FULLSTENDIG KNUST: Alexander Sørdelund har ennå ikke scoret i Eliteserien 2019. Det har ingen andre RBK-spisser heller. Og det er bare ett av alt for mange problemer på Lerkendal. Rosenborg holder per dato stø kurs mot nedrykk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FULLSTENDIG KNUST: Alexander Sørdelund har ennå ikke scoret i Eliteserien 2019. Det har ingen andre RBK-spisser heller. Og det er bare ett av alt for mange problemer på Lerkendal. Rosenborg holder per dato stø kurs mot nedrykk. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Du tror det ikke før du har lest det: Rosenborg kan rykke ned!

I ni av de ti siste sesongene har minst et av lagene under streken etter 16. mai runden, rykket ned. Rosenborg ligger under nedrykksstreken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Rosenborg-Haugesund 0-2 (0-1)

FOR ÅTTE ÅR siden gikk Rosenborg i 17. mai tog som nummer tolv i Eliteserien, men var likevel bare seks poeng bak serieleder Tromsø. De endte som nummer tre, ni bak serievinner Molde.

De likte det ikke.

Jan Jönsson var trener.

Etter enda en tredjeplass i 2012 fikk han sparken etter to sesonger.

NÅR ROSENBORG GÅR i 17. mai toget 2019 er de på nedrykksplass. Det er 13 poeng opp til Molde og Odd. Det er altfor mange poeng opp til altfor mange andre lag også. Så den biten er kjørt, Rosenborg vinner ikke sitt femte strake seriegull.

Spørsmålet det faktisk er helt relevant å stille nå – med seks poeng og fire scoringer på åtte kamper – er om Rosenborg i det hele tatt er i posisjon til å få være med og spille om seriegullet 2020.

ELITESERIENS TITTELFORSVARER OG vinneren av sju av de åtte siste titlene i norsk fotball – Rosenborg Ballklub – er på kurs mot nedrykk. Det er ikke noe jeg finner på. Åtte poeng på åtte kamper – fordi 30 poeng pluss er en slags magiske grense – er kurs mot nedrykk.

Rosenborg har seks, har vunnet en av sju kamper og skaper knapt målsjanser.

AV VELDIG MANGE årsaker er det selvfølgelig vanskelig å se at det kommer til å skje, men likevel må det nevnes. Rosenborg ligger der de ligger av en grunn. Det er ikke tilfeldig. Rosenborg ligger der de ligger fordi konkurranseevnen ikke er god nok.

Laget som sådan, spiller for spiller, er jo per de fleste definisjoner godt nok i lange baner.

NYTT TAP: Krisen fortsetter for Rosenborg. 16. mai ble det hjemmetap mot Haugesund. Video: Eurosport Vis mer

Laget som et kollektiv under Eirik Hornelands stadig mer fortvilte ledelse er helt råttent.

JEG HØRER HORNELAND snakke om flatt batteri og manglende lidenskap, og det ligger veldig mye der. Men det handler også om angst. Frykten for at vondt skal bli verre, hvilket det blir for hver kamp som spilles, er i ferd med å ødelegge Rosenborg.

Så gode fotballspillere i et eliteperspektiv skal ikke være så svake sammen.

Men det er de, og det handler ikke om uflaks eller marginer imot.

Det handler om alt det som sender fotballag ned en divisjon.

VAR DET KRISE på Lerkendal før denne 16. mai kampen, er helvete løs nå. Det er apocalypse Lerkendal. Vi snakker tross alt ikke om Vålerenga, Brann eller Viking. Vi snakker om Rosenborg. Og i religiøs sammenheng betegner apocalypse en tekst som varsler verdens undergang.

I dagligtalen er det mest et ord som brukes for å beskrive forestillingen om en kommende ulykk.

RAGNAROK, VREDENS DAG, endetid, dommedag, oppgjør og verdens ende er et utvalg synonymer på apokalypse. Jeg tror det matcher sinnet og frustrasjonen i Rosenborgs indre nedslagsfelt. Jeg tror det matcher følelsene på Lerkendal og i TRondheim. Og hva klubben gjør nå, hva styret og Ivar Koteng gjør nå, kan du bare tenke deg.

Har Nicklas Bendtner vært på dagsordenen de siste ukene, er det en ny mann som er blitt det store temaet

Eirik Horneland heter han.

Mannen med det sportslige ansvaret for de elendige tidene.

SØNDAG KOMMER MJØNDALEN til Lerkendal. Blir det ikke seier i den kampen må Horneland ofres. Der Rosenborg er nå kan de ikke fortsette å tape/spille uavgjort. Noe må gjøres. Og selv om det selvfølgelig er mange årsaker og et bredt felt å fordele skylda på, så er det sånn fotballen er.

Treneren får sparken.

OM SÅ SKJER gjør bare Rosenborg det alle fotballkubber i samme situasjon gjør. De håper det beste. De håper en ny sportslig leder kan få dem ut av bakevja. Men Rosenborgs problemer synes stikke dypere enn det som skjer på treningsfeltet og i kamp.

Bare så det er sagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer