Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballåret 2019 - sånn kan det også gå

Du tror det ikke før du har lest det. Bortsett fra Edvartsen da, som gjør søksmålene mot NFF til inntektsbringende næring

Fotlenka til Nicklas Bendtner, Ole Gunnar Solskjær og rasende Liverpool-fans vil prege fotballåret 2019. YNWA Øystein Stray Spetalen gjør alt han kan for å snu vinden.

VINNER OG VINNER: Ole Gunnar Solskjær har gjort alt riktig siden han kom til Manchester United før jul. Ifølge Morten P's profetiske skråblikk på fotballåret 2019 vil det fortsette gjennom året, alt til norske mediers store glede og Liverpool-fansens frustrasjon. Nicklas Bendtner blir sittende fast i fotlenka, Øystein Stray Spetalen vil gjøre alt han kan for å hjelpe YNWA-familien, og nedfallet av det gir Kjetil Rekdal managerjobben i Leeds. Og Edvartsen, vel, han er Edvartsen. Han gjør søksmålene mot NFF til næring. Foto: AP Photo/Jon Super
VINNER OG VINNER: Ole Gunnar Solskjær har gjort alt riktig siden han kom til Manchester United før jul. Ifølge Morten P's profetiske skråblikk på fotballåret 2019 vil det fortsette gjennom året, alt til norske mediers store glede og Liverpool-fansens frustrasjon. Nicklas Bendtner blir sittende fast i fotlenka, Øystein Stray Spetalen vil gjøre alt han kan for å hjelpe YNWA-familien, og nedfallet av det gir Kjetil Rekdal managerjobben i Leeds. Og Edvartsen, vel, han er Edvartsen. Han gjør søksmålene mot NFF til næring. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Januar

NICKLAS BENDTNER SITTER med fotlenke hjemme i København, Rosenborg har betalt tre millioner kroner for en god trener de egentlig ikke ville ha, men som de måtte ta fordi det ikke var noen andre igjen, og John Arne Riise, som sier han hadde tatt RBK på flekken, er med et dytt i ryggen fra IllojaleOdds.com blitt sportsdirektør i klubben få har hørt om, maltesiske Birkirkara FC!

For første gang i et nytt fotballåret rår det en del usikkerhet om verden står til påske.

Til og med Tom Nordlie er tilbake i toppfotballen, i sin 19. klubb, Skeid.

Det gjør den allerede nevnte usikkerheten enda mer usikker.

Ved utgangen av måneden er Ole Gunnar Solskjær fortsatt ubeseiret som Manchester United manager. Hele Norge minus et par hundre tusen ihuga Liverpool-fans, sju fra Manchester City, tre fra Chelsea og en Leeds-supporter (Kjetil Rekdal) gleder seg.

PS! Dommerne, inkludert den tidligere Premier League-dommeren Bobby Madley - i England beskyld for å ha hengt ut funksjonshemmede i sosiale medier - reiser til La Manga. Svein-Erik Edvartsen, som fortsatt venter på at NFF skal tilrettelegge en arena slik a han kan begynne å dømme igjen, er ikke med. Edvartsen blir rasende og saksøker NFF for tredje gang.

– Å saksøke NFF er penger på gata, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

 • Februar

ROSENBORGS SUPERSTJERNE SLIPPER ut av fotlenka, feirer med et par øl og en lille en før han setter kursen mot Trondheim, men velger dessverre å ta drosje til Kastrup. Det går som det gikk sist. Dagen etter innkaller Tove Moe Dyrhaug til pressekonferanse, sier Rosenborg er i dialog og prosess, at klubben støtter og tror på Nicklas, og at det som vanlig er opp til det danske rettsvesenet å dømme.

Det gjør de gjennom å fasttracke Bendtner til nye 50 dager i fotlenke.

Rosenborg sier i en offisiell uttalelse at "I RBK er Nicklas Bendtner fortsatt fotballspiller. Det er lov å gjøre feil og gå videre."

RBKs nye trener, Eirik Horneland, har av naturlige årsaker ikke snakket med klubbens største stjernespiller. – Jeg hører han er en hyggelig fyr, synd han ikke tok T-banen til Kastrup, sier Horneland til Adressa.

Solskjær er fortsatt ubeseiret. Liverpool-fansen, nå med støtte fra en betydelig finansmann, lurer på hvorfor VG og Dagbladet ikke skriver mer om serielederen (fem poeng på City) enn United (6. plass) etter 2–2 på Old Trafford. Rekdal sier i et intervju med Fedrelandsvennen at han skulle ønske Solskjær var manager i Leeds.

 • Mars

DET-ER-LOV-å-gjøre-feil-Nicklas-Bendtner trener hjemme på tredje måneden. Ifølge RBK går det veldig bra. Lars Lagerbäck tar med seg Norge til Spania og den første EM-kvalifiseringskampen. Det går ikke så bra. Spania vinner 6–0.

Lagerbäck er forbanna, lover et nytt norsk lag mot Sverige tre dager seinere, men stiller med det samme. Det blir 0–0. Hurra for Nations League og play off i mars 2020.

Manchester United er videre i Champions League, norske medier skriver mer enn noen gang om 20 LEGEND og Liverpool-fansen, nå med nostalgisk kjendisstøtte fra Kjetil Rekdal, Tore Pedersen og Jan Åge Fjørtoft (alle Leeds) går til angrep på pressestøtten.

– Avisene er partiske, de skriver ingenting om The Real United, LEEDS UNITED, sier Tore P.

– Får lyst å sei piss, sier Reka til Sunnmørsposten.

PS! I slutten av måneden kommer dommeroppsettet for første runde i Eliteserien. Edvartsen er ikke på arket og tar ut søksmål mot fotballpresident Terje Svendsen, dommersjef Terje Hauge og lederen for dommerkomiteen, Arno Dingen.

– Det er mange gater i Oslo, sier John Christian Elden til NRK. – Det kan virke som om det flyter penger i alle sammen.

 • April

FORDI ARRESTANTEN ENNÅ ikke er løslatt taper Rosenborg de to første seriekampene. Når fotlenka endelig låses opp skjærtorsdag er det T-bane streik i København. Resten – drosje til Kastrup, bråk, slagsmål, arrestasjon, pressekonferanse, dialog, prosess, dom, fotlenke, støtte – er yesterdays news.

– Selv om T-banen ikke gikk kunne han jo tatt bussen, sier Eirik Horneland som ennå ikke har sett stjernespilleren sin.

– Æ skit i'n Bendtner, sier en fornøyd Ivar Koteng etter at RBK settes opp mot 5. divisjonslaget Nidaros i cupens første runde. – Endelig møter vi et lag på vårt nivå, sier styrelederen til VG.

Manchester United er fortsatt ubeseiret under Solskjær og er klare for semifinalen i Champions League. Aftenposten, VG, Romsdals Budstikke, Tidens Krav og Dagbladet publiserer egne 20 LEGEND-magasiner. NRK og TV2 skroter Lindmo, Nytt på nytt, Senkveld og Skavlan, og sender gamle United-kamper fra arkivet, NRK de aller eldste.

Det ryktes at Norges rikeste Liverpool-supporter, Øystein Stray Spetalen, har en plan. Kjetil Rekdal håper han skal kjøpe Leeds.

PS! NFF ber Oslo tingrett om besøksforbud for Svein-Erik Edvartsen. Det innvilges. Fra og med 1. april. får ikke den tidligere toppdommeren lov til å være nærmere fotballforbundets lokaler enn ett hundre meter. Edvartsen kan med andre ord ikke engang kjøre forbi Ullevaal Stadional på Ring 3.

– Det må være en spøk, sier John Christian Elden til VG.

– Jeg har ikke sans for humor, jeg saksøker dem, sier Edvartsen til db.no. – Det er sikkert penger å plukke opp på Ring 3 også.

 • Mai

ENGELSK FOTBALL HAR tatt rotta på norsk fotball. Eller for å være helt presis, medienes dekning av Ole Gunnar Solskjær, som vinner FA Cupen og Champions League med United, har tatt rotta på norsk fotball. Toppklubbene fryktet kalde tær og konkurransen fra norsk skisport og flyttet seriestart tre uker fram i tid.

De fikk Rødedauen Ole Gunnar Solskjær.

VG har hørt rykter om at Solskjær får jobben på Old Trafford på fast basis, leier stort hus med ti soverom i Altringham, flytter fotballderaksjonen til Manchester og legger ned spillerbørsen, VG-lupa, Svea, Foppal og Bernd Hulsker med umiddelbar virkning.

Romsdals Budstikke spør VG om huset har kjeller og loft (utleie) med plass til fire mann.

I Tidens Krav blir det bestemt at Rune Edøy først og fremst skal fotfølge Ole Gunnar Solskjær, dernest, som prio to, se Eliteserien på nettet og hyle, grine og vræle om KBKs seriekamper fra en hybel i Manchester.

Dagbladet velger å flytte en reporter fra langrennsdekningen over på engelsk fotball.

Liverpool vinner Premier League til notiser i norske medier. Det er provoserende for YNWA. Enda verre blir det når Bakrommets Tom Stalsberg får redaksjonell aksept til å kjøre nyhetsreportasjen fra George Best's begravelse 3. desember 2005 som oppslag i papiravisa, fjorten og et halvt år etter tårene i Belfast.

Grunn: Ole Gunnar Solskjær var i begravelsen.

Spetalen jobber for å få på plass et selskap som skal kjøpe opp – og legge ned – alle mediehus som skriver mer om Manchester United enn Liverpool. Altså alle mediehus pluss tre meningshetsblader i Bibelbeltet.

PS! I et oppsamlingsheat i forliksrådet inngår NFF og Svein-Erik Edvartsen forlik i alle de tre stevningene som er tatt ut gjennom vinteren og våren. Uten å blåse i ei fløyte har Edvartsen hentet 250 000 kroner ganger tre fra NFF.

– Det er nesten så jeg håper de ikke skaper den arenaen forbundets etiske komité har oppfordret dem til å skape, sier Edvartsen til Glåmdalen.

– Søksmål er bedre betalt enn dømming.

 • Juni

OLE GUNNAR SOLSKJÆR ansettes som manager i Manchester United. Øystein Stray Spetalen, som erfarer at ikke alle norske rikinger holder med Liverpool, en av de rikeste holder faktisk med Ole Gunnar Solskjær, et par andre med Vålerenga og en med Brann, klarer derfor ikke å stable på beina nok kapital til å raide norske medier. Han flytter i stedet fokus til Glazer-familien.

– Klarer jeg ikke å drepe pressefriheten og den partiske forskjellsbehandling kan jeg alltid prøve å drepe kjernen til problemet, sier Spetalen til Resett.no.

Norge slår Romania på Ullevaal og Færøyene i Torshavn. Eliteserien spiller bare en runde siden det er juni og banene er på sitt beste, og på Malta får John Arne Riise sparken fra klubben ingen har hørt om. Til IllojaleOdds.com sier han at han gjerne tar RBK på flekken om Horneland får sparken, eller en jobb i Andorra, San Marino eller Lichsteinstein om så ikke skjer.

– Jeg og, sier Tom Nordlie som også har RBK i tankene. I et intervju med Adressa sier han at "Ingen kan 4-3-3 bedre enn meg. Da jeg var i Odd (1998–1999) ringte selv Nils Arne Eggen og lurte på hvordan jeg klarte å få indreløperne så høyt i banen. Det er bare jeg som kan det. Spør Fagermo. Alt han kan har han lært av meg"

Rosenborg bestemmer seg for å hente Bendtner i København. Det går fint. Da RBK-spissen har bilen på service og må ta drosje hjem etter den første treninga går det galt. Det blir nye 50 dager på vann og brød og fotlenke, nå hjemme hos Tove Moe Dyrhaug i Tydal.

– Gjennom god dialog i en enda bedre prosess har vi funnet ut at Nicklas kan trene sammen med min Niklas hjemme på det gamle gutterommet på gården. Han kommer nok ikke i femmils form, men det kan hende han orker å spille et kvarter i august, sier RBKs daglige leder til TV2.

PS! Edvartsen er på ferie. NFF puster lettet ut og håper han tar juli også.

– Vi har vært inne på tanken om å sponse Edvartsen med fire uker i Tyrkia, sier NFFs informasjonssjef Svein Graff til fotball.no. – Det er billigere det.

 • Juli

ELITESERIEN TAR FERIE, det er jo midt på sommeren. Manchester United er i USA for trening og oppkjøringskamper. Norske medier er i USA av samme årsak og får derfor ikke med seg at Rosenborg sparker Eirik Horneland dagen etter den første seieren i Europa-kvalifiseringen. Ivar Koteng, som ble venner med Jim Solbakken gjennom Horneland-prosessen rundt jul, sier han vil ha Ole Gunnar Solskjær til Lerkendal.

– Æ har beordra Solbakken å snakk me'n Spetalen, sier Rosenborgs styreleder til Adressa. – Kanskje han kan finansiere hele skiten for å få'n Solskjær vekk fra klubben som overskygger Liverpool, Rosenborg og Eliteserien. I mellomtida kan Rini Coolen trene oss som i fjor. Vi spiller som et 5. divisjonslag, men vinner likevel.

John Arne Riise skjønner at også dette RBK-toget er gått og signerer en kontrakt med en times oppsigelsestid for Lusitanos, en obskur klubb i Andorra. Arbeidsoppgavene hans kan du vedde om på IllojaleOdds.com.

PS! Edvartsen kjeder seg og tar ut stevning mot NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt, som i en bisetning i et intervju med TV2.no sier han ikke tror det er vedtatt å skape en arena for den utstøtte dommeren.

– Han skal ikke tro, han skal vite, sier Edvartsen til Nettavisen.

– Penger på gata, sier Elden i en e-post til alle som spør.

 • August

LIGASTART I ENGLAND med 73 akkrediterte norske pressefolk på Leeds-Manchester United. 74 med Kjetil Rekdal som har framprovosert avskjed i Start, og som gjør comeback som reporter for Resett.no. Motivet, etter at Spetalen har fått nei fra Glazer-familien, er å blidgjøre milliardæren såpass at han kjøper Leeds for å irritere Kjell Inge Røkke, som ikke kjøpte Leeds, men Wimbledon, en fiasko av dimensjoner.

– Ole Gunnar fikk United-jobben fordi han elsker Manchester United. Jeg elsker Leeds. Og skjønner ikke Spetalen det skjønner han ingenting. Da kan han like gjerne kjøpe Birkirkara FC og oppgradere John Arne, samme for meg, sier Reka til faren sin.

– Reka er ikke dum, be Spetalen ringe meg, sier John Arne Riise til Jan Åge Fjørtoft.

– Du fikk sparken på Malta, se ut av vindet, du er i Andorra, svarer Fjøra.

PS! Fordi Niklas Dyrhaug måtte på høydesamling med skilandslaget har ikke Nicklas Bendtner kommet i form til å spille femten minutter for RBK. – If Nicklas starts using public transport he'll be in good shape in October, sier Rini Coolen (vikar), til danske BT.

– And what about you, spør avisa?

– If I cruise home another double and a group stage in Europa League, I think Ivar Koteng will try to go for Arsène Wenger in September, a couple of danes in October, available swedes in November and Geir Bakke in December. If that doesn't work maybe he can get that guy in the orange suit home from Andorra, or the 4-3-3 encyclopedia, Tom Nordlie. It's Rosenborg you know. They don't know what they are doing outside the easy part, which is winning titles all the time.

PS! Edvartsen truer NFF med et søksmål for søksmålets skyld og får innvilget fire femstjerners uker på Mallorca.

– Jeg skal dømme igjen, jeg er sikker på det, sier Edvartsen til Dagbladet. – Må bare ha litt ferie først.

 • September

NICKLAS BENDTNER TRIVES så godt i Tydal at han tar drosje til butikken med mål om 50 dager til på gutterommet til Niklas Dyrhaug. Det går av seg selv. Drosjesjåføren har bart og liker ikke dansker.

Det blir håndgemeng før bilen har kjørt ut av tunet.

– Jeg er glad vi droppet c-en i navnet på vår Niklas, sier Tove Moe Dyrhaug til Dagbladet. – Forbudet mot høydehus gjør det vanskelig å drive høydetrening på gutterommet. Men det er fine gutter, både Nicklas og Niklas, og prosessen vi har nå er faktisk bedre enn dialogen. Eller var det omvendt? Ring Kotengen, han er i Frankrike for å få nei fra Wenger.

Norge slår Malta på Ullevaal og spiller 0–0 mot Sverige i Stockholm uten at for mange bryr seg. Solskjær er fortsatt ubeseiret i Manchester United, som leder Premier League ved utgangen av måneden. Liverpool er nummer to, og en halv million nordmenn som på grunn av medienes United-hysteri har meldt seg inn i Liverpool FC Supporters Club Norway gjennom sommeren, går i protesttog i alle norske byer.

De fire millionene som holder med Manchester United ønsker dem god bedring.

PS! Edvartsen saksøker NFF for brudd på dårlig dommerskikk.

– Vi aner ikke hva han mener, sier Svein Graff. – Dette henger ikke på greip.

– Det spiller ingen rolle, jeg er på vei til forliksrådet, sier Edvartsen på telefonen til NRK Alltid Nyheter.

– Googler du "som å ta sukkertøy fra ungene" finner du bilder av Svendsen, Bjerketvedt, Hauge og Dingen, sier John Cristian Elden til en fullmektig på vei ut av døra.

 • Oktober

OLE GUNNAR SOLSKJÆR og Manchester United vinner og vinner.

Øystein Stray Spetalen tar over Leeds som ligger sist i Premier League.

Kjetil Rekdal blir manager på Elland Road.

Jan Åge Fjørtoft, Tore Pedersen, ja til og med gode gamle Kjell Borgersen fra Drammen, NFFs mediemann som vikarierte som keeper på en trening under USA-VM 1994 (fikk fem på Dagbladets treningsbørs, bedre enn Ola By Rise!), sikler på jobbene i trener- og støtteapparatet. Men Rekdal, som måtte starte åpningskampen i VM-94 på benken (kom inn og scoret seiersmålet mot Mexico) tar med seg Geir Bakke slik at Thomas Berntsen kan ta med seg de beste Sarpsborg-spillerne til jobben som ny sportsdirektør i Vålerenga.

– Jeg skylder ikke Tor Olav Trøim noe som helst, men du vet jo aldri. Får jeg sparken i Leeds kan det være godt for Geir og meg å ha noe å komme tilbake til på Valle. Det Deila holder på med funker jo ikke, sier Reka til faren sin.

PS! Edvartsen har gått tom for NFF-folk å saksøke, utvikler juridisk abstinens og saksøker seg selv for svak håndtering av tidligere søksmål, han mener han kunne fått ut mer. NFF jubler. Elden tar ikke saken.

– Denne saken er fastlåst, jeg tror ikke Edvartsen er i stand til å inngå et forlik med seg selv, sier advokaten til Morgenbladet. – Han kan jo ikke vinne, og nekter å tape. Og salæret da mann, hvem skal jeg fakturere?

– Han kan sende regninga til NFF, sier Edvartsen til db.no. – De betaler seg alltid ut av mine problemer.

 • November

I 2008 LOT Dagbladet en orangutang sette opp tabelltipset for sesongen. Hun vant. I 2018 brukte vi sønnen til en tidligere medarbeider, Kristian (11). Han vant helt overlegent. Og fordi vi ikke klarer det sjøl brukte vi en lama for tabelltipset 2019. Med en serierunde igjen innrømmer TV2, VG, Aftenposten og Morten P (hadde eget tips) at de skammer seg.

Heldigvis for ekspertene er det ingen som bryr seg. Det er Solskjær som gjelder i Norge. Så mye at Liverpool-fansen har funnet veien til utenlandske nettsteder for å dekket sine behov. Leeds-fansen ringer bare Rekdal, han svarer alltid. Men i en notis i Adressa leser vi at Rosenborg leder med 14 poeng med en kamp igjen, at Bendtner kan være aktuell for serieavslutningen om det ikke blir busstreik i Trøndelag og at Molde, Brann, Vålerenga, Sarpsborg og Haugesund fighter som sølv og bronse. Nedrykksstriden handler om Odd, Lillestrøm, Strømsgodset, Kristiansund, Tromsø, Bodø/Glimt, Mjøndalen, Viking, Ranheim og Stabæk, den har aldri vært jevnere.

Det skiller bare to poeng.

Alle kan rykke ned.

PS! Edvartsen har fått Nike som sponsor og prøver dommerdrakter på Eldens kontor. - Jeg driter i buksa bare trøya, passer sier Edvartsen som har gitt seg selv dispensasjon til å dømme en 6- divisjonskamp.

- Det er du som skal passe deg, sier Elden. - Hvor blir det av salærene mine?

 • Desember

ETTER ETT ÅR på Old Trafford er Ole Gunnar Solskjær fortsatt ubeseiret. Jula avlyses i Norge. Den feires i Manchester.

Rosenborg vinner cupfinalen den andre søndagen i advent selv om Nicklas Bendtner (på rømmen) får direkte rødt kort for å ha taklet med fotlenka først etter bare sju minutter. NFF foreslår at cupfinalen 2020 skal spilles lille julaften. Det nekter Rosenborg, som regner med å være i den finalen også.

– Vi har itj tid til kampa i jula, sier Ivar Koteng. – Alle bør snart ha fått med seg at det er den tida på året vi ansetter trenera i Rosenborg. I juli sparker vi folk, resten av året har vi en vikar som vinn titla, og i jula ansetter vi dæm vi ska spark neste sommer.

– Sånn var det i 2018, sånn ble det i 2019 og sånn – i hvert fall så lenge æ bestæm – ska det værra de neste åra også. Pæng er itj no' du har. Det er no' du bruke på etterlønn til dæm du sparke.

– Etter at jeg fikk sparken i Andorra dro jeg hit til 07 Vestur (Færøyene), jeg kan ta RBK når som helst. Denne jula, neste jul eller jula 2025 – det er bare å ringe, sier John Arne Riise.

– Til meg også, sier Tom Nordlie. – 909 .. …

PS! På grunn av trussel om et gigantisk søksmål for tort og svie og den søte kløe (de har jo betalt meg nærmere en million da, he-he, gliser Edvartsen til seg selv) gjennom hele 2019 kryper NFF til korset og gir Edvartsen cupfinalen. Det er han som sender Bendtner i garderoben.

– På tide han duden der møtte en skikkelig dommer, sier Edvartsen til TV2 i pausen.

PSS! Lille julaften sender Kjernen brev til RBK-styret med beskjed om at de ikke vil ha den treneren klubben har tenkt til å ansette, det spiller ingen rolle hvem det der – vedkommende er uansett ikke bra nok. Romjula løser ingen ting, den er advokatenes. Og så er det slutt, det er ikke flere dager, United-seirer eller søksmål igjen å vinne.

3. januar 2020 ansetter Rosenborg ...............................

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!