- Du skal lete lenge etter en mer systemtro avgjørelse

Tysse er overrasket over at ekspertstøtten ble avfeid.

VIL KJEMPE VIDERE: Erik Tysse startet umiddelbart arbeidet med å forberede en anke etter at han i dag ble utestengt fra all idrett i to år på grunn av positiv prøve på epo-varianten cera. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix
VIL KJEMPE VIDERE: Erik Tysse startet umiddelbart arbeidet med å forberede en anke etter at han i dag ble utestengt fra all idrett i to år på grunn av positiv prøve på epo-varianten cera. Foto: Cornelius Poppe, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Erik Tysse starter allerede i dag arbeidet med å utarbeide en anke etter at han ble dømt til to års utestengelse fra all idrett av domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Tysse kommer til å anke saken inn for Apellutvalget, og har to uker på seg til å forberede og levere inn anken.

Kappgjengeren reagerer på at det i dopingdommen er lagt vekt på resultater fra dopinglaboratoriet i Roma som han mener ikke er framlagt i sin fulle form for partene i saken her i Norge.

- En av grunnene for dommen er at man går ut fra at Roma har bedre bilder enn de som er lagt fram her. Jeg trodde det var slik at en dom må begrunnes i det som er framlagt for partene, sier Tysse.

- Mangler rettssikkerhet Domsutvalget legger vekt på uttalelsene til laboratoriet i Roma og laboratoriet i tillegg til laboratoriet i Paris som gjorde en ny vurdering og konkluderte med at det var cera, gjerne omtalt som tredjegenerasjons epo, i Tysses prøve.

Konklusjonen ble også støttet av ledelsen ved det norske dopinglaboratoriet i Oslo.

Han bedyrer fortsatt sin uskyld, og mener dommen viser at rettssikkerheten for idrettsutøvere ikke er ivaretatt.

- Nå kan de stole blindt på ting som ikke er framlagt, og dermed ikke kan overprøves, sier Tysse.

Under høringen fikk han støtte fra to sakkyndige biokjemikere, som begge mener Tysse er uskyldig dømt. Disse innvendingene fikk ingen innvirkning på dommen.

- Jeg er veldig overrasket over at de avfeide ekspertenes uttalelser. Du skal lete lenge etter en mer systemtro avgjørelse, sier Tysse til Dagbladet.

- Må få fram sannheten En eventuell frifinnelse av Tysse vil kunne skape usikkerhet rundt hele testsystemet i idretten i dag. For om ekspertene som støtter Tysse har rett, er tolkningen av prøvene direkte feil. De mener det som blir tolket av cera i laboratoriene egentlig er omdannede former av kroppens naturlige epo.

BLE IKKE TRODD: Domsutvalget lot seg ikke overbevise at de tre sakkyndige som støttet Erik Tysse under høringen: Dr. med. Helge Oftebro, Dr. philos  Tore Skotland og professor Bjarne Østerud. Foto: Morten Holm, Scanpix
BLE IKKE TRODD: Domsutvalget lot seg ikke overbevise at de tre sakkyndige som støttet Erik Tysse under høringen: Dr. med. Helge Oftebro, Dr. philos Tore Skotland og professor Bjarne Østerud. Foto: Morten Holm, Scanpix Vis mer

- Tydeligvis er det det de (domsutvalget - journ. anm.) er redd for, sier 30-åringen.

Han sier han var forberedt på begge mulige utfall etter høringen, og uansett var innstilt på at Antidoping Norge ville anket en eventuell frifinnelse.

- De ville nok gjort det på grunn av prestisje. Vi må få et system som er opptatt av å få fram sannheten, ikke bare å dømme for å dømme, sier Erik Tysse.

Han fortsetter å trene for å være klar til å konkurrere umiddelbart dersom han blir frikjent.

- Jeg trente i morges, men dropper nok den andre økta i dag. Det skjer så mye annet. Men i morgen er det full trening videre, sier han.

Tysse er utestengt i to år fra og med 8. juli i fjor, da han ble suspendert etter at også b-prøven var positiv. Med mindre han frikjennes, vil han dermed først kunne konkurrere igjen i juli 2012.

Les også: • Tysse utestengt i to år for doping
• Esten O. Sæther kommenterer: Selvsagt ble det to år

BLE TRODD: Francesco Botré, sjef for dopinglaboratoriet i Roma, forklarte seg under høringen for dopingutvalget i Norges Idrettsforbund. Utvalget fant ikke bevis på feil i testingen eller tolkingen av Tysses dopingprøve.Foto: Morten Holm,  Scanpix
BLE TRODD: Francesco Botré, sjef for dopinglaboratoriet i Roma, forklarte seg under høringen for dopingutvalget i Norges Idrettsforbund. Utvalget fant ikke bevis på feil i testingen eller tolkingen av Tysses dopingprøve.Foto: Morten Holm, Scanpix Vis mer