Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-uttak langrenn Pyeongchang

Du skjønner at dette er alvor når jenta gråter før hun har gått i mål

Enda en stjerne blant skijentene

ENDELIG EN STOR DAG: Kathrine Harsem har hatt en lang vei mot verdenseliten. Nå er hun framme. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ENDELIG EN STOR DAG: Kathrine Harsem har hatt en lang vei mot verdenseliten. Nå er hun framme. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATHRINE HARSEM har kjent på hva det vi si å føle seg utenfor. Du kunne ane den annerledesheten i den fine TV-serien som gikk om skijentene for noen år siden, og der var ikke hennes vare ettertenksomhet avtalt reality for å skru opp seertallene. Det var norsk virkelighet for en 28-åring proff skiløper som vinter etter vinter så at de andre rundt henne alltid var litt raskere.

Nå er hun både innenfor og rask. Dagens andreplass i sprint var en såkalt «bombe», selv om akkurat det uttrykket har lite å gjøre med det internasjonale trykket på sprintlangrenn for kvinner.

Så var det da også trykket på henne selv som fikk Kathrines ansikt til å sprekke inn på oppløpet.

For du skjønner at dette er alvor når en voksen jente griner før hun har gått i mål.

OM resultatet var overraskende, kom tårene som annonsert. Det har gått over et år siden Kathrine fortalte Dagbladet at hun har sluttet å la omgivelsene bestemme egne reaksjoner.

Da hadde hun innsett at hun risikerte å miste seg selv i strevet etter å bli som de andre på laget. Hverdagen blant alle stjernene på det plettfrie norske kvinnelandslaget i langrenn var blitt for tøff:

- Du blir vel indirekte fortalt at du ikke er god nok, da. Og ikke bra nok som menneske, følte jeg vel. Det er ingen som har sagt det til meg, men det var så mye som skjedde i fjor, fortalte Kathrine til Dagbladet dengang:

- Jeg tror at da jeg ble så usikker på meg selv og ikke fikk ut det jeg var god for, så endret personligheten seg litt. Man er ikke like selvsikker, man har det ikke like godt med seg selv, la hun til.

Og det var godt å få sagt det.

FOR seinere har Kathrine Harsem kommet tilbake på elitelaget mye tryggere på hva hun må gjøre for å nå sitt eget høyeste nivå. I dag ble akkurat det nivået overraskende høyt og stabilt. Bestetida i prologen ble fulgt opp av to forseringer i langbakken i kvart -og semifinalen der Harsem i diagonal så ut som en million.

Slik har hun tidvis sett ut på ski før, for så å rote alt vekk når det gjelder som mest. Nå var også det annerledes.

At Katrine Harsem skulle stake ned OL-mester Maiksen Caspersen Falla på oppløpet hadde gitt den millionen i spillgevinst for den som hadde våget å satse på det.

DERFOR er oddsen lav for at hun er på sprintlaget i OL sammen med nettopp Maiken. Hvilke to av stjernene Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen som får være med på moroa, blir avgjort når laget tester form og løype i Pyenongchang om et par uker.

Da er alt snudd på hodet på norsk idretts beste landslag. Den Kathrine som ikke mestret presset med å trene sammen med så sterke løpere, går plutselig fra dem.

Det er verdt noen tårer for en som våger å vise følelsene.

DET gjør i hvert fall Emil Iversen; trønderen som var mer lei seg enn de fleste i det siste skimesterskapet i Lahti. Nå er han et like opplagt valg som Kathrine Harsem på guttas OL-sprint.

Det passer perfekt i trenernes plan. Der har Emil vært en favoritt ganske enkelt på grunn av det siste partiet i sprintløypa. Det er et terreng som skapt for hans tyngde og toppfart.

Muligens er Johannes Høsflot Klæbo nesten i mål før Emil den dagen rekker å vise at trenerne har tenkt rett, men det får så være.

Skisprint er en balanse mellom suksess og fiasko. Selv om Klæbo er en kunstner på ski, gjelder det å stille et norsk OL-lag med flere toppkandidater.

Emil Iversen er det.

FOTNOTE: Også guttas sprinttrener Arild Monsen må sjekke dagsformen rett i forkant av OL for å gjøre det riktige laguttaket. Eirik Brandsdal blir nok med, mens det fortsatt er ganske jevnt mellom Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli. Dessuten betyr en dag uten suksess for de yngste på laget at Petter Northugs blir 12.mann i troppen hvis han vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!