- Du yter mer etter OL-gull!

Ser sjefen på tv, mens du nektes? Forskerne mener du bør få med deg gullene.

(Dagbladet.no):Nordmenn vil se norske OL-helter vinne gull - midt i arbeidstida! Og både forskere og fagforeningsledere er enige om at folk yter mer etter å ha nytt et OL-gull på direkten, sjøl om de forsømmer arbeidet i noen minutter.

I morgen starter OL-konkurransene, NRK skal vise 319 timer, 20 timer i døgnet.

Noen vil ha med seg hvert minutt, og har anledning til å følge OL-sendinger på TV, radio eller internett på jobben. Andre må stå ved samlebåndet og får bare med seg reprisene hver ettermiddag.

- Arbeidsgiver og arbeidstaker bør bli enige om hvordan og hvor mye av OL-sendingene folk skal få følge med på i arbeidstida. Det er viktig å oppnå rettferdighet, slik at ledere og ansatte likebehandles og får se like mye eller like lite, sier professor og forskningssjef Stein Knardahl ved Arbeidsforskningsinstituttene til Dagbladet.no.

Men arbeidslivet er gjerne slik at sjefer har en langt friere og mer fleksibel arbeidsdag enn ansatte. Ledere kan lukke døra og kalle det møte når Ole Einar Bjørndalen starter på 20-kilometeren. Og de forutsetter at produksjonen utenfor går som normalt, uavhengig av om Bjørndalen kjemper om gull eller ikke.

- Arbeidsgivere bør strekke seg langt for at ansatte skal få med seg norske OL-høydepunkter, sier informasjonsrådgiver Martin Steen i LO.

I NHO-huset vil ingen blande seg inn i en diskusjon om hvor mye OL folk skal få se på jobben.

- Dette finner de ut av på arbeidsplassene lokalt, uten å få råd av oss, sier informasjonssjef Øyvind Lind Pettersen i NHO til Dagbladet.no.

SE BJØRNDALEN TA GULL PÅ TV:  Om du løsriver deg litt for å se på tv på jobben, så er det bare bra, mener forskerne. Foto: SCANPIX
SE BJØRNDALEN TA GULL PÅ TV: Om du løsriver deg litt for å se på tv på jobben, så er det bare bra, mener forskerne. Foto: SCANPIX Vis mer

Og han vil slett ikke spekulere i om NHO-direktørene vil stjele seg til noen minutter eller en time eller to foran TV-skjermen.

Yter mer

Leder Randi Bjørgen i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund tror kanskje at litt OL-titting på jobben kan ha positiv effekt.

- Hvis folk kan glede seg over norske prestasjoner, yter de kanskje litt ekstra etterpå, sier hun til Dagbladet.no.

Der får hun støtte fra professor og arbeidslivsforsker Stein Knardahl, som også tror på den vitanminpillen et norsk OL-gull eller fem kan bety.

- Men hvis nordmennene skuffer, kan det slå ut negativt, påpeker han.

- Er det mange som lurer seg til å følge med på OL-sendinger mens de egentlig skulle ha skrudd skruer eller bygd hus?

- Det har vi ingen forskning på. Men vi vet at ansatte som har muligheten til å gjøre private ærend i arbeidstida, trives bedre på jobben, sier Knardahl.

Han peker på at dersom en ansatt er helt oppslukt av curling, kan det være fornuftig å la vedkommende få med seg finalen. Men Knardahl mener flere timer foran skjermen midt i arbeidstida er alt for mye.

- I stedet for at folk skal sitte med øreplugg i timesvis, er det kanskje bedre å gi alle lov til å følge målpasseringen i femten minutter. Arbeidsgiver og ansatte bør gå sammen og se hva de kan få til, på svært mange arbeiedsplasser vil det begrense seg sjøl, sier Knardahl.

Gjerne TV i kantina

YS-leder Randi Bjørgen håper Norge ikke stopper opp fordi noen skiløpere strever rundt i italienske skoger, med eller uten børse på ryggen.

- Dette må ikke utarte, det finnes mange andre begivenheter i en problematisk verden som folk bør følge med på.

Informasjonsrådgiver Martin Steen i LO slår fast at folk går på jobb først og fremst for å arbeide.

- Men nordmenn er interessert i vinteridrett, og et TV i kantina eller i et oppholdsrom kan være en god tanke. Trivsel, hygge og gode OL-prestasjoner er positivt for arbeidsmiljøet. OL-titting bør tilpasses på hver enkelt arbeidsplass, her har vi jo ikke noe formelt regelverk å støtte oss til, framholder Steen.

Så iler YS-leder Randi Bjørgen til og melder at sjøl om hun har hektiske dager også under OL, så gleder hun seg til at medarbeidere løper rundt i korridorene og roper heia Bjørgen, heia Bjørgen - sjøl om kanskje navnesøster Marit Bjørgen er den rette adressat for honnøren.

BJØRGEN-GULL: Ski-VM. Marit Bjørgen tok fem medaljer under VM i Oberstdorf. I morgen starter OL.
<B>ALSGAARD OG ESTIL I SPURTEN: Jevnere enn dette kommer du knapt etter å ha gått 50 minutter på ski under OL i 2002.