Duket for Cavendish-trippel

Kaggestad spår ny massespurt i Carmaux.

10. etappe: Direkte i Tour-studio fra kl. 13.40.

(Dagbladet): Etter en høydramatisk første uke av Tour de France, som ble avsluttet med to beinharde etapper i Massif Central, fikk de gjenværende rytterne i feltet endelig en mulighet til å slikke sine sår og pleie øm muskulatur under hviledagen i Le Lioran Cantal.

Hviledagen ga også Tourens første dopingsak da det ble kjent at Katusjas Aleksandr Kolobnev hadde testet positivt på hydroklortiazid - et vanndrivende middel som også brukes til å skjule spor av andre stoffer.

SPURTMULIGHET: Selv om dagens etappe fra Aurillac til Carmaux byr på fire kategoriserte stigninger, er det ventet at spurtspesialistene kommer til å gjøre opp om seieren til slutt.Illustrasjon: ASO
SPURTMULIGHET: Selv om dagens etappe fra Aurillac til Carmaux byr på fire kategoriserte stigninger, er det ventet at spurtspesialistene kommer til å gjøre opp om seieren til slutt.Illustrasjon: ASO Vis mer

I dag ruller hovedfeltet videre sørover i retning av Pyreneene. Etapper etter hviledager kan ofte gi uventede utslag, poengterer TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad i sin daglige etappegjennomgang for Dagbladet.

- Det er dagen etter hviledag, og det kan bety stive bein for enkelte ryttere som ikke har klart å holde dem ordentlig i gang på hviledagen. Det er ingen grunn til å holde hviledagen hellig i sykkelsporten, sier Kaggestad.

Kupert Den forholdsvis korte etappen på 158 kilometer kjøres fra Aurillac i Cantal-departementet til Carmaux i Tarn-departementet. Selv om det er langt fra flatt, tror Kaggestad at det vil by seg en ny mulighet for spurtkanonene - den første siden Mark Cavendish vant i Châteroux på fredag.

- Det er noen små kuler på denne etappen også med to tredje- og to fjerdekategoristigninger. Likevel ligger det an til å bli en spurtetappe, tror Kaggestad.

Han forventer imidlertid helhjertede angrepsforsøk gjennom dagen, og da er det opp til fortrinnsvis HTC-Highroad å gjøre jobben i hovedfeltet dersom det skal ende i massespurt i Carmaux.

Etter en litt trøblete start, er Cavendish' spurttog tilbake på skinner, og det skal godt gjøres å komme utenom raketten fra Isle of Man når man skal trekke fram en favoritt på etappen.

- Dette er en etappe der jeg tror spurterne kommer til å gjøre opp om seieren dersom de klarer å kjøre inn dagens brudd, sier Kaggestad.

Hushovd i angrepsposisjon Hva de norske angår er Thor Hushovd tilbake i verdensmestertrøya etter sju dager i gult. Det betyr at han ikke lenger er i forsvarsposisjon, og dermed har alt å vinne.
 
Forutsetningene i Sky-laget har også endret seg fundamentalt etter uhellet til kaptein Bradley Wiggins på fredag. Det fikk man et eksempel på da Juan Antonio Flecha var med i brudd på søndagens etappe til Saint-Flour, selv om spanjolens håp om etappeseier brast da han ble torpedert av en følgebil.

Kanskje vil det by seg en mulighet for Edvald Boasson Hagen på dagens etappe, nå som han er som en ufarlig mann å regne i sammendraget.

SØROVER: Tour de France-feltet beveger seg sørover fra Massif Central og mot Pyreneene de neste to dagene.Illustrasjon: ASO
SØROVER: Tour de France-feltet beveger seg sørover fra Massif Central og mot Pyreneene de neste to dagene.Illustrasjon: ASO Vis mer