Fredrikstad reddet av BP Ingebretsen

Du må ikke snakke høyt for å være en god redningsmann, det holder å være BP fra Godset

Etter 29 serierunder var det ekstremt lite som talte for at Fredrikstad Fotballklubb spiller i OBOS-ligaen 2018. Nå er det mye.

OPPTUR: Fredrikstad-trener Bjørn Petter Ingebretsen lykkes i første forsøk.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPTUR: Fredrikstad-trener Bjørn Petter Ingebretsen lykkes i første forsøk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredrikstad-Sandnes Ulf 3–0 (2–0)

DET ER IKKE bare OBOS-ligaens uforutsigbarhet som gjør at Fredrikstad kan slå play off-klare Sandnes Ulf med tre mål og gi livet til enda et år på det nest øverste nivået i Norge en ekstra sjanse gjennom to nye skjebnekamper mot Notodden. Veldig mye av æren må tilfalle Bjørn Petter Ingebretsen. Som på bare seks dager har klart å sette sammen et ødelagt og desillusjonert fotballag, fått det til å tro på seg selv, fått det til å fungere sånn rimelig greit og fått det til å levere.

Da han kom så det helt umulig ut.

Nå, med et smilende lag som har gitt seg sjøl nytt liv, er det faktisk vanskelig å se at de ikke greier det.

DET ER VANSKELIG å si hvor mye psykologi det er i fotball, derom strider de lærde, men at det er en faktor er åpenbart. Det er også åpenbart at noen er flinkere enn andre til å snu tilnærmet umulige tilfeller. Hvilket betyr at Bjørn Petter Ingebretsen, BP blant fotballvenner og på utlån fra Strømsgodset for å redde stumpene av et skakkjørt Fredrikstad, nå er en av dem.

Da han tok inn på hotellrommet sitt sist mandag hadde prosjektet han var satt til å redde akkurat tapt sin femte kamp på rad, 0–5 for Tromsdalen, og lå på direkte nedrykksplass med ødelagt målforskjell.

Nærmere et umulig tilfelle er det vanskelig å komme.

DET ER SIKKERT mange måter å gjøre det på. Det er ingen fasit når det kommer til redningsaksjoner i faget fotball. Det handler selvfølgelig veldig mye om kjemi og troverdighet. For ikke å snakke om evnen til å skape en stemning den nedbrutte spillergruppa ikke har følt på lenge. Og det første BP Ingebretsen gjorde var å ta for seg hvert eneste individ under fire øyne med beskjed om at alle var like viktige i denne foreløpig første skjebneuka for Fredrikstad Fotballklubb.

3–0 forteller alt om hva det gjorde med kollektivet.

BP INGEBRETSEN ER en mann som er så glad i fotball at han ble dårlig av det. Han fikk hjerteproblemer som hovedtrener i Strømsgodset, tok en pause, kom tilbake i en roligere rolle på utsida av laget og er nå så sprek at han kan gjøre det han elsker mest av alt, lede en fotballkamp eller tre med stort alvor og under sterkt press. Skjønt press, det var vel først og fremst evnen til å ta av press gjennom sin blotte væremåte som fikk Fredrikstad-spillerne til bare å skjelve middels da avsparket gikk mot Sandnes Ulf.

Det så riktignok ikke bra ut det første kvarteret.

Men det kunne vært mye verre.

MED HJELP FRA naboene i Mjøndalen (3-0 over Elverum) møter Fredrikstad nå Notodden over to kamper om retten til mer OBOS-spill. Det tror jeg passer BP aldeles utmerket. Jobben hans i Godset handler nemlig om å ha full kontroll på spillere i lag som Notodden. Derfor har han sett dem mye, kan dem og kjenner styrker og svakheter. Bare det, at BP Ingebretsen kan play off-motstanderen bedre enn de fleste, vil gjøre FFK-spillerne enda litt tryggere og mer mottakelige for trenerens valg og retningslinjer.

FREDRIKSTAD ER IKKE utenfor fare. Fotballens veier er uransakelige, man kan aldri være helt sikker. Men pasienten som syntes å være dødsdømt etter tapet i Tromsdalen har respondert på doktor BP's medisin, reist seg og er på bedringens vei. Litt skjelvne i kne var de riktignok i perioder denne søndagen også, men ikke verre enn at de kom tilbake og drepte kampen med 3–0 scoringa.

Det forteller at veldig mye er skjedd.

Det forteller også veldig mye om BP Ingebretsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer