Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Du tenker ditt når masse barn kommer til et femstjerners hotell for å besøke deg

Fryktet kampen skulle ryke - nå er Hangeland endelig på plass i Slovenia.

STERKT MØTE: Brede Hangeland sier til Dagbladet at han fortsatt ikke har trent siden han gikk av banen mot Stoke. I dag var han med da landslaget møtte rombarn i Maribor. Her fikk han møte Lisandro. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
STERKT MØTE: Brede Hangeland sier til Dagbladet at han fortsatt ikke har trent siden han gikk av banen mot Stoke. I dag var han med da landslaget møtte rombarn i Maribor. Her fikk han møte Lisandro. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARIBOR (Dagbladet): I går kveld møtte Brede Hangeland landslaget for første gang denne samlinga. Den friskmeldte Fulham-kapteinen dro direkte fra London til Maribor da han fikk klarsignal til å spille VM-kvalifiseringskampen mot Slovenia.

Det første oppdraget landslagskapteinen fikk, var å møte 12 slovenske rombarn sammen med resten av sine norske lagkamerater torsdag formiddag.

Med stjerner i blikket fikk ungene hver sin norske landslagstrøye, de fikk autografer - og Lisandro (8) ga også spillerne hver sin lykkeamulett fra kurven han bar på.

- Jeg kan tenke meg hvor spente de har vært, og hvor mye det betyr for dem. Det er et symbol på noe større, akkurat dette møtet, sier landslagskaptein Brede Hangeland til Dagbladet.

- To verdener som møtes Seansen kom i stand som følge av et norsk-slovensk samarbeidsprosjekt. Norge bidrar årlig med 44 000 euro i EØS-midler til støtte for integrering av rombarn i Slovenia, opplyste ambassadør Tove Skarstein på Hotel Habakuk i formiddag.

- Dere er privilegerte gutter - er det vrient for enkelte å ta innover seg kontrastene i verden?

- Ja, vi er privilegerte. Så det kan tenkes. Men jeg opplever at denne gjengen er mer reflektert enn en del andre i fotballfamilien, sier landslagskaptein Hangeland om sine kamerater i rommet.

- Og du tenker ditt når det kommer masse barn til et femstjerners hotell for å besøke deg. Det er to verdener som møtes. Samtidig så møtes vi, i hvert fall. Det synes jeg det er noe fint i.

- Har ikke trent Det var lenge uklart om Hangeland skulle rekke kampen mot Slovenia, men tirsdag ble han friskmeldt.

- Og nå er du klar for kamp?

- Jeg tror det. Jeg har ikke trent så mye, men jeg får prøve meg nå i kveld.

- Fryktet du samlinga skulle ryke?

- Ja, jeg gjorde det. Det var et virus, tror jeg. Det er ikke godt å si, faktisk. Men jeg føler meg frisk og rask nå, sier Hangeland, mens han skriver autografer for de 12 lokale barna.

Tenker på mulighetene Det slovenske romsamfunnet består av rundt 10 000-15 000 mennesker.

- Integrering er den store utfordringen deres. Akkurat her i øst er det ikke så ille som i sør. På grensa mot Kroatia er det større problemer, forteller Marko Drofenik fra det slovenske utviklingsdepartementet.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er kjent for å gi sine spillere påfyll av inntrykk også utenfor treningsfeltet. Han tror møtet med rombarna gir gode perspektiver for de norske spillerne.

- Det første ordet som slår meg her, er: muligheter. Vi har alle en forpliktelse til - når vi ser disse barna - at alle får like muligheter til å følge sine drømmer. Om det er i arbeidslivet, i fotballen, eller som individer. Det er hovedpoenget, sier han.

- Og så ser vi igjen at fotballen bringer folk sammen. Det skaper viktige refleksjoner, og vi får kjenne på at vi er ett folk.  Vi bor på ulike steder, vi ser forskjellig ut, men vi er ett folk. Og dette får spillerne oppleve når de ser dette, de får lyst til å bidra til at alle får et godt liv.

- Og den lykkeamuletten de ga deg, kan du vel trenge?

- Den tar vi definitivt med oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!