Du verden, for en forskjell

MOLDE (Dagbladet): Forskjellen på Rosenborg og Molde var ikke to mål. Den var cirka fire år. Sterkere enn noen gang så vi Rosenborgs evne til å takle de største utfordringene. Og slike evner må man ut i verden for å utvikle.

Rosenborgs fire år med mesterligaerfaring avgjorde ikke bare Tippeligaen. Den skapte også en følelse av klasseforskjell mellom landets to beste lag.

Ikke fordi Molde var så mye dårligere enn Rosenborg, og slett ikke på grunn av briljant Rosenborg-spill.

  • Utelukkende fordi Rosenborg nok en gang var det nødvendige hakket bedre enn motstanderen sin. Som mot Brann fire dager tidligere.

Slikt kan skje en rekke ganger uten at det registreres som annet enn summen av tilfeldigheter.

Men når det skjer gang på gang, sesong etter sesong, toppoppgjør etter toppoppgjør, så handler det naturligvis om noe mer:

Dyktige fotballspillere, flinke trenere, innarbeidet spillestil, solid støtteapparat, sunn økonomi - men først og fremst erfaring.

En formvurdering av Moldes og Rosenborgs spillere før seriefinalen, kunne fort endt i Moldes favør. Men det hadde aldri blitt noen fullgod forhåndsvurdering.

En fra køen

Fordi en seriefinale krever så mye mer enn 11 fysisk preparerte kropper.

  • For de fleste Molde-spillerne var gårsdagen tidenes fotballbegivenhet.
  • For Rosenborg var det bare enda en i køen.
  • Molde gikk ut med entusiasme og glød - og tappet seg for krefter slik haren som løper om kapp med skilpadda gjør. Og slik de fleste lagene som taper mot Rosenborg gjør.
  • Rosenborg gikk ut med den samme bevisstheten de i økende grad har gått til mesterligakampene med: Trygghet bakover, enkle løsninger - og så kommer garantert sjansene og eventuelt finspillet etter hvert.

Begge deler syntes.

I går kom stort sett bare sjansene.

Ikke maksform

Seriefinalen bekreftet inntrykket av to lag som er et stykke unna maksformen.

  • Derfor handlet gårsdagen like mye om å skjule svakhetene som å vise fram styrkene. Molde klarte det i én omgang. Etter pause tok Rosenborg en knusende seier i den prestisjetunge kampen om midtbanen. Det ble avgjørende.
  • Og derfor ble kampen akkurat så oppstykket og nervøs som man kunne forvente. Toppkamper innfrir sjelden forventninger til annet enn dramatikken. Men kvalitetsnivået hadde garantert vært høyere i går om kapasiteter som Odd Inge Olsen, Andreas Lund, Mini og Sigurd Rushfeldt hadde holdt godkjent nivå.

Rosenborg vinner Tippeligaen nok en gang. Det er fryktelig lite spennende. Men gledelig.

Bedre Tippeliga

Årlig gjøres det forsøk på å vurdere kvaliteten på den norske Tippeligaen. Argumentene spriker i alle retninger - fra positive E-cupresultater til den åpenbare negative utenlandseksporten av talenter.

Dagbladet vurderer situasjonen slik:

  • Alt tyder på at Rosenborg holder et minst like høyt internasjonalt nivå som tidligere.
  • Det er lenge siden noe norsk lag har truet Rosenborg slik Molde har gjort i år.
  • Og både Stabæk og Viking har igjen truet Molde.

Med andre, og gledelige ord for norsk fotball: Tippeligaen er blitt bedre.