- Du så hatet i fansens øyne

Tårer og trusler etter nedrykk fra Premier League.

(Dagbladet.no): Det hjalp ikke at Birmingham spilte en meget god kamp og slo Blackburn 4-1. Neste år spiller de i igjen i Championship, noe fansen hadde tungt for å svelge i går ettermiddag.

Umiddelbart etter kampslutt invaderte de banen på St. Andrews, gjorde hærverk og gikk til til verbalt angrep på styret.

Rikingene David Gold og David Sullivan ble så rystet at de nå truer med å trekke seg ut av klubben.

- Slik jeg opplevde det var dette en nær døden-opplevelse. Aldri, aldri i min tid i klubben har jeg opplevd så grove skjellsord fra fansen. Du kunne se hatet i øynene til dem som satt foran direktørlosjene. David Sullivans to sønner, Dave jr. og Jack var sammen med oss, og Dave jr. var oppløst i tårer. Det var frastøtende. Vi måtte få barna vekk, vi fryktet for sikkerheten deres, sier styreleder Gold ifølge The Sun.

Selv vil han først finne ut av hvor mange fans som deltok i opptøyene, før han tar en endelig avgjørelse om han trekker seg eller ikke. David Sullivan er derimot sikker i sin sak.

- Jeg har fått nok. Jeg vil ikke være her neste sesong. Det eneste jeg kan si til David Gold er «vær så snill å kjøpe meg ut, kompis». Det er et halvt dusin klubber her i landet som vil ta imot meg med åpne armer, sier han.

Kinesisk fattiglus

Martin Kolsrud er redaktør i Birminghams norske supporterklubb og er langt nede i dag. Han betegner det som en katastrofe at klubben har rykket ned, men tror det kan gå fra vondt til verre dersom Gold og Sullivan forsvinner.

STORMET BANEN: Frustrasjonen har lenge vært stor blant Birmingham-fansen, og det rant over etter at nedrykket var et faktum i går. Folk stormet ut på banen, ødela målet og overøste styret med skjellsord. Foto: EPA
STORMET BANEN: Frustrasjonen har lenge vært stor blant Birmingham-fansen, og det rant over etter at nedrykket var et faktum i går. Folk stormet ut på banen, ødela målet og overøste styret med skjellsord. Foto: EPA Vis mer

I kulissene lurer nemlig kineseren Carson Yeung, som allerede har gjort mislykkede forsøk på å skaffe seg kontroll over klubben.

Nå ligger veien åpen for at han kan lykkes.

- Carson Yeung spøker i bakgrunnen. Han eier 29,9 prosent av aksjene, og Sullivan og Gold har forsøkt å holde ham unna, for han er en spekulant uten særlig med penger. Får han han aksjemajoriteten vil det være en stor katastrofe. Olivier Kapo (en av de beste spillerne i år, journ.anm.) har sagt at dersom ledelsen går, går 50 prosent av laget. Da ser jeg en fare for at Birmingham blir et nytt Leeds, sier Kolsrud til Dagbladet.no.

- Helt unødvendig nedrykk

Han var selv til stede under hjemmekampen mot Liverpool 26. april, hvor Birmingham rotet bort en 2-0-ledelse. Da opplevde han at frustasjonen mot klubbens eiere var stor.

- Frustrasjonsnivået var utrolig høyt. Tålmodigheten til fansen er slutt, til neste sesong er det bare 5000 sesongbilletter som er solgt. Det er tydelig signal til styret. Billetten og sesongkortene blir dyrere, uten at eierne selv er villig til å investere i klubben for å få dem videre. Det er fryktelig frustrerende å rykke opp og ned hele tiden.

- Støtter du reaksjonene som kom etter kampen i går?

- Jeg registrerer frustrasjonen. Jeg var fryktelig lei meg i går, Birmingham spilte en god kamp, og vi kunne ikke kreve mer av laget. Før kampen gikk store profiler som Kapo og McFadden ut og sa at de ville være med ned om det ble nedrykk, mens manager Alex McLeish sa et eventuelt nedrykk ville bli av kortest mulig karakter. Han sier han har fått lovnader far ledelsen om at det skal investeres. Men det er tydelig at fansen ikke tror på løftene, sier han.

- Du så hatet i fansens øyne

- Gold-brødrene og Sullivan er veldig rike, alle er på topp 100-lista over rikinger i England. Men Birmingham brukte ikke engang TV-pengene på å investere i spillerkjøp før sesongen. De blar ikke opp, til tross for at de har masse penger. Med de ressursene Birmingham har, var dette nedrykket helt unødvendig, sier han.

<B>NEPPE GAMSTENS FORTJENESTE:</B> At denne tverliggeren brakk.
<B>HAR FÅTT NOK:</B> Medeier og riking David Sullivan erklærer at han vil selge seg ut av klubben etter fansens reaksjon i går.
<B>LURER I KULISSENE:</B> Kineseren Carson Yeung eier 29,9 prosent av aksjene i klubben og forsøker å tilrive seg mer og mer kontroll. Problemet er at han - i likhet med for eksempel Malcolm Glazer - må låne mesterparten av pengene.