. Vi gjorde så godt vi kunne og ga alt. Vi hadde gode holdninger. Nå er det noe annet galt. Det mener jeg vi så på mandag. Det var noe feil med innstillingen til flere av spillerne. Noe mentalt, sier Geir Karlsen.

ODD PÅ TOPP: Odd Iversen ga ikke opp og var brysom mot den vest-tyske målvakten enkelte ganger. FOTO: NTB / SCANPIX
ODD PÅ TOPP: Odd Iversen ga ikke opp og var brysom mot den vest-tyske målvakten enkelte ganger. FOTO: NTB / SCANPIX Vis mer

Odd Iversen

Han legger til:

- Odd Iversen fikk i hvert fall puttet på et mål. 1-7 er litt bedre enn 0-6. Er det ikke det da? Og landslaget vårt på 70-tallet var ikke særlig bra. Vi måtte stort sett gå ut på banen med det for øyet å gjøre tapene minst mulig.

- Jeg husker Øyvind Johannessen, vår landslagssjef ga oss følgende taktikk før vi skulle starte kampen mot Vest-Tyskland:

«Odd, du ligger på topp. Dere andre ligger bak», ler Aasmund Sandland.

- Det var veldig pinlig den gangen å bli så avkledd. Men det var ikke noe mindre pinlig nå. Jeg så litt på kampen til og fra. Det jeg så var elendig. Jeg tror ikke jeg så vi hadde mer enn to trekk før Tyskland gjenerobret ballen., sier Robert Nilsson.

Han fortsetter:

- Jeg husker ikke så mye av kampen vår for 46 år siden. Det er godt å glemme. Men mandagens kamp var ille. Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så dårlig. At vi kanskje skulle gå på et knepent tap var et slags håp.

Martin Ødegaard

Nilsson sier:

- Jeg er mest glad for en ting. For at Martin Ødegaard ikke var på banen. Det kunne ha blitt en ødeleggende opplevelse å bli så ydmyket for en ung spiller.

Ola Dybwad Olsen (71) husker at det ikke var spesielt moro å løpe etter motstanderne.

- Det var helt jævlig å fly mellom foran der, sier den tidligere offensive spilleren.

- Det var som nå. De løp også etter hele kampen gjennom. Den gang var vi klar over det. Vi måtte spille smart. Men det er lettere sagt enn gjort å spille smart mot et så bra lag. De var gode til å bruke store flater, som Tyskland også er nå. Selv om fotballen har utviklet seg mye, så jeg faktisk likheter mellom de to kampene.

- Uforberedt

Han kritiserer det norske landslaget.

- Det så ut som det norske landslaget møtte temmelig uforberedt til hva som ventet dem. Spesielt ble jeg urolig over forsvarsspillet. Jeg så det også mot Aserbajdsjan, som er et svakere lag enn Tyskland. De kom seg til sjanser, sier Ola Dybwad Olsen.

Han utdyper:

- Jeg mener at forsvarerne våre er for statiske i spillet. De forflytter ikke beina sine, som det heter i dag. Når de møter et lag som sjelden spiller på mer enn to touch. Så betyr det at forflytninger må skje raskt. Det norske laget virket ikke forberedt, sier Ola Dybwad Olsen.

Tom Lund

Tom Lund (66) så ikke kampen mandag. Men han husker godt det som skjedde på Ullevaalgresset 22. juni 1971.

- Vi hadde egentlig ikke et sammensatt lag den gangen. Det var en blanding av unge og gamle. Og det var større forskjell mellom de gode landslagene og de svakere, som vårt. Vi møtte et voldsomt godt lag, sier Tom Lund.

Han sier videre:

- Nivåene internasjonalt er mer jevnet ut. Derfor svir mandagens resultat mer nå.

Aasmund Sandland forteller at det var holdningsforskjeller også den gang.

Etter kampen.

- Flere av oss var studenter som kom rett fra eksamensbordet. Det var en varm sommerkveld. Og vi ønsket en tur på byen etter banketten. Tyskerne reiste til Sundvollen Hotell, der de bodde rett etter banketten. Ganske ensomt. Ordnung muss sein. Det er noe med det, sier Aasmund Sandland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer