- Du tjener så jævlig fett med penger

Da folkene rundt Tarik sa det, ble han illsint. Nå stortrives han i Tyskland.

HEIDELBERG (Dagbladet): Tarik Elyounoussi (25) reiste seg fra nedturen som truet med å ødelegge karrieren hans, og nå smiler endelig profflivet til landslagsstjerna.

Det er en sprudlende 25-åring som møter Dagbladet hjemme i sine nye, tyske omgivelser. Halvannen måned har gått siden overgangen fra Rosenborg til Hoffenheim. Elyounoussi forteller åpenhjertig om den varme mottakelsen han har fått fra Bundesliga-klubbens trenere og spillere.

- De er utrolig hyggelige. Jeg trives kjempegodt. Det føles som alle vil det beste for hverandre.

Nyrik klubb Hoffenheim startet på veien mot å bli en tysk toppklubb på begynnelsen av 2000-tallet. I 2008 var steget fra femtedivisjon til det øverste nivået komplett. Først og fremst skyldtes det pengene den styrtrike IT-mogulen Dietmar Hopp pumpet inn i barndomsklubben.

Hoffenheim blir ofte kritisert for manglende tradisjoner og et enormt euro-forbruk. Stadionen Rein-Neckar Arena ble bygget i 2009, med plass til over 30 000 tilskuere.

Samtidig ble det råflotte treningsanlegget med uttallige fotballbaner, egne luksuriøse overnattingsrom, styrkeavdeling, badebasseng og egen spaavdeling reist.

- Tidligere kjøpte de store navn for mye penger, men slik er det ikke nå lenger. Nå satser de på unge, sultne spillere. Det passer meg veldig bra, sier Elyounoussi.

Idyllisk Etter dagens andre og siste økt inviterer den norske landslagsstjernen Dagbladet med til Heidelberg.

I Hoffenheim bor det bare 3500 mennesker, og derfor har flere spillere valgt å bosette seg i Heidelbergs idylliske omgivelser. Elyounoussi har allerede gjort seg kjent med mange av kulturperlene i den slående vakre byen.

- Det er helt nydelig her, så rolig og avslappende. Jeg har allerede besøkt slottet, museet og funnet meg noen faste caféer og restauranter, forteller Elyounoussi entusiastisk.

STORTRIVES: Tarik Elyounoussi gleder seg til å spille i Bundesligaen. Forløpig bor han på hotell i Heidelberg, cirka 30 minutter fra stadionen Rhein-Neckar Arena og treningsfeltet til Hoffenheim. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORTRIVES: Tarik Elyounoussi gleder seg til å spille i Bundesligaen. Forløpig bor han på hotell i Heidelberg, cirka 30 minutter fra stadionen Rhein-Neckar Arena og treningsfeltet til Hoffenheim. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han er tydelig lykkelig over at valget om å signere for Hoffenheim ser ut til å være riktig, for det turte han ikke ta som en selvfølge. Han har brent seg en gang tidligere.

Mistet selvtilliten Bare 20 år gammel trodde han proffdrømmen gikk i oppfyllelse da nederlandske Heerenveen betalte Fredrikstad 25 millioner kroner for ham. I stedet ble det starten på hans livs verste mareritt.

- Det kan nesten ikke sammenlignes med dette her. Det var jævlig tøft, innrømmer Elyounoussi.

I gatenehvor Martin Luther på 1500-tallet forsvarte tesene han hengte opp på kirkedøren i Wittenberg, forteller Elyounoussi om den vanskelige perioden i Nederland.

Han startet forrykende, med brassesparkscoring i debuten, men derfra og ut fortonet det halvannet år lange oppholdet seg som en sammenhengende nedtur. Full av pågangsmot og energi, var han klar for å erobre den europeiske fotballscenen.

I stedet ble supertalentet offer for en iskald spillergruppe og et absurd antall trenerskifter.

- Det var en gjeng med egoister. Jeg kommer fra en nær og kjær familie, og trengte trygghet, men jeg følte ikke trenerne hadde lyst til å ha meg der. Etter hvert begynte jeg å tvile på meg selv, og mistet selvtilliten.

Ble forbannet Etter at den hans fjerde sjef på litt over ett år ikke en gang inkluderte han i kamptroppen, forsto angriperen at han måtte bort. Det var motgangens klimaks. På det tidspunktet var frustrasjonen gått over til rent sinne.

PÅ BOLIGJAKT: 25-åringen eier leiligheter i både Fredrikstad og Heerenveen. Nå ønsker han å leie i Heidelberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅ BOLIGJAKT: 25-åringen eier leiligheter i både Fredrikstad og Heerenveen. Nå ønsker han å leie i Heidelberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg ville bare hjem. Jeg husker venner og andre personer sa «Bli i Heerenveen! Du tjener jævlig fett med penger». Jeg ble så sykt forbanna. Jeg driter i penger. Jeg har bare lyst til å spille fotball. Det er det jeg elsker, sier Elyounoussi, mens han lener seg inntil Heidelbergs symbolske bro.

Begynte på ny Uten tro på egne ferdigheter, med lav selvtillit og manglende spilleglede, ble barndomsklubben Fredrikstad redningen. Drøssevis av tilbud fra klubber i Nederland, Danmark og Norge ble vraket. Han trengte tryggheten bare familie, venner og kjente omgivelser kunne gi ham. Han måtte hjem.

- Der kunne jeg starte helt på nytt - få selvtilliten tilbake. Da jeg fikk det, begynte jeg å slippe meg løs og vise hva jeg kunne igjen, sier Elyounoussi, som fikk en personlig opptur med 13 scoringer i retursesongen.

Det ga ham troen på seg selv tilbake. Plutselig turte han å drømme igjen, om landslaget og proffspill i utlandet. Mellomsteget ble 12 måneder i Rosenborg, før han grep muligheten da Hoffenheim meldte sin interesse i slutten av juni.

- Jeg hadde lyst til å prøve meg igjen. Det er ikke sikkert jeg hadde fått en ny sjanse. Jeg lærte mye av motgangen sist. Jeg ble voksen. Nå bruker jeg den erfaringen. Så langt har det gått veldig bra.

Vært god Han forteller om en sammensveiset gjeng, hvor laget er i hovedfokus. Den kommende sesongen er han forespeilet venstrekantrollen i en 4-2-3-1-formasjon.

- Det passer meg perfekt. Treneren er veldig flink, og jeg har en god dialog med ham, sier Ellyounoussi om 43 år gamle Markus Gisdol.

Neste lørdag gir han etter alle solemerker nordmannen sin debut i tysk Bundesliga, foran over 30.000 på hjemmebane mot Nürnberg.

- Det blir kult. Jeg gleder meg. Det gjelder bare å slippe seg løs, sier Tarik Elyounoussi.

LUKSURIØST: Treningsfeltet til Hoffenheim har alt av moderne fasiliteter. Spillerne har til og med egne rom, tilsvarende dem på hoteller, som de blant annet benytter på dager med doble økter. Klubbens styrtrike eier, IT-mogulen Dietmar Hopp står for finansieringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LUKSURIØST: Treningsfeltet til Hoffenheim har alt av moderne fasiliteter. Spillerne har til og med egne rom, tilsvarende dem på hoteller, som de blant annet benytter på dager med doble økter. Klubbens styrtrike eier, IT-mogulen Dietmar Hopp står for finansieringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
KOMPISER: Elyounoussi tar følge med klubbens franske spiss Anthony Modeste. Spillerne bor på samme hotell og kjører sammen til trening. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KOMPISER: Elyounoussi tar følge med klubbens franske spiss Anthony Modeste. Spillerne bor på samme hotell og kjører sammen til trening. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer