I EGEN KLASSE: Mange har prøvd, men de færreste har hatt noe å svare med når Petter Northug har foretatt et taktskifte. Johan Olsson har spolt fram og tilbake på videoen for å finstudere nordmannens spurtegenskaper. På bildet er det Marcus Hellner som blir lekt med på VM-stafetten i mars. Foto:    Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I EGEN KLASSE: Mange har prøvd, men de færreste har hatt noe å svare med når Petter Northug har foretatt et taktskifte. Johan Olsson har spolt fram og tilbake på videoen for å finstudere nordmannens spurtegenskaper. På bildet er det Marcus Hellner som blir lekt med på VM-stafetten i mars. Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Du spoler fram og tilbake, og tror ikke det er sant

Svensk rival skjelte ut Northug i mars - nå hyller han nordmannen.

(Dagbladet): Svenske Johan Olsson var blant Petter Northugs argeste kritikere under ski-VM i Oslo i vinter.

Klassiskspesialisten var mildt sagt forarget over nordmannens oppførsel mot konkurrentene sine - i første rekke Marcus Hellner og Jesper Modin.

To uker før verdenscupåpningen, som fort kan bli flyttet fra Beitostølen til Östersund, snakker Olsson om Northug i svenske Expressen. Og der han etter sprintstafetten i mars uttalte at han hadde mistet siste rest av respekt for nordmannen, har pipen fått en helt annet lyd nå.

- Si hva man vil, men han er langrennssportens eneste virkelige superstjerne. Sånn er det bare. Og det skaper en enorm interesse for sporten vår. Selv om man er konkurrenten hans er det helt sykt imponerende å se ham spurte. Man kan sitte og se på videoklipp, spole fram og tilbake, og man tror ikke det er sant, sier Olsson til Expressen.

Northug har vunnet OL-gull, VM-gull og verdenscupen sammenlagt, men det er særlig én ting som mangler på CV'en: Sammenlagtseier i Tour de Ski. Han har tre annenplasser på rad, og i en mesterskapsfri sesong er naturligvis touren det store målet.

IMPONERT: Johan Olsson tror ikke noen har greid å nærme seg Northugs spurtegenskaper. 
.
 

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
IMPONERT: Johan Olsson tror ikke noen har greid å nærme seg Northugs spurtegenskaper. . Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Som så ofte før er Dario Cologna og Marcus Hellner de argeste utfordrerne - i hvert fall på papiret - men Olsson ser på Northug som den mest komplette av dem.

Og særlig i spurtene tror han Mosvik-ekspressen vil være like utilnærmelig som før, selv om ryktene skal ha det til at flere rivaler har prioritert spurttrening hardere enn tidligere for å utjevne forskjellen.

- Jeg tror han fortsatt kommer til å dominere. Han er fortsatt såpass mye bedre. Det er vanskelig for noen å hente inn så mye. Han har et naturtalent som ingen andre har. Han har holdt på med dette siden han var liten, dette med å trene spurt. Det er klart han har et forsprang, sier Olsson.

Men på andre områder tror han Hellner og Cologna har gode forutsetninger for å tukte Northug.

- Jeg tipper Marcus kommer til å se skarpest ut på de tradisjonelle løpene, sammen med Cologna, sier han - og sikter trolig til renn med intervallstart.