Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Duell mot «verdens største talent»

Martin Ødegaards Real Sociedad får bryne seg på supertalentet João Félix i helga. Dette kan de vente seg, mener ekspert Petter Veland.

STORTALENT: João Félix ble hentet for en rekordsum av Atlético Madrid. Her har han nettopp scoret sitt første ligamål for klubben. Foto: NTB Scanpix
STORTALENT: João Félix ble hentet for en rekordsum av Atlético Madrid. Her har han nettopp scoret sitt første ligamål for klubben. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter to uker med landslagspause, sparkes de europeiske storligaene i gang igjen denne helga.

Martin Ødegaards Real Sociedad tar imot den spanske serielederen Atlético Madrid, og den norske midtbanespilleren må forberede seg til en knallhard kamp. På motsatt banehalvdel venter en rekke stjernenavn - og 19-åringen som blir ansett som et av verdens største talent:

João Félix.

Stort press

Portugiseren har tatt europeisk toppfotball med storm de siste to åra. Han herjet i portugisisk fotball i fjor, og den offensive midtbanespilleren endte med 15 scoringer og ni målgivende pasninger.

I sommer ble han, som Ødegaard i sin tid ble, ryktet til de fleste storklubbene i Europa, deriblant Real Madrid, Juventus og Manchester City. Til slutt endte han opp i Atlético Madrid, som tok sjansen og punget ut vanvittige 1,2 milliarder kroner for å få unggutten inn på en sjuårskontrakt.

For å sette den prisen litt i kontekst. Bare Neymar, Kylian Mbappé, Philippe Coutinho og Ousmane Dembélé er dyrere.

Han har store sko å fylle, og har allerede fått presset på seg i form av å bli beskrevet som «den neste» Cristiano Ronaldo - han som skal ta over arven på landslaget den dagen CR7 pakker snippsekken og forlater fotballen.

En rask anekdote fra New York Times for å beskrive hysteriet: Da Ronaldo kom for å se ham spille mot Sporting Lisboa forrige sesong sa en Benfica-leder: Portugals beste spiller var på stadion i dag, og de er var hyggelig at Ronaldo kom for å se ham spille.

Store forventninger

Få i Norge kjenner bedre til spansk fotball enn Petter Veland. Viasat-eksperten legger heller ikke skjul på forventningene som er til den 19 år gamle portugiseren:

- Det han viste i Benfica var jo på mange måter det første tegnet på at det var noe stort i vente, og at han kanskje er mannen som skal ta opp arven etter Ronaldo. Alderen kommer til å innta ham også, selv om han scoret 3-4 mål (avhengig av hvem du spør) mot Serbia. Og akkurat nå er det store markører rundt Felixs navn, sier Veland til Dagbladet.

STORT PRESS: Men João Félix har taklet overgangen til spansk fotball bra. Foto: NTB Scanpix
STORT PRESS: Men João Félix har taklet overgangen til spansk fotball bra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Viasat-eksperten er imponert over måten 19-åringen har taklet overgangen til spansk fotball på:

- Forventningene ble ikke akkurat mindre av prislappen, men den forteller også noe om hvilken tro klubben har på ham. Det er en vurdering som er gjort av flere ledd i klubben og som sier noe om at Felix er en uhyre spennende spiller.

- Hvordan passer Atlético Madrid for ham?

- Det er interessant. Med tanke på den fotballen han spilte i Benfica, og spillestilen til Atlético Madrid, så er det ikke nødvendigvis at «han + de = sant». Det er en feilkobling der. En av årsakene til at han endte opp i nettopp Atlético, i tillegg til den store viljen og ønsket de hadde av å kjøpe ham, var at han hadde såpass god selvinnsikt. Han skjønte at hvis han skulle bli en bedre fotballspillere, måtte han bli bedre defensivt. Og hva er da bedre enn å bli trent av Diego Simeone? Han har selv sagt det i intervju, sier Veland.

OPPMERKSOMHET: Martin Ødegaard har fått mye oppmerksomhet for bilde han la ut på sin egen Instagram etter tapet mot Athletic Bilbao. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video/Foto: NTB Scanpix, Strive, Instagram (Martin Ødegaard). Vis mer

Blomstret seint

Moren til Félix har i et tidligere intervju beskrevet sønnen som en «late bloomer». Han mistet kontrakten med Porto da han var 15 år gammel, men signerte for rivalen Benfica året etter.

Han steg raskt i gradene på Estádio da Luz, og ble den yngste spilleren til å spille og score på Portugals nest øverst nivå for B-laget til Benfica.

De portugisiske avisene begynte raskt å skrive om talentet fra Viseu, og i fjor fikk han sitt definitive gjennombrudd.

Nå er han en av verdens dyreste spillere, og han har levert sterkt tidlig i Atlético-karrieren. Han har ett mål og en målgivende for serielederen på de første tre kampene. I tillegg ordnet han straffe for klubben i den første La Liga-kampen.

- Han har vært direkte involvert i alle tre kampene, og har vist hvorfor de hentet ham. Han skal være 19/20-sesongens svar på det Griezmann har vært for klubben de siste 4-5 sesongene. Han skal være tunga på den offensive vektskåla, forklarer Veland.

19 år. Ronaldos arvtaker på Portugal. Griezmanns erstatter hos Atlético. Og verdens femte dyreste spiller gjennom tidene.S

Det er et vanvittig press.

- Hvordan tror du han takler det?

- Jeg må bare lene meg på det han selv og for eksempel Martin Ødegaard har sagt tidligere. Det presset folk snakker om er det ofte alle andre enn fotballspillerne selv om tenker på. Han er en 19-åring som spiller fotball, og jeg regner med at klubben er flinke til å holde ham unna det meste oppstyret, sier Veland til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling