Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Du må knekke en kode, Semb

PORTO (Dagbladet): Hjemmekampene mot Romania og Bosnia-Hercegovina blir helt avgjørende for Norges sjanser til å nå EM-sluttspillet. Skal Norge avansere fra EM-gruppe 2 som ble trukket i går, må også Nils Johan Semb knekke den øst-europeiske koden hjemme på Ullevaal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATISTIKKEN forteller oss alt om hvorfor Nils Johan Semb ønsket seg færrest mulig østeuropeiske motstandere hjemme på Ullevaal i EM-kvalifiseringen. Men landslagssjefens ønsker - som han garantert delte med resten av Fotball-Norge - ble ikke oppfylt denne gangen heller.

60-årsjubilanten Eusebio ville tydeligvis ikke ha med Norge på bursdagsmoroa i Porto i går kveld - og plukket opp et par av de nasjonene som i sterkest grad kan være i stand til å forsterke det norske komplekset på Ullevaal: Romania fra seedinggruppe 1 og Bosnia-Hercegovina fra seedingruppe 4.

TO NASJONER LIKE lite attraktive som de øvrige åtte østeuropeiske nasjonene Norge har møtt i kvalifisering under Semb. Og kanskje enda litt mer sportslig vriene - for et norsk landslag, vel å merke.

  • De har spillere med individuelle ferdigheter på et vesentlig høyere nivå enn de norske.
  • De er meget kontringssterke, kvaliteter de kan utnytte maksimalt på bortebane mot en førende og aggressiv motstander, slik Norge er på Ullevaal
  • Og de framstår som ekstremt kyniske på bortebane.

LIKEVEL: Jeg tipper representantene fra fleste andre tredjeseedede nasjonene ville smilt tilfreds hvis de fikk Romania som det antatt sterkeste laget i gruppa. Men Semb smilte bare av høflighet. Fordi han har opplevd følgende:

  • I VM-kvalifiseringen tok Norge bare 2 av 12 oppnåelige poeng hjemme mot Armenia (0-0), Ukraina (0-1), Polen (2-3) og Hviterussland (1-1).
  • Statistikken fra forrige EM-kvalifisering er bare litt bedre: 7 av 12 oppnåelige poeng mot Latvia (1-3), Albania (2-2), Georgia (1-0) og Slovenia (4-0) Og mellom disse to seriene kan vi godt legge til resultatene fra EM-sluttspillet 2000: 0-0 mot Slovenia og 0-1 mot Jugoslavia.
  • Totalt: 10 av 30 oppnåelige poeng mot østeuropeiske nasjoner i kamper med EM- eller VM-status.

SEMB VET HAN må ta et durabelig oppgjør med denne statistikken for å føre Norge til EM-sluttspillet. Og heldigvis: Heller ikke denne gangen forteller statistikken alt. Selv om det sikkert ble trettende å høre om sjanseovertallet og uflaksen i VM-kvalifiseringen, så var det like fullt en nøktern og grei forklaring på de fleste av poengtapene.

DERFOR HANDLER også utfallet av EM-kvalifiseringen om faktorer Semb langt på vei ikke er herre over: Flaks og enkeltspilleres ferdigheter i avgjørende situasjoner. Hadde Norge hatt litt mer flaks eller litt bedre inviduelle ferdigheter i fjor høst, hadde vi antakelig fått de ekstra poengene som ville gitt VM-tur. Og hadde vi hatt begge deler, hadde vi vunnet gruppa.

Det er fire faktorer som avgjør om Norge kommer til EM, og om den østeuropeiske koden kan knekkes på veien:

1) SKADEFRIE SPILLERE: Norge er en bitteliten fotballnasjon. VM-kvalifiseringen viste hvor sårbare vi er når nøkkelspillere forsvinner. I EM-kvalifiseringen bør i utgangspunktet Norges nøkkelspillere hete John Arne Riise, Ole Gunnar Solskjær, Petter Rudi, John Carew og Jan Derek Sørensen. Mange dårlige knær blant de siste her - og så kommer Steffen Iversen i tillegg...

2) DØDBALLER: Norge var gode tidlig på 90-tallet, så er vi blitt gradvis dårligere. Foran de to siste VM-kvalifiseringskampene var nivået oppsiktsvekkende svakt. John Arne Riises venstrefot har betydd mye for framgangen i det siste, men på dette området kan det terpes og stresses fram mange poeng i en EM-kvalifisering.

3) MATCHVINNERE: Semb sier det selv: Enda mer effektive spisser og keepere som får selvtillitt og kamptrening på høyt nivå. Her kan ikke Semb gjøre annet enn å plukke ut de beste i hver kategori til en hver tid. Ole Gunnar Solskjær har utviklet seg enda et steg i United. Håpet er at han også skal bli stabilt god for Norge. Og - som Dagladet har ment lenge - landslagskaptein.

4) FLAKS: Den var totalt fraværende i VM-kvalifiseringen. Men det er mer enn en klisjé at de beste lagene også har flaks. Det er liten tvil om at landslagets prestasjoner ganske umiddelbart falt et hakk etter seieren over Spania i åpningskampen i VM sommeren 2000.

TO FANTASTISKE oppgjør er vi likevel garantert i EM-kvalifiseringen, uansett hvordan Norge takler Øst Europa-komplekset:

  • Danmark hjemme og borte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!