- Du må akseptere tap, Mario

Prandelli forsøkte å trøste gråtende Balotelli.

TRENGTE TRØST: Cesare Prandelli fortalte Mario Balotelli at han må lære seg å håndtere nederlag, og strekke hendene i været når motstanderen har vært bedre. Foto:  (AP Photo/Darko Vojinovic)
TRENGTE TRØST: Cesare Prandelli fortalte Mario Balotelli at han må lære seg å håndtere nederlag, og strekke hendene i været når motstanderen har vært bedre. Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)Vis mer

Spania - Italia 4-0

KIEV/OSLO (Dagbladet): Mario Balotelli trengte noen minutters alenetid i garderoben etter 0-4-tapet i EM-finalen, og brøytet seg forbi støtteapparatet som forsøkte å stanse ham umiddelbart etter kampslutt.

Da han kom ut på banen igjen var han fortsatt sønderknust. De spanske spillerne, med Manchester City-lagkamerat David Silva i spissen, trøstet ham idet han gikk opp for å hente tapermedaljen. Oppe på VIP-tribunen vanket det også klapp og kos, uten at det så ut til å hjelpe nevneverdig.

Balotelli ble sittende på gresset mens de spanske spillerne løftet pokalen over hodet - og fikk etter hvert selskap av Cesare Prandelli.

GRÅT: Tårene rant i strie strømmer nedover ansiktet til Mario Balotelli. Foto:  AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
GRÅT: Tårene rant i strie strømmer nedover ansiktet til Mario Balotelli. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Vis mer

Den kloke landslagssjefen, som har imponert mange i EM både faglig og menneskelig, smilte mot Balotelli mens han framførte noen trøstende ord.

På pressekonferanse etterpå ble han spurt om hva han sa. 

- Jeg sa til Mario: Dette er opplevelser du må håndtere. Du må akseptere dem, strekke hendene i været og si at motstanderen var bedre. Du må akseptere tap, gå videre, vokse og ta lærdom. Denne nedturen har rammet mange utøvere. Det er det sport handler om, sa Prandelli.

Gir Italia 8 av 10
Han viste verdighet i nederlagets time, og gratulerte Spania som verdige mestere uten å komme med unnskyldninger. Det eneste han pekte på var at de gjerne skulle hatt en dag til å hvile på etter semifinalen.

- Men vi møtte det beste laget. De dominerte alt, vi må bare gratulere dem.

SPANSK TRØST: Lagkamerat i Manchester City, David Silva, ga Balotelli en klem idet han var på vei opp for å hente tapermedaljen. Foto: EPA/FEHIM DEMIR
SPANSK TRØST: Lagkamerat i Manchester City, David Silva, ga Balotelli en klem idet han var på vei opp for å hente tapermedaljen. Foto: EPA/FEHIM DEMIR Vis mer

- De har skapt historie - og de har fortjent det. De har spilt herlig fotball i mange år. De skaper mange problemer, selv uten en ordinær spiss på banen.

Prandelli ble selv applaudert av mange i går.

- Vi har hatt et stort mesterskap. Hva jeg gir i karakter? 8 av 10, sa han på pressekonferansen.

Samtidig innrømmer han at det svir med et finaletap i EM.

VIP-KLEM: Også oppe på VIP-tribunen fikk Balotelli klapp og klem. Foto:               REUTERS/Tony Gentile
VIP-KLEM: Også oppe på VIP-tribunen fikk Balotelli klapp og klem. Foto: REUTERS/Tony Gentile Vis mer

- Når jeg flyr hjem fra Kiev for siste gang, og titter ned på arenaen, vil jeg nok kjenne et stikk av skuffelse.

- Suksessen vår er historisk
Seierherren Vincent Del Bosque er den første treneren i historien til å vinne både VM, EM og Champions League. Men han er ikke typen som slår seg på brystet eller brauter om egen fortreffelighet.

- Før jeg starter analysen vil jeg si at alle taper innimellom. Italia har spilt et bra EM. De hadde uflaks med skaden på Thiago Motta. Da endte alt for dem, uheldigvis, sa den meget rause treneren.

Men han innrømmet også det alle så: Spania hadde full kontroll på veien mot sin historiske, tredje triumf.

- Kampen var bra for oss. Vi kontrollerte det hele. Etter 1-0 var de litt mer farlige, men vi svarte bra. Vi hadde besittelse, press og dybde. Vi er veldig glade. Suksessen vår er historisk. Nå må vi se på framtida: Vi må prøve kvalifisere oss for Brasil.

FULGTE SØNNEN: Adoptivforeldrene til Mario Balotelli var på plass i Kiev, men fikk ikke se sønnen og Italia skinne som i semifinalen mot Tyskland. Foto:  EPA/KERIM OKTEN UEFA
FULGTE SØNNEN: Adoptivforeldrene til Mario Balotelli var på plass i Kiev, men fikk ikke se sønnen og Italia skinne som i semifinalen mot Tyskland. Foto: EPA/KERIM OKTEN UEFA Vis mer

Han ser stort sett lik ut i ansiktet enten han har tapt eller vunnet, enten han bejubles eller kritiseres, den godeste Del Bosque. Men han var full av lovord om sine utvalgte mestere:

- Vi snakker om en stor generasjon fotballspillere. De har røtter, de vet hvordan de skal opptre, fordi de kommer fra et land der de lærer å spille. Dette er hvordan vi gjør det i vårt land, sier han, og la til:

- Vi er inne i en stor æra for spansk fotball. Og i dag fungerte alt.