Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Duellen som avgjør finalen

Ronaldo og Zinedine Zidane. To vidt forskjellige spillertyper med et par ting felles: En av dem er trolig verdens beste fotballspiller, og en av dem kommer til å avgjøre duellen kommende søndag - og dermed VM-finalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje er det verdens to beste lag som møtes i VM-finalen. Brasil- Frankrike ble i hvert fall omtalt som drømmefinalen lenge før VM startet. Det er veldig gledelig at vertsnasjonen Frankrike avanserte helt fram, og det er slett ikke overraskende at Brasil gjorde det.

  • Det er mer overraskende at to enkeltspillere i så sterk grad skulle vise vei til finalearenaen: Ronaldo sendte Brasil dit nærmest alene. Zidane er ikke like synlig effektiv, men like viktig for Frankrike.
  • Eleganse, dribleferdigheter og en passe dose publikumsfriende jåleri.
  • Arbeidsvilje og lagfølelse.
  • Han har løpt og driblet nervene av lagkameratene. Et par av dem virker litt mentalt pusete og avhengige av å lykkes fra start. Ingen ting er mer motiverende enn å se at lagets viktigste spiller fungerer.
  • Og Zidane har fra første spark demonstrert at Frankrikes største stjerne har planer om å forsvare statusen. Dermed er motstanderne langt på vei tvunget til å oppføre seg litt på Zidanes premisser - i respekt, og kanskje litt forbløffelse over mannens umiddelbare freidighet.
  • Franskmennene er aldri blitt beskyldt for å slite seg ut for naboen. Men i VM har arbeidsmoralen og den kollektive tanken vært en av Frankrikes fineste egenskaper. Fire spillere bør nevnes: Petit, Deschamps, Dessailly og Blanc har trukket med seg de øvrige inn i et hardtarbeidende fellesskap, fritt for nykker og egoisme.
  • Landslagssjef Jacquet har ikke klart å dyrke fram en pålitelig avslutter. Ellers har han maktet det meste. Frankrike er et lag i utmerket balanse, med fart, arbeidsmoral og angrepsvilje som basis. Frankrike er kanskje også VMs beste lag defensivt. Jacquet har funnet spillertyper som utfyller hverandre. Midtbanetrioen Deschamps, Petit og Zidane er det beste eksempelet: Rutine, aggressivitet og finesse i skjønn forening.
  • Frankrike er vertsnasjon, var automatisk kvalifisert, og hadde mange gode resultater i oppkjøringen til VM. Forventningene har vært enorme. Faktisk ble laget kritisert for å ha spilt for godt i de innledende rundene. Inntrykket stemte dårlig med den tradisjonelle oppfatningen av en VM-vinner som et utpreget turneringslag med en litt vanskelig start.

Ronaldo er først og fremst effektiviteten. Målscoreren, eller - som i kvartfinalen mot Danmark - framspilleren. Zidane er primært det siste - men mest av alt en kombinasjon av alt det beste fransk fotball står for:

Men enda viktigere - han har et par kvaliteter som alt for sjelden er forbundet med franske fotballspillere:

I sum er Zidane en komplett fotballspiller - og uten unntak spilleren som har dratt i gang franskmennene fra start i alle kampene han har spilt (suspendert i siste innledende, samt åttendedelsfinalen). I kvartfinalen mot Italia sto han bak Frankrikes tre første muligheter. Det samme gjorde han mot Kroatia i går.

Zidanes imponerende åpningsfart har vært en viktig psykologisk suksessfaktor for Frankrike:

Men naturligvis er en VM-finalist langt mer enn en enkeltspiller. Frankrike er langt på vei et komplett lag - med en åpenbar mangel på en pålitelig avslutter. Landslagssjef Aimè Jacquet har brukt en del tradisjonelle franske virkemidler i jobben med å skape en VM-finalist, men de viktigste forbedringene handler om dette:

Arbeidsmoral

Balanse

Psyke

Frankrike har riktig nok slitt med å score mål, men entusiasmen og kreativiteten har hele veien endt i sjanser. Imponerende å holde et så høyt nivå i så mange kamper - og en demonstrasjon av harmoni og mental balanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!