Dukket ikke opp

- Vi har ikke sett Messi ennå! Det rapporterte Sky Sports på direkten da Argentina trente i Qatar i ettermiddag. I noen minutter holdt hele nasjonen pusten. Så kom svaret.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ PLASS I QATAR: Lionel Messi og Argentina kom til Doha i går. I dag trente laget for første gang i VM-byen, men det var uten Messi. Foto: NTB
PÅ PLASS I QATAR: Lionel Messi og Argentina kom til Doha i går. I dag trente laget for første gang i VM-byen, men det var uten Messi. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Det sportslige alvoret begynner å ta overhånd i Qatar. Om to dager starter fotball-VM, og det er umulig å peke ut en soleklar favoritt.

Dagbladet har loddet stemningen i VM-byen Doha de siste dagene. Svarene på hvem som vinner spriker i flere retninger. Men Argentina, Brasil og Frankrike går igjen.

Dette blir Lionel Messis siste sjanse til å vinne VM. Neste gang er 35-åringen ikke med.

LETTE ØVELSER: Cristian Romero, Alejandro Gomez og Paulo Dybala får kroppen i gang på treninga i Doha. Foto: NTB
LETTE ØVELSER: Cristian Romero, Alejandro Gomez og Paulo Dybala får kroppen i gang på treninga i Doha. Foto: NTB Vis mer

Da Argentina trente ved Universitet i Doha i ettermiddag, ventet flere pressefolk på å få et glimt av Messi. Men han dukket ikke opp, fire dager før laget møter Saudi-Arabia.

STORT OPPBUD: Et stort pressekorps fulgte Argentinas trening i ettermiddag. Dessverre for fotografene fikk de ikke noen bilder av Lionel Messi. Foto: NTB
STORT OPPBUD: Et stort pressekorps fulgte Argentinas trening i ettermiddag. Dessverre for fotografene fikk de ikke noen bilder av Lionel Messi. Foto: NTB Vis mer

- Vi har ikke sett Messi ennå. Han kommer kanskje til å delta litt seinere. Eller så trener han alternativt. Men så langt har vi ikke sett ham, meldte reporteren til Sky Sports på direkten.

Dette fikk enkelte til å spekulere i skade og et tilbakeslag for Argentina. Men litt seinere kom svaret: Storstjerna var i gymmen sammen med noen andre spillere, deriblant Angel Di Maria og Nicolás Otamendi.

Dette er naturligvis ikke den mest oppsiktsvekkende nyheten. Men i et VM vekker slike hendelser oppsikt likevel. Fravær tolkes i alle retninger, i det som er verdens mest mediebesøkte land for tida.

RINGSIDE I QATAR: Journalist Sergio Fernández i den Madrid-baserte nettavisa Relevo. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I QATAR: Journalist Sergio Fernández i den Madrid-baserte nettavisa Relevo. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Argentina har ikke tapt en eneste av de ni kampene laget har spilt i 2022. Seinest onsdag vant de 5-0 over De forente arabiske emirater i Abu Dhabi. I tillegg til Saudi-Arabia er Mexico og Polen i VM-gruppa.

I pressesenteret i Doha gjør et par profiler fra journalistkorpset sine vurderinger av hvem som er favoritter:

- For meg er det Frankrike. De har tre lag som kan vinne VM, sier den spanske reporteren Sergio Fernández til Dagbladet. Han har jobbet for storavisa Marca, men skriver nå for den Madrid-baserte nettavisa Relevo.

- Som spanjol holder jeg med Spania, men de har et ungt lag. Trolig har de ikke erfaring nok til å vinne. Jeg setter pengene mine på enten Frankrike eller Brasil.

RINGSIDE I QATAR: Radiojournalist Antonio Gabriel i Radio Jornal Commercio. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I QATAR: Radiojournalist Antonio Gabriel i Radio Jornal Commercio. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Den brasilianske radiojournalisten Antonio Gabriel i Radio Jornal Commercio er ikke i tvil:

- Jeg går for Brasil. De har et utrolig lag. Trener Tite (Adenor Leonardo Bacchi) har fått jobbet med laget siden forrige VM. Han har flere måter å spille på. Og du har spillere med flere egenskaper, spesielt på midtbanen.

Journalisten fortsetter:

- Vi har Neymar, Vinícius Júnior, Raphinha, Antony, Rodrygo og Gabriel Martinelli. Dette er spillere som bidrar mye i angrep. De kommer til å bringe trofeet hjem.

- I hvilken forfatning er Neymar?

- Han er i veldig bra form. Han har startet sesongen bra i Paris Saint-Germain (elleve mål). Neymar har vært en innflytelsesrik fotballspiller i verdensfotballen i flere år og kommer til å bli en nøkkelspiller for oss.

Neymar skal ha fleipet med lagkamerat Lionel Messi i Paris Saint-Germain om at det er Brasils tur til å vinne VM.

Ballet åpner søndag med kampen mellom Qatar og Ecuador.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer