«Du vil aldri få spille mer for denne klubben»

Henning Berg fikk fyken av Sir Alex i garderoben, ifølge lagkamerat.

(Dagbladet.no): Henning Berg og svenske Jesper Blomqvist var lagkamerater i Manchester United i klubbens mest suksessrike periode noensinne.

De to var med på å vinne både ligamesterskap og Champions League, før Berg ble solgt tilbake til Blackburn i 2000.

Året etter forsvant Blomqvist til Everton, og i dag jobber han som fotballekspert for den svenske kanalen TV 4.

I går satt Blomqvist i studio og snakket om Henke Larssons overraskende overgang til Manchester United, da samtalen penset inn på Sir Alex Fergusons fryktede utskjellinger av spillere - populært kalt «hårfønere».

Blomqvist trakk fram en episode fra 2000, da Manchester United rotet bort en 2-0-ledelse mot West Ham i løpet av de siste fem minuttene.

Lagde straffe

Henning Berg kom inn for Jaap Stam i pausen, og spilte uheldigvis en sentral rolle i West Hams opphenting. Først felte han Joe Cole innenfor straffefeltet, og Paolo Di Canio reduserte til 1-2. Deretter hang han ikke med i svingene da samme mann fikk slå et innlegg mot bakre stolpe, som Davor Suker headet i mål.

I sin selvbiografi fortalte Henning Berg hvordan Ferguson stormet inn i garderoben etterpå og brølte at han hadde kostet laget to poeng. På TV 4 hevdet Blomqvist at utskjellingen var en del verre enn som så - såpass grov at Berg egentlig fikk fyken der og da.

FIKK «HÅRFØNER»: Henning Berg hadde vært skadet noen uker da han ble kastet innpå mot West Ham i 2000. Nordmannen var delaktig i begge baklengsmålene, og etterpå skal Sir Alex Ferguson ha sverget «You will never ever play for this club again», ifølge Jesper Blomqvist. Henning Berg selv mener det ikke var så dramatisk, og at han og Ferguson skværet opp på et møte i etterkant. Foto: EPA
FIKK «HÅRFØNER»: Henning Berg hadde vært skadet noen uker da han ble kastet innpå mot West Ham i 2000. Nordmannen var delaktig i begge baklengsmålene, og etterpå skal Sir Alex Ferguson ha sverget «You will never ever play for this club again», ifølge Jesper Blomqvist. Henning Berg selv mener det ikke var så dramatisk, og at han og Ferguson skværet opp på et møte i etterkant. Foto: EPA Vis mer

- En norsk spiller, Henning Berg, fikk en skikkelig utskjelling. Han hadde ikke spilt på tre, fire uker, og fikk plutselig sjansen. Det gikk ikke himla bra, han hadde skyld i ett av baklengsmålene, minst. Og da sa han (Ferguson) etterpå: «You will never ever play for this club again.»

- Spilte han mer? lød oppfølgingsspørsmålet.

- Nei, svarte Blomqvist, til stor forbauselse fra de andre i studio.  

Står for historien

Overfor Dagbladet.no modererer Jesper Blomqvist seg noe konfrontert med Fergusons angivelige Berg-tirade.

- Jeg pratet om Fergusons utskjellinger, som han gjerne kommer med når kampene ikke går slik han hadde tenkt. Da tok jeg fram den episoden, for å illustrere hvordan det kan være. Ferguson var altfor hard mot Henning, som ikke hadde spilt på flere uker. Han var ikke så mye dårligere enn mange andre, men fikk en skikkelig utskjelling, som den eneste spilleren. Etter det fungerte det ikke så bra mellom dem, sier Blomqvist.

- Husker du at Ferguson ordla seg på den måten?

- Jeg forsøkte å finne noen morsomme historier om Fergusons hete temperament, selv om morsom kanskje blir feil ord i denne sammenhengen. Jeg dro til litegrann, og står for historien, men jeg skal ikke uttale meg skråsikkert om hva som skjedde etterpå. Jeg kan ikke hele historien, sier Blomqvist, som gjerne vil understreke at han hadde det beste forholdet til Berg i United.

«Du vil aldri få spille mer for denne klubben»

- Han er en jeg ble godt kjent med, og som jeg holder høyt som person.

- Jag gillar Henning, sier han.

På Fergusons kontor

Henning Berg påpeker helt korrekt at West Ham-kampen ikke ble hans siste som United-spiller.

- Jeg spilte for klubben etter den episoden der, sier han til Dagbladet.no.

- Men ble forholdet til Ferguson dårligere?

- Det skar seg ikke, nei, og han brukte vel ikke akkurat de orda som Jesper fortalte. På den tida var jeg inn og ut av laget, og ville gjerne spille fast. Ettersom jeg ikke var det, var det greit å se seg om etter andre klubber, sier Berg.

Han husker imidlertid at Ferguson kalte ham inn på kontoret sitt noen uker etter West Ham-kampen.

- Jeg tror jeg snakke med Ferguson om det da jeg kom tilbake etter landslagssamling. Jeg var inne på kontoret hans, vi gikk gjennom hva som hadde skjedd, og han sa det ikke var min skyld at vi tapte poeng i den kampen, sier Berg.

Han understreker at episoden ikke overskygger alle de fine opplevelsene i Manchester United.

- Jeg hadde tre år i United, hvor jeg spilte 99 eller 100 kamper, ble ligamester og var på banen i seks kvartfinalekamper i Champions League på tre år. Den West Ham-kampen var bare en enkelt greie, det var masse positivt også.

<B>EKSPERT</B>: Jesper Blomqvist spilte sammen med Henning Berg i United i to år. Nå er han fotballekspert på TV 4, hvor han i går trakk fram Berg som et eksempel på en spill som fikk unngjelde fra Sir Alex Ferguson.
<B>BLE OVERRASKET</B>: De andre personene i studio ble tydelig forbauset da Jesper Blomqvist sa at Berg aldri fikk spille for United etter West Ham-kampen - noe som ikke stemmer.
SPILTE MED DE NORSKE:</B> Jesper Blomqvist spilte sammen med både Henning Berg, Ronny Johnsen og Ole Gunnar Solskjær. Her i Champions League-finalen mot Bayern München i 1999, som United vant 2-1. Det skal være unødvendig å si hvem som ble matchvinner...