Nødlandslaget er våre beste menn

Du må ikke være hjernevasket for å være god

Det i utgangspunktet svakeste laget Norge har mønstret på mange år leverte den største prestasjonen på mange år. Mange har fått veldig mye å tenke på.

SYND DET IKKE HOLDT: Ghayas Zahid (i midten) har gitt Norge 1-0 mot Østerrike. Det var helt fortjent. Norge spilte en meget god kamp i Wien. I nødens stund tente Nødlandslaget lyset i tunnelen. Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB
SYND DET IKKE HOLDT: Ghayas Zahid (i midten) har gitt Norge 1-0 mot Østerrike. Det var helt fortjent. Norge spilte en meget god kamp i Wien. I nødens stund tente Nødlandslaget lyset i tunnelen. Foto: EXPA/ Florian Schrötter / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Østerrike-Norge 1–1 (0–0)

DET NORGE NØD A leverte mot Østerrike, er den kollektivt største og mest imponerende prestasjonen i Lars Lagerbäcks tid som norsk landslagstrener. Paradokset er at svensken ikke var der eller hadde noe med kampen å gjøre.

Det er ikke noe poeng å trekke konklusjoner, men det vi så denne kvelden, har vi ikke sett på mange år.

Du må ikke være hjernevasket for å være god.

DET VAR IKKE bare befriende da Ghayas Zahid ga Norge 1–0 etter en time. Det var helt fortjent. Alt ved denne kampen var fortjent. Bortsett fra sluttresultatet. Men det måtte egentlig komme, de siste ti minuttene var det ingenting igjen av Norge.

Da Østerrike utliknet nesten fire minutter på overtid, var det bare tannkjøttet.

TIL FROKOST SØNDAG visste ingen av de norske spillerne at de skulle spille denne kampen. Tre og et halvt døgn seinere – etter aldri å ha spilt sammen, og langt mindre trent sammen – leverte de en prestasjon norsk fotball kommer til å snakke om i mange år.

IMPONERT: - Christian Gauseth var meget imponert over «Nødlandslagets» innsats mot Østerrike. Vis mer

Det er ikke så viktig at det glapp til slutt, 1–0 hadde ikke tatt oss til nivå A i Nations League.

Det er alt det andre vi sitter igjen med, som betyr noe.

DU TRENGER NØDVENDIGVIS ikke de såkalt beste for å spille god fotball. Så store er ikke forskjellene. Det du først og fremst trenger, er gode fotballspillere, for ikke å snakke om en god og gjennomførbar plan.

En plan som stiller strenge krav til organisering og struktur.

En plan som er tuftet på vilje, mot, innsats og blind lojalitet.

ELLER FOR Å si det på en annen måte: en plan maken til den Norge hadde denne onsdagskvelden i Wien. En plan så god at våre nest beste menn må ha gjort Lars Lagerbäcks førstevalg stumme av begeistring. Og kanskje, om de mot formodning har det de færreste fotballspillere har – et objektivt forhold til egen prestasjoner – litt redde for plassene sine i framtidige landslagstropper.

Så langt har Lagerbäcks Norge hatt mange klippekort.

Etter det du så i Wien, er det ingen grunn til å fornye dem.

STOLT: "Nødlandslagstrener" Leif Gunnar Smerud er stolt av innsatsen til de norske gutta etter 1-1 i Wien. Video: NTB Vis mer

I midtforsvaret og på sentral midtbane ble det levert mange gode søknader.

For ikke å snakke om matchvinner-redningen Per Kristian Bråtveit leverte da Østerrike skapte sin desidert største målsjanse

Hva Mats Møller Dæhli er i stand til, har vi visst lenge.

Akkurat nå er Nødlandslaget våre beste menn.

CV OG NAVN er alene ikke nok i fotball. Det kreves alltid noe mer. En god inngang til kamp slår derimot aldri feil. Følges den opp av ekstrem innsats, er du langt på vei til noe stort.

Det var dette som gjorde 18 norske reserver bedre enn Østerrike på Ernst Happel Stadion.

Det Lagerbäck og kompani ikke var i nærheten av den første timen på Ullevaal, leverte corona-reservene med gusto, kraft og overbevisning.

I UTGANGSPUNKTET SKULLE man tro det er en grense for hva et fotballag kan prestere når utgangspunktet i seg selv er begrenset. Det stemmer ikke. Nødlandslaget tok livet av den myten denne kvelden.

Fotballspillere vi vet er gode, tok steget opp og ble skikkelig gode.

Det ligger mye framtid i det.

DA DETTE LAGET ble hanket sammen, handlet det om skabegrensning, ingenting annet. Det handlet om å stoppe den økonomiske blødningen fra to avlyste landskamper, som bare i rene TV-penger kan koste NFF 13 millioner i tapte inntekter.

GOD INNSATS: Landslagskaptein Mats Møller Dæhli sier at nødlandslaget ville kjempe for hverandre og for Norge. Video: NTB Vis mer

Tallet er basert på divisjonsmetoden, der den gjeldende TV-avtalens totale verdi på 260 millioner kroner deles på antallet kamper (40) for åra 2018–2021.

Det er ingen grunn til å tro at TV 2 vil betale for noe de ikke har fått.

GEVINSTEN MAN SITTER igjen med, er veldig mye større. Selv om tabellen ikke er som ønsket, er landslagsåret 2020 rundet av med en god følelse.

Det leger ikke såret etter 1–2 for Serbia, men det stopper på sett og vis blødningen.

I nødens stund er det mer enn nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer