GULL-TRIPPEL: Marit Bjørgen er den udiskutable OL-dronningen på langrennsarenaen med tre gull. Etter en fantastisk lagseier, fikk Bjørgen realisert drømmen om å bære det norske flagget i mål på stafetten.Foto: Arnt E. Folvik
GULL-TRIPPEL: Marit Bjørgen er den udiskutable OL-dronningen på langrennsarenaen med tre gull. Etter en fantastisk lagseier, fikk Bjørgen realisert drømmen om å bære det norske flagget i mål på stafetten.Foto: Arnt E. FolvikVis mer

«Du ser ut som en million, Marit»

Bjørgen greide ikke slutte å smile den siste kilometeren.

||| Vi fulgte stafetten direkte i OL-studio.

WHISTLER/OSLO (Dagbladet): 26 år etter at Berit Aunli gikk de norske langrennskvinnene inn til OL-stafettgull i Sarajevo, fikk Marit Bjørgen æren av å gjøre det samme i Whistler Olympic Park etter en stafett der samtlige norske representanter gjorde jobben sin til fulle.

Uten konkurrenter pustende i nakken, kunne ankerkvinne Bjørgen svinge innom publikum, ta med seg et stort, norsk flagg og defilere ned hele oppløpet i ensom majestet - en drøm som omsider gikk i oppfyllelse.

- Det har vært en drøm for meg å gå i mål med flagget. Nå fikk jeg endelig sjansen. Det var fantastisk å gå sisteetappen, sier Bjørgen.

SpesieltBjørgen har i løpet av de siste ukene fått god rutine med å klatre opp på det øverste trinnet på OL-seierspallen. For lagvenninne Vibeke Skofterud, Therese Johaug og ikke minst Kristin Størmer Steira var det første gang.

Det var med andre ord et spesielt øyeblikk for den sammensveisede kvartetten.

- Individuelt gull betyr mye, men jeg har gledet meg ekstra til denne stafetten. Det var derfor jeg sto over sprintstafetten. Vi har 250 reisedøgn i året, og de andre jentene har mye av æren for det jeg har oppnådd i dette OL. Egil (Kristiansen) har gjort en vanvittig jobb, og det samme med løperne som sitter hjemme og smørerne, sier Bjørgen.

Endelig kunne også Kristin Størmer Steira glemme snakk om alle fjerdeplassene og glede seg over det faktum at også hun er olympisk mester.

- At jeg endelig får en medalje etter alle fjerdeplassene, og gjør det sammen med laget, gjør dette til en spesiell dag for meg, sier Steira.

Tysk sølvTyskland tok sølvet 24 sekunder bak suverene Norge etter at Claudia Nystad stakk fra Finland og Italia mot slutten.

GULLKVARTETT Vibeke Skofterud (f.v.), Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen og Therese Johaug gikk Norge til det første stafettgullet i OL på 26 år.Foto: Heiko Junge / Scanpix
GULLKVARTETT Vibeke Skofterud (f.v.), Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen og Therese Johaug gikk Norge til det første stafettgullet i OL på 26 år.Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Aino Kaisa Saarinen sørget for at finnene tok bronse på bekostingen av Sabina Valbusa og italienerne.

Sverige var blant forhåndsfavorittene, men sykdom ødela mye av oppladningen, og ankerkvinne Ida Ingemarsdotter klarte ikke å blande seg inn i medaljekampen på tross av en fantastisk tredjeetappe av Charlotte Kalla.

Skulderen holdtDet skulle bli en stafett med store utslag under krevende føreforhold i skogen rundt langrennsstadion, men de norske jentene holdt hele tiden kontakt med tetlagene.

På forhånd var det knyttet usikkerhet til Vibeke Skofteruds skulder etter at hun måtte bryte skiathlom-øvelsen.

Slitu-løperen viste imidlertid få tegn til at hun var satt tilbake, og på gode ski skapte hun sammen med svenske Anna Olsson en luke til de nærmeste forfølgerne inn mot første veksling.

- Jeg er veldig fornøyd. Det var en bra etappe. Vi snakket om på lagledermøtet at vi kunne tjene mer tid enn mange tror i utforkjøringene, og det gjorde jeg. Jeg hadde veldig gode ski, oppsummerer Skofterud.

Avgjørende Johaug-jobbTherese Johaug viste tidligere i mesterskapet at formen er i anmarsj, og ga et nytt bevis på det da hun var blant dem som fulgte råkjøret til Justyna Kowalczyk best.

Den polske jenta med den enorme kapasiteten startet etappen håpløse 38 sekunder bak Sverige, men gikk en fantometappe og vekslet først - foran Italia og Norge.

Johaug måtte riktignok gi bort 10 sekunder mot slutten, men viktigere var det at hovedutfordrer Tyskland ble distansert med 18 sekunder. Det tror Bjørgen var avgjørende for utfallet.

- Jeg tror det var avgjørende. Men alle gjorde en fantastisk jobb. Vibeke gjorde en god etappe, Therese kjørte av Tyskland og Kristin ga meg luka jeg trengte. Valbusa visste jeg ikke var så sterk, sier Bjørgen.

Kristin Størmer Steira gjorde kort prosess Paulina Maciuszek, og fikk med seg italienske Silvia Rupil på slep.

Bak hadde Charlotte Kalla et voldsomt tempo og tok med seg både Tyskland og Finland tilbake i medaljekampen.

Full kontrollSteira tapte over halvminuttet til Kalla, men med den formen Marit Bjørgen har vist i løpet av OL, var en luke på 16 sekunder ned til de farligste forfølgerne mer enn romslig nok til at gullgrossisten fra Rognes hadde full kontroll.

På tross av at Tyskland, Finland, Italia og Sverige var i et bikkjeslagsmål av en medaljekamp i sporet bak henne, bare økte Bjørgen forspranget utover på etappen. 

Da hun ledet med halvminuttet til runding inne på stadion, skjønte hun at det meste var avgjørt, så lenge hun holdt konsentrasjonen oppe mot slutten.

- Jeg tenkte på å gå teknisk godt, gå jevnt og holde meg på beina. Jeg måtte flire av Egil på toppen av den siste bakken. «Du ser ut som en million, Marit», ropte han.

De siste 500 meterene var en ren formalitet, og med flagget i hånda kunne Bjørgen motta lagvenninnenes gratulasjonsklemmer i målområdet.

Dagbladet.no kommer med flere reaksjoner fra Whistler utover kvelden.