«Du må gi deg, Thor. Kutt ut syklingen!»

Kona fryktet ektemannen skulle få hjertetrøbbel.

FRYKTET FOR HELSEN Da Thor Hushovd fortalte kona Susanne at han stakk seg selv til blods for å bøte mot voldsomme kramper under Tour de San Luis i 2013, brøt hun sammen i gråt. I boka skriver Thor Hushovd at kona fryktet han skulle presse seg til hjertetrøbbel.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
FRYKTET FOR HELSEN Da Thor Hushovd fortalte kona Susanne at han stakk seg selv til blods for å bøte mot voldsomme kramper under Tour de San Luis i 2013, brøt hun sammen i gråt. I boka skriver Thor Hushovd at kona fryktet han skulle presse seg til hjertetrøbbel. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

I selvbiografien «Thor» er Thor Hushovd åpen om helseproblemene han har slitt med de siste årene av sin aktive karriere.

Uten å ha fått det bekreftet av legene, men han årsaken er et angrep av kyssesyke som skriver seg til 2012-sesongen.

Men selv da 2012-sesongen avsluttes sterkt, viste problemene å vedvare inn i 2013-sesongen. En av de verste opplevelsene skriver seg fra Tour de San Luis i januar.

Der var han allerede kjørt av i hovedfeltet mens han satt og stakk en sikkerhetsnål i låret for å bli kvitt de verste krampene.

«Det rant røde striper av blod nedover beina. Krampene var vondere enn stikkene, og jeg følte det hjalp. Det var som om stikkene ga et elektronisk sjokk i musklene og jeg klarte å overvinne smerten fra krampene, i alle fall en liten stund».

Det var Lance Armstrong som hadde tipset nordmannen om dette trikset etter en liknende opplevelse i Tour de France i 2002.

Kona gråt En nedbrutt Hushovd fortalte kona Susanne om opplevelsen i etterkant av rittet.

Hun gråt og var alvorlig bekymret for ektemannens helsetilstand.

«Du må gi deg, Thor. Kutt ut syklingen!»

Litt senere, skriver Hushovd, har kona gitt uttrykk for at hun var oppriktig bekymret i denne perioden. Hun var redd for at ektemannen skulle presse seg så hardt at hjerte skulle stoppe.

«Hun kjenner meg for godt og vet at jeg fortsetter å presse selv om kroppen sier stopp».

«La opp» under belgisk klassiker Den endelige avgjørelsen om å gi seg tok BMC Racing-rytteren under E3-Prijs Harelbeke året etter.

Her maktet han ikke å holde følge med hovedfeltet oppover Côte de Trieu.

Han sto av med litt over seks mil igjen til mål.

«Den kvelden var jeg skikkelig deppa. Jeg var så langt nede at jeg ikke orket å være sosial, jeg orket ikke snakke med lagkameratene mine slik jeg pleier å gjøre. I stedet gikk jeg opp på rommet og la meg på senga, skuffet over meg selv om trist på en rart måte. Trist fordi jeg visste avgjørelsen var tatt. Jeg skulle legge opp. Jeg var ferdig som profesjonell syklist».

Ble ikke bedre De kommende rittene ble merkelige på flere måter. Hushovd følte seg bra igjen to dager senere og våknet litt til live igjen med 9.-plass i Gent-Wevelgem.

Likevel var noe endret:

«Da jeg kom i mål tenkte jeg: Heldigvis, dette var siste gangen jeg spurtet i det løpet her».

De neste månedene ble en følelsesmessig berg- og dalbane. Han kjørte aktivt og sterkt i Paris-Roubaix, men brant kreftene tidlig i rittet og ble til slutt nummer 19.

I Tour of California hadde han enkelte gode dager, men også noen helt forferdelige. I sum var det ikke nok til å berolige BMC-sjefene i forkant av Tour de France-uttaket.

- Hva skjer med deg, Thor? Heller ikke Critérium du Dauphiné, rittet der 36-åringen måtte vise seg plassen verdig, gikk slik han hadde sett for seg.

Prologen i Lyon gikk bra inntil kom halvveis. De siste fem kilometerne visnet kroppen hen og i mål ble han til slutt nummer 148, 1.22 bak vinneren Chris Froome.

«Hva skjer med deg, Thor? Jeg kjørte bak deg på tempoen og det så ut som om alle musklene du har i beina var i ferd med å poppe ut av deg. Du ser så trimmet ut, du er så fit, men likevel stopper det opp?» skal generalmanager Jim Ochowicz ha kommentert

Takket nei til Sagan-oppdrag Resten av historien kjenner vi til. Allerede den 10. juni fortalte han NRK at det nok ikke ble noe nytt Tour de France-eventyr.

Den endelige beskjeden fra BMC kom ikke før den 22. juni — dagen før NM-fellesstarten han vant i Grimstad.

I forkant av NM på Eidsvoll fikk hele Norge vite at karrieren til Norges største syklist gjennom tidene var over etter inneværende sesong.

I boka skriver Hushovd at han nok hadde holdt på et år til om ikke kontrakten med BMC Racing hadde vært utgående.

Han skriver også at interessen fra Tinkoff-Saxo, og deres tilbud om å være en mentor for Peter Sagan inn mot klassikerne, ble avslått relativt kjapt.

Som Hushovd også røpet overfor procycling.no på pressekonferansen han meldte om karrierslutt, var Team Alonso det eneste laget han virkelig ønsket å kjøre for etter å ha syklet aktivt i 27 år.

Foreløpig ikke fristet av MTN-Qhubeka Brian Smith, som var med å hente Hushovd til Cervélo TestTeam i 2010, har uttrykt ønske om å knytte Grimstad-mannen til Edvald Boasson Hagens lag i 2015.

Men heller ikke det har vært nok til å få nordmannen til å endre mening.

- Jeg har sagt at jeg ikke føler meg klar for noe som helst, og så har jeg ikke hørt noe mer fra ham, fortalte Hushovd til procycling.no under lanseringen av boka.

Da var forespørselen allerede et par måneder gammel.

- Jeg har litt lyst til å ta litt avstand fra sporten, og heller gjøre meg opp noen meninger og tanker etterhvert, la han til.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

LA OPP I BELGISK KLASSIKER Allerede i starten av den flamske klassikeruka, innså Thor Hushovd at hans karriere som toppsyklist var over etter sesongslutt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LA OPP I BELGISK KLASSIKER Allerede i starten av den flamske klassikeruka, innså Thor Hushovd at hans karriere som toppsyklist var over etter sesongslutt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer